Ultima oră

JUSTITIE: Seful vămii Ploiesti: O parte din mită ajungea la Blejnar

Ziarul de Vrancea
25 feb 2011 462 vizualizări
Conform site-ului www.realitatea.net Cornel Costea, seful vămii Ploiesti, sustine că o parte din mită ajungea la seful ANAF, Sorin Blejnar. Declaratia se află în motivarea arestării.

"Pozitia inculpatului pe parcursul audierilor,a fost una sinceră, atat in prima declaratie dată, cea olografă, cat si in cea luată pe formularul tipizat, chiar dacă ulterior a refuzat să o semneze (desi, intrebat fiind a arătat că nu contestă continutul), descriind in amănunt modalitatea in care se derulau activitătile si cum, in perioada octombrie 2010 "" ianuarie 2011 a primit suma de 90.000lei din care lui i-au revenit 30.000lei, restul impărtindu-i intre vamesi si alte persoane, ca P.P.si P.S., bani care, după stiinta sa ajungeau la presedintele S.B (Sorin Blejnar, n.red.). Cat priveste ultima sumă primită, de 10.000, inculpatul a precizat că făcea parte dintr-o restantă mai mare, si a fost pusă in biroul său conform propriilor instructiuni date numitului V.C.V.. De alfel, asa cum am arătat cu privire la acest ultim act material există realizată si procedura prinderii in flagrant, cu valoarea ei probatorie, necontestată.


De asemenea, este neindoielnica indeplinirea conditiei privind cuantumul pedepsei prevăzute de lege, in acceptiunea art.148 lit.h Cpp. avand in vedere că infractiunea de luare de mită, in formă continuată, prev. de art. 254 alin. 1 C.p. rap. la art. 6 si art. 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 41 alin. 2 C.p. este pedepsita cu inchisoarea de la de la 3 la 15 ani, respectiv infractiunea de complicitate la infractiunea de fals intelectual in formă continuată prev. de art. 289 alin. 1 C.p. rap. la art. 17 lit. c din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 41 alin. 2 C.p. este pedepsită cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani", se arată in motivarea arestării lui Cornel Costea.


De ce l-au arestat pe Costea


"Astfel, in lipsa unei definitii legale a notiunii de pericol pentru ordinea publică, in practică sunt avute in vedere mai multe aspecte (care constituie totodată criterii complementare de care se tine cont la alegerea măsurii preventive, conform art.136 alin. final C.p.p.), printre care, natura si gravitatea faptei săvarsite, mai ales in contextul actual creat de activitatea pe linia infractionalitătii vamale, ceea ce denotă un curaj deosebit al inculpatului, care desi a luat cunostintă, măcar din media, de operatiunile desfăsurate pe această linie, a continuat să primească sume de bani, drept mită, in chiar biroul vamal in care lucra, denotand un profund dispret fată de valorile sociale ocrotite de lege, dar si de posibila activitate de prindere intreprinsă de organele judiciare. Totodată, la aprecierea acestui pericol vom avea in vedere si urmările produse, cu implicatii asupra imaginii acestui sector de activitate, cu atributii de constatare a eventualelor incercări de fraudare a legilor in domeniu si aplicare corelativă de sanctiuni, creand grave deservicii institutiei in cadrul căreia isi exercita chiar o functie de conducere. Or, in spetă, judecătorul constată că inculpatul este cercetat pentru infractiuni ce prezintă un grad de pericol social deosebit de ridicat, ce rezultă nu numai din limitele mari de pedeapsa stabilite de legiuitor, ci si din modalitătile si imprejurările concrete de săvarsire a faptelor, care nu au vizat un singur act material comis, in conditiile in care este cercetat pentru infractiuni săvarsite in formă continuată, care se intind, ca desfăsurare, in intervalul octombrie 2010-ianuarie. Toate aceste imprejurări justifică sustinerea că lăsarea in libertate a inculpatului ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publică", sustine judecătoarea.


Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a negat in mod constant că ar fi implicat in scandalul de la Vamă. "Eu nu sunt Regina", a declarat Blejnar, in fata numeroaselor voci care-l indicau drept beneficiar al sumelor de bani obtinuti in mod ilegal de vamesi.


Seful Vămii Ploiesti a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Cornel Costea este acuzat de procurorii anticoruptie de luare de mită.


Sursa:www.realitatea.net



Seful Vamii Ploiesti, Cornel Costea: Am luat mita 90.000 de lei, am impartit banii. O parte ajungea la presedintele S.B.



Seful Biroului Vamal Ploietti, Cornel Costea, a declarat, in fata judecatorilor, ca a luat mita 90.000 de lei, din care a oprit o treime, iar restul i-a impartit intre vamesi si alte persoane si ca, dupa stiinta sa, banii ajungeau "la presedintele S.B.", relateaza Mediafax.


Seful Fiscului, Sorin Blejnar, a mai fost acuzat si de fostul director al Directiei de Accize si Operatiuni Vamale Prahova Diana Severin ca este \'regina\' in scandalul mitei din vami, acuzatii respinse insa de presedintele ANAF.


Magistratii care au decis arestarea preventiva a lui Costea pentru 29 de zile arata in motivarea acestei hotarari ca acesta a fost sincer pe parcursul audierii, descriind in amanunt modul in care se derulau activitatile si in care se imparteau banii.


Instanta arata ca potrivit lui Costea, "in perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011 a primit suma de 90.000 de lei din care lui i-au revenit 30.000 de lei, restul impartindu-i intre vamesi si alte persoane, ca P.P. si P.S., bani care, dupa stiinta sa ajungeau la presedintele S.B.".


In ceea ce priveste suma de 10.000 de lei, la primirea careia a fost prins in flagrant delict, Costea a declarat ca banii erau "dintr-o restanta mai mare", si au fost pusi in biroul sau conform propriilor instructiuni date numitului V.C.V..


Seful Biroului Vamal Ploiesti, arestat preventiv pentru coruptie, a fost prins in flagrant delict in timp ce primea 10.000 de lei pentru favorizarea unor firme de import-export din Turcia, in cauza fiind efectuate cercetari si fata de alti lucratori vamali de la Ploiesti, informeaza, vineri, DNA.


Procurorii anticoruptie il acuza pe Cornel Costea, director al Biroului Vamal Ploiesti, de luare de mita in forma continuata si complicitate la fals intelectual in forma continuata.


Anchetatorii au stabilit ca, in perioada noiembrie-decembrie 2010 si ianuarie 2011, in calitate de director al Biroului Vamal Ploiesti, Costea a pretins diferite sume de bani de la un denuntator, patron a mai multor firme care desfasurau activitati de import-export din Turcia, primind de la acesta, prin intermediar, suma totala de aproximativ 40.000-50.000 euro, in schimbul neprezentarii tirurilor la controlul fizic in vama Ploiesti. Dupa primirea sumei mentionate, Cornel Costea a impus sa ii mai fie data suma de 20.000 lei.


Directorul Biroului Vamal Ploiesti a fost prins in flagrant delict, joi, in timp ce primea suma de 10.000 lei, prin intermediar, de la persoana denuntatoare.


Lui Costea i s-au adus la cunostinta acuzatiile, el fiind retinut pentru 24 de ore, joi.


Tribunalul Bucuresