Ultima oră

O ursoaica si puii ei au fost capturati la Baile Tusnad

Sorin Tudose
12 mai 2011 2931 vizualizări
O ursoiaca si doi pui care vizitau frecvent zonele locuite au fost capturati acum trei seri in localitatea Baile Tusnad, judetul Harghita de o echipa de interventie din care au facut parte si specialisti de la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Vrancea.

Actiunea, girata de APM Vrancea, a fost demarata la cererea autoritatilor locale ca urmare a pagubelor provocate de ursoaica prin gospodariile oamenilor. Dupa capturare, animalele au fost consultate de un veterinar si apoi relocate intr-un habitat aflat la o distanta mare de asezarile umane. Ursilor le-au fost montate coliere prevazute cu emitatoare GPS astfel incit sa poata fi monitorizati. Zona de munte Covasna-Vrancea-Harghita este una dintre cele mai populate arii de ursi bruni motiv pentru care autoritatile de mediu, alaturi de ONG-uri de profil, desfasoara proiecte menite sa conserve populatia de carnivore mari. Incepind cu 2010 si pina la finele lui 2013 mai multe entitati, printre care si APM Vrancea, desfasoara programul european "Cele mai bune practici si actiuni demonstrative pentru conservarea populatiei de ursus arctos din zona central-estica a Carpatilor Orientali". De la proiect se asteapta salvarea unor exemplare de ursi braconati, relocarea "ursilor problema" cit si reducerea conflictelor dintre localnici si speciile de carnivore mari. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739409 zile, 4 ore, 3 minute, 3 secunde
Nu cumva pesti cativa ani vom avea mai multe animale decat oameni?. Cand ne vom da seama va fi prea tarziu. Dealungul istoriei s-a demonstrat ca interventia omului in a proteja unele specii in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.