Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE: Subiectele Zilei:De ce se tem Rusia si Turcia de Romania; Ion Caramitru: Revolutia mea nu a reusit;

Ziarul de Vrancea
18 apr 2011 498 vizualizări
Cazul Roswell: un "Wikileaks" subtire, vechi de 60 de ani; Aventurile prin Romania ale unei jurnaliste de la The Australian: cum l-a mituit cu o bere pe paznicul cimitirului Ghencea sa i-l arate intr-o noapte pe Ceausescu

Cazul Roswell: un "Wikileaks" subtire, vechi de 60 de ani


"Fortele aeriene captureaza o farfurie zburatoare la o ferma din regiunea Roswell". Un titlu mare, datat 8 iulie 1947, din ziarul "Roswell Daily Record", editie locala a unui orasel din New Mexico, pus pe harta SUA de ciudatul incident. Alaturi, cu poza, stirea ca regele Carol al II-lea s-a casatorit cu Elena Lupescu - dovada ca romanii imparteau, inca de pe atunci, prima pagina cu evenimente istorice de toate felurile. De pe urma "farfuriei zburatoare de la Roswell", vanatorii de OZN-uri inca isi mai hranesc certitudinea ca fiintele extraterestre umbla printre noi. Intre timp, a aparut si un film in care camerele se plimba peste niste fiinte de marimea unor copii, scrie EVZ.


"Nunta secolului"


Cum se pregatesc, ce vor purta si ce cadouri vor face cei cinci romani care au primit invitatia regala de la Printul William si Kate Middleton. Cinci romani vor lua parte la nunta Printului William cu Kate Middleton, unde invitatii sunt verificati la sange albastru pana sa li se deschida portile catedralei Westminster Abbey si ale palatului Buckingham. Odata ajunsi acolo, totul este cronometrat la secunda si aranjat la milimetru. In tot secolul XX, a fost permisa, in Marea Britanie, o singura intarziere, de un minut, la un eveniment de asemenea amploare. A printesei Diana, la propria nunta, insa si aceea a fost convenita de dinainte, anunta Gandul.


De ce suntem ortodocsi?


De ce au ales urmasii lui Thocomerius (un lider cuman convertit probabil la catolicism in Episcopia Milcoviei), Basarab I si Nicolae Alexandru, drumul ortodoxiei pentru Tara Romaneasca? Sau de ce a fugit la est de Carpati, in nucleul viitorului stat moldovean, infidelul (in sens religios) voievod Bogdan I,cneaz din Maramures, din demnitatile rezervate lui de regele maghiar dupa ce s-ar fi botezat catolic? Sunt tot atatea intrebari care se rezuma, in fond, la una singura: De ce suntem ortodocsi? Raspunsul nu este deloc simplu si clar, ci se inscrie sub semnul paradoxului, alaturi de originea latina a poporului roman, peste care, timp de o mie de ani, au trecut valuri de migratori ce aveau potentialul crearii unui stat medieval pe alte coordonate si care ar fi putut sa fie in etnogeneza poporului roman ce au fost francii pentru francezi, bulgarii pentru slavii sudici sau ungurii in Panonia. Acestia ar fi putut sa dea numele, limba si chiar religia noului stat. Niciuna dintre acestea nu s-a petrecut, informeaza Adevarul.


De ce se tem Rusia si Turcia de Romania


Romania are atat interese economice, cat si strategice in zona caucaziana, spune un oficial al Ministerului Apararii, care noteaza ca aceasta regiune va deveni una de intersectie a marilor puteri in viitorul nu prea indepartat. Romania a reusit sa-si faca suficiente conexiuni pentru a putea participa in viitor la jocurile din regiunea Marii Caspice si este singura tara din Uniunea Europeana care a semnat un parteneriat strategic cu o tara din zona. Exista doua beneficii pe aceasta tabla de sah, dupa cum ne-a explicat un oficial din Ministerul Apararii: unul economic, care tine de valorificarea resurselor energetice si celalalt strategic, care vizeaza deschiderea acestei zone care se afla pe principala axa a secolului 21, asa cum a fost trasata de expertii militari ai Marilor Puteri: Golful Aden-Golful Persic-Shanghai, scrie Romania Libera.


