Ultima oră

ESENTIAL:Guvernul a aprobat schimbarea programului Prima Casă

Ziarul de Vrancea
30 mar 2011 388 vizualizări
Conform site-ului www.realitatea.net guvernul a decis ca garantia statului la creditele contractate prin programul "Prima Casă" să fie redusă la jumătate, iar în program să fie incluse si persoanele care detin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 mp, băncile avănd la dispozitie trei luni pentru a stabili dacă acceptă noile conditii

Modificarea programului "Prima Casă" a fost decisă in sedinta de miercuri a Guvernului, a anuntat premierul Emil Boc.


El a precizat că nu vor fi modificate plafoanele privind avansul perceput la contractarea creditului, dobanda imprumutului si cuantumul garantiei.


"Băncile au la dispozitie trei luni pentru a participa la acest program,, iar regula va fi «primul venit, primul servit». între bănci va fi posibil transferul protofoliului de garantii", a spus Boc.


Executivul a decis totodată ca si persoane care in prezent detin o casă in suprafată utilă maximă de 50 metri pătrati si care doresc un confort sporit să poată accesa credite prin acest program pentru cumpărarea unei noi locuinte.


Surse oficiale au declarat că a fost eliminat criteriul limitei de varstă, astfel incat programul "Prima Casă" să poată fi accesat si de alte persoane decat tinerii in varstă de pană la 35 ani.


Guvernul a anuntat, săptămana trecută, că discută cu băncile varianta reducerii la jumătate a garantiei statului la creditele alocate pană in prezent prin programul "Prima Casă", astfel incat suma de 750 milioane euro, reprezentand jumătate din garantiile emise, să poată fi folosită in continuare pentru acordarea de noi imprumuturi.


Programul guvernamental Prima Casă a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpărării unei locuinte de maxim 60.000 euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 euro pentru locuinte cu lucrări incă neincepute si de cate 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate in asociatii.


Creditele acordate prin programul Prima Casă au o rată a dobanzii egală cu EURIBOR (rata solicitată intre principalele bănci din zona euro la depozitele pe piata interbancară) la trei luni plus o marjă fixă de maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancară romanească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.


Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.