Ultima oră

ESENTIAL:In noaptea de sambata spre duminica am dat ceasurile cu o ora inainte. Romania a trecut la ora de vara

Ziarul de Vrancea
27 mar 2011 399 vizualizări
Romania a trecut, in noaptea de sambata spre duminica, la ora oficiala de vara, ceasurile fiind date inainte cu o ora, astfel ca ora 3.00 a devenit ora 4.00. Diferenta fata de timpul universal (GMT) este acum de 3 ore. Duminica va fi cea mai scurta zi din an, avand numai 23 de ore. In acest an, ora oficiala de vara se aplica de la 27 martie pana la 30 octombrie.

In tara noastra, ora de vara este corelata cu orarul practicat in statele Uniunii Europene, care isi schimba ora in ultima duminica a lunii martie si in ultima duminica a lunii octombrie.


In acest an, ora oficiala de vara se aplica de la 27 martie pana la 30 octombrie.


Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, pe perioada lunilor de vara, cand soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20.00, s-a recurs la aceasta conventie, aplicata in Romania din 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial.


In conformitate cu Conventia fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus.


Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 si a Europei Orientale - ora fusului 2. Romania se afla in fusul orar 2.


* Ora de vara - ideea lui Benjamin Franklin


Ideea orei de vara vine din secolul al XVIII-lea si ii apartine celebrului om de stiinta Benjamin Franklin. Aceasta s-a ocupat de modul in care lampile cu ulei produceau lumina si cat de eficiente erau acestea. Intr-o dimineata de vara, acesta s-a trezit la ora 6, surprins de cat de multa lumina ii intra in camera. La inceput a crezut ca "de vina" sunt lampile cu ulei, care luminau pe strazile Parisului, dar a observat ca soarele tocmai rasarea la orizont.


In anul 1784, Franklin a scris un eseu numit "An Economical Project" in care indemna populatia sa se trezeasca mai devreme pentru a se folosi de lumina soarelui, economisind astfel uleiul utilizat la lampile de iluminat public.


Ceva mai tarziu, prin 1907, ideea lui Franklin a fost preluata William Willett, un constructor britanic care a propus sa se adauge 20 de minute in fiecare duminica din aprilie si sa se scada aceste minute in duminicile lunii septembrie.


In anul 1908, incercarea de a introduce aceasta regula in Marea Britanie a esuat. Totusi, prima tara care "a adopta" ora de vara a fost Germania, pe data de 30 aprilie 1916. Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. Pe 31 martie 1918, ora de vara a fost introdusa si in Statele Unite.


In acest moment, nu mai putin de 70 de tari au introdus ora de vara. Tarile din zona ecuatoriala, Japonia si China se numara printre statele care nu au adoptat acest sistem.


* Ora de vara influenteaza sanatatea


Ora de vara furnizeaza mai multa lumina dupa-amiaza pentru miscarea in aer liber, ceea ce ar trebui sa conduca la o sanatate generala mai buna. Cu toate acestea, organismul are nevoie de cel putin o luna pentru a se adapta la ora de vara, iar medicii recomanda odihna si plimbari in aer liber, in primele doua saptamani de la schimbarea orei.


De asemenea, ora de vara modifica si expunerea la soare; daca acest lucru este sau nu benefic, depinde de locatia si programul zilnic al fiecaruia. Lumina solara antreneaza sinteza vitaminei D in piele, dar expunerea prelungita la soare poate declansa diferite boli de piele.


Lumina influenteaza si "dereglarile afective sezoniere", precum astenia de primavara sau depresiile. Psihologii atrag atentia ca modificarea bioritmului poate provoca tulburari grave si recomanda cat mai multe activitati de relaxare.



de V.M. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.