Totul despre referendumul din 19 iunie


Unde votezi, cum trebuie sa raspunzi, cati bani te costa si ce interese au politicienii. Bucurestenii sunt chemati pe 19 iunie, intr-o duminica, la referendum. Ei vor trebui sa raspunda prin "da" sau "nu" la 7 intrebari despre care multi au spus ca sunt "ciudate". Raspunsurile lor vor decide daca Bucurestiul va fi in continuare administrat de un primar general si 6 primari de sectoare, sau daca de acum incolo intregul oras va fi gestionat doar de primarul general. Prognoza meteo pentru duminica referendumului este una care incurajeaza prezenta la vot: zi calduroasa, cu soare. Costurile referendumului sunt estimate la peste 1 milion de euro, iar bucurestenii vor avea la dispozitie aproape 1.200 de sectii de votare, anunta Puterea.


Ion Caramitru: "Revolutia mea nu a reusit"


In ziua Galei UNITER, amfitrionul Ion Caramitru, director al Teatrului National vorbeste, intr-un interviu pentru Evenimentul zilei, despre relatia cu Securitatea, dosarul de retea de la CNSAS, Revolutia ratata si mistificarile post-decembriste in ceea ce-l priveste. El arata care este geneza celebrei ziceri "Mircea, fa-te ca lucrezi", din ziua Revolutiei, si arata de ce este imorala legea girata de Ion Iliescu cu privire la revolutionari, informeaza EVZ.


Aventurile prin Romania ale unei jurnaliste de la The Australian:


cum l-a mituit cu o bere pe paznicul cimitirului Ghencea sa i-l arate intr-o noapte pe Ceausescu. Intr-un reportaj de calatorie difuzat astazi de catre The Australian , jurnalista Shampa Sinha povesteste impresii despre Bucurestiul inca bantuit de catre spiritul lui Ceausescu si despre amestecul cladirilor vechi cu panourile publicitare luminoase. Jurnalista a cautat si a gasit toate cliseele romanesti din ghidurile turistice (cersetori, Dracula, caini vagabonzi, Casa Poporului, Ceausescu), dar remarca si oazele de lux din capitala, precum si energia generatiei tinere, "cu iPoduri in urechi". Prima imagine cu care se incepe reportajul este o sticla supradimensionata de Cola din care se toarna suc intr-un pahar cu multe paie, reprezentand una dintre reclamele cu care este impanzita Piata Romana, scrie Gandul.


Necolaiciuc si Popa, la colet


Doi dintre cei mai cautati fugari ai Romaniei, acuzati de prejudicii de sute de milioane de euro, urmeaza sa fie adusi in tara, cu escorta, in aceasta saptamana. Ei vor ajunge direct in arest. Politistii romani au plecat in SUA si in Indonezia pentru a-i aduce in tara pe fostul sef al CFR Mihai Necolaiciuc si pe ex-presedintele Gelsor Nicolae Popa. Prinsi dupa ani buni de la disparitia lor, Necolaiciuc si Popa se declara acum victime politice. Popa a acuzat, la finele anului trecut, ca autoritatile de la Bucuresti au fost presate de "puterile politice" atunci cand au emis pe numele sau mandatul de arestare international. Si Necolaiciuc se considera nedreptatit. El nici nu a mai contestat decizia instantei americane de a-l extrada in Romania, afirmand ca plateste pentru greselile altora, anunta Adevarul.


Cum a ajuns o campioana la tir profesoara de manele


Anca Giurchescu a fost dansatoare, ajutor mecanic in fabrica, campioana nationala la tras cu arma si cercetatoare a dansurilor traditionale. 11 ani a fost refugiat politic in Danemarca. A vorbit despre dans in cele mai mari universitati din lume. Acum, la 80 de ani, studiaza manelele. Acum o luna a inceput un curs de manele la Conservator. Intre etnomuzicologii care explicau savant impactul social al manelei s-a remarcat o femeie cu parul blond si un colier mare si rosu la gat, care povestea cu entuziasm despre dansul din buric, in timp ce-si misca mainile pe ritmuri turcesti. Abia cand s-a ridicat si a inceput sa mearga poticnit mi-am dat seama ca are 80 de ani, informeaza Romania Libera.


