Ultima oră

ECONOMIC : Furnizorii de gaze s-au plans in fata FMI ca au pierdut 800 milioane lei din cauza blocarii preturilor

Ziarul de Vrancea
5 mai 2011 347 vizualizări
Reprezentanţii delegaţiei FMI în Romănia şi cei ai Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) au avut o întălnire de lucru în care au atacat, printre altele, si subiectul liberalizarii preturilor la energie. "Majorările justificate de preţuri nu au mai fost acordate din trimestrul patru 2009 iar furnizorii de gaze au acumulat pierderi de peste 800 milioane RON. Companiile sunt permanent forţate să văndă gaze pe piaţa reglementată sub costurile de achiziţie şi să acţioneze ca organizaţii de finanţare pentru protecţia socială", se arata intr-un comunicat al ACUE.

* Printre membrii ACUE se afla E.ON Romania, ENEL Romania, CEZ Romania, GDF Suez Energy Romania, RWE si Electrica.



SituaÃia va ajunge să fie ºi mai tensionată in perioada următoare din cauza majorării preÃurilor la gazele din import iar amanarea majorării preÃurilor va duce la probleme serioase de lichidităÃi pentru furnizorii de gaze, mai spun reprezentantii ACUE. Acestia sustin că reglementările in vigoare sunt permanent incălcate de către ANRE din cauza lipsei de independenÃƒă ºi a puternicelor influenÃe politice.


"în timp ce reglementările ar trebui să fie respectate, preÃul gazelor ar trebui să fie majorat intr-o primă etapă pentru a se evita cel puÃin pierderile curente pentru furnizorii de gaze", considera membrii ACUE. în opinia reprezentanÃilor ACUE, pană in prezent autorităÃile romane nu au făcut decat să amane ºi să blocheze calendarul liberalizării. în cazul unor investiÃii majore planificate unii dintre investitori s-au restras, unele proiecte au fost intarziate sau chiar anulate, cum este cazul unităÃilor nucleare 3 ºi 4 de la Cernavodă, a mai multor centrale pe cărbune ºi pe gaze naturale.


De asemenea, reprezentanÃii ACUE au vorbit si despre potenÃialul uriaº al explorărilor ºi producÃiei de gaze din Marea Neagră. Aceste oportunităÃi ar putea reprezenta un pas important pentru diversificarea furnizării ºi a independenÃei energetice a Romaniei.


Un alt subiect sensibil discutat a fost cel privind datoriile neachitate ale companiilor de stat, cu un accent special pe situaÃia CFR. Membrii ACUE au aratat că suma debitelor CFR este intr-o continuă creºtere ºi nu este plătit nici măcar consumul curent. în ciuda creºterii continue a datoriilor, autorităÃile romane nu au abordat problema cu măsuri concrete astfel incat debitul CFR faÃă de companiile membre ACUE a ajuns la peste 1,9 miliarde RON.


* HotNews.ro aratat ca Romania nu se grabeste sa respecte cerintele oficiale ale Comisiei Europene privind liberalizarea preturilor la energie. Desi mai este putin pana in momentul in care Romania poate fi actionata la Curtea Europeana de Justitie, Guvernul nu a reusit sa elaboreze nici pana in acest moment un calendar al liberalizarii pietei energiei. Lucru recunoscut si de reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Comisia Europeana a cerut in mod oficial, la inceputul lunii, ca legislatia romaneasca sa fie aliniata la normele UE pana in iunie.

* "In prezent se analizeaza calendarul, avem solutii (...)dar nu pot fi facute publice atata timp cat aceste solutii nu sunt creionate concret", sustin oficialii ANRE.​ Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, in realitate nu exista niciun proiect de calendar. Autoritatile mizeaza pe scrisoarea de intentie semnata cu FMI, in care se arata ca trebuie prezentat un plan al liberalizarii pana in toamna. Tot in negocierile cu FMI s-a stabilit ca renuntarea la preturile reglementate sa se produca treptat pana in 2015. "Există un grafic negociat ºi cu Fondul Monetar InternaÃional, ºi cu Comisia Europeană, pană in 2015. Conform graficului, aceasta problema se va rezolva", a declarat, recent, premierul Emil Boc.





de Claudia Pirvoiu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.