Ultima oră

Praful din aer a omorit déjà 800 de oameni

Sorin Tudose
2 apr 2011 905 vizualizări
In Vrancea nu exista surse importante de emisie a metalelor grele pentru ca nu sintem un judet industrializat. Nici la praf nu stam foarte rau, doar la zgomot , spun cei de la Agentia pentru Protectia Mediului, ca reactie la un raport national ingrijorator privind calitatea aerului

Un studiu efectuat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis privind calitatea aerului releva faptul ca peste 800 de locuitori din Bucuresti, care au murit in perioada 2004-2009, ar fi putut fi salvati daca starea mediului ar fi fost mai buna. De asemenea, acelasi studiu mai spune ca 227 de copii decedati in primele 12 luni de viata ar fi putut fi salvati daca media anuala a poluantului PM10 (pulberi in suspensie) ar fi fost inscris in limitele impuse de Organizatia Mondiala a Sanatatii. La nivelul judetului Vrancea, potrivit Agentiei de Protectie a Mediului, foarte rar au loc depasiri ale acestui indicator, dar la media anuala toate ies sub 50 µg/m cub, nivelul maxim admis de OMS. In 2007 aceasta medie era de 38,1 µg/m cub, in 2008 era de 35,5 µg/m cub, iar in 2009 de 35,1 µg/m cub. Pe anumite strazi din Focsani se depaseste frecvent nivelul maxim admis de decibeli, ce-i drept cu foarte putin, dar oricum in detrimentul sanatatii oamenilor. "La noi in Vrancea nu exista surse importante de emisie a metalelor grele pentru ca nu sintem un judet industrializat. Nici la praf nu stam foarte rau, doar la zgomot. Noi oricum sesizam atit Garda de Mediu cit si Primaria sa ia masurile necesare diminuarii pulberilor sedimentabile si a zgomotului", a declarat Adrian Colin, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM). Acesta spune ca ar trebui limitat intr-un fel sau altul traficul, macar in anumite intervale orare. Mersul cu transportul in comun, cu bicicleta sint citeva din recomandarile celor care au efectuat studiul pentru a imbunatati calitatea aerului. In ciuda problemelor din orasele mari, la nivelul judetului nostru cantitatile de plumb emise in atmosfera au scazut uimitor din 2003 pentru a mai creste usor in anii recenti. Datele provin din masuratorile efectuate de specialisti in statiile de monitorizare a calitatii aerului amplasate in mai multe locatii din judet. Daca in 2003 emisia anuala era de 2.080 kilograme un an mai tirziu avea sa coboare pina la 203 kilograme. In urmatorii doi ani tendinta a fost de scadere, pentru ca in 2007 media anuala sa urce iar pina la 151 kg, potrivit masuratorilor, pentru a scadea in anul urmator cu 50 de kilograme. In 2009 creste iar de la 101 la 172 de kilograme. Cantitatile de emisii de plumb provin din incinerarea deseurilor spitalicesti in proportie de circa 30 % respectiv transportul rutier 70%. Acestea sint estimate pe baza analizei pe metrul cub de aer. "Exista mici probleme la nivelul judetului in ceea ce priveste aglomerarea urbana Odobesti-Focsani-Suraia, fiind catalogata ca generatoare de praf, dar lucram la acest aspect", a mai precizat Adrian Colin. In ceea ce priveste radioactivitatea, directorul agentiei spune ca nu avem de ce sa ne facem probleme cu norul toxic ce vine dinspre Japonia, care ar fi departe de Romania. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.