Romania, tara cu cea mai mare "vacanta mare"


Dupa trei luni de vacanta cu soare mult, zburdat pe maidan si batut mingea, literele si cifrele buchisite in multe zile de scoala raman o amintire incetosata. Nici celelalte cunostinte dobandite cu manualul in fata nu mai sunt proaspete. Dupa 15 septembrie, ziua in care peste 3 milioane de elevi romani se intorc la scoala, multi dascali simt ca trebuie sa o ia de la capat, pentru ca elevii au mintea prea relaxata si eliberata de informatiile dobandite cu cateva luni inainte. E drept ca cei mici incep sa-si intre in ritm intr-o luna si jumatate, chiar la timp pentru o noua vacanta, de o saptamana, scrie EVZ.


Jurnalistii de la "El Pais", socati de cum traiesc tiganii romani Versace


Armani si Napoleon in "Cotetul" Madridului. Cum raspund oficialii romani la acest nou "scandal". La numai doua saptamani dupa ce un canal de televiziune francez a difuzat o ancheta despre situatia toxicomanilor din Romania si pericolul infestarii acestora cu virusul HIV, doi jurnalisti spanioli de la una dintre cele mai cunoscute publicatii din Spania au publicat simbata un reportaj despre situatia copiilor romani de etnie roma dintr-un cartier de la periferia Madridului, care poarta un nume predestinat unui trai mizer: El Gallinero ("Cotetul"). Spaniolii avertizeaza ca "Versace vive entre ratas" ("Versace traieste printe sobolani") e primul material dintr-o serie dedicate problemelor sociale, in vederea alegerilor locale din 22 mai, anunta Gandul.


Misterele Revolutiei: Mortii cu mortii, profitorii cu profitorii


Cum a fost? "12 ore la Revolutie, 24 de ore liber", isi aminteste revolutionarul Ilie Ion Virgiliu. Chiar si asa, au murit 28 de oameni in acest oras. Au tras militarii, civilii si membrii Garzilor Patriotice. Buzaul a fost unul dintre acele orase blestemate unde diversiunea terorista a prins foarte bine, iar cei care au avut arme in maini, si au fost multi, le-au folosit cu zel. La Buzau s-a murit din prostie. Nu a existat o represiune, ca la Timisoara sau la Bucuresti, si nici nu a fost pus in practica un scenariu prestabilit, ca la Sibiu. La Buzau, Garzile Patriotice au inarmat si civili fara stagiul militar satisfacut. S-a tras chiar si in ambulantele care transportau muribunzi. Care sunt cauzele acestui deznodamant? Buzoienii spun ca de vina e Armata, care n-a slujit cauza Revolutiei de la inceput, informeaza Adevarul.


Credit de milioane pe un teren de 2.000 euro


Printre persoanele implicate se află ºi Marian Constantinof, fostul finanÃator al echipei de fotbal Farul ConstanÃa. Marian Constantinof, Iulian Bogdan Neacºu Cirstina ºi Ion Hondaru au dat un tun de aproape 2,7 milioane de euro băncii UniCredit. Ei au fost sprijiniÃi de un expert-evaluator, Corneliu ªchiopu, ºi un fost personaj care a lucrat in interiorul băncii, Radu Alexandru Luca, in prezent patronul firmei Luca Finance Management SRL. ToÃi aceºtia au fost trimiºi in judecată de procurorii DirecÃiei NaÃionale AnticorupÃie, sub acuzaÃia de de inºelăciune cu consecinÃe deosebit de grave. Procesul lor va incepe pe 5 mai la Tribunalul Bucureºti, scrie Romania Libera



de Mircea Barzoi HotNews.ro



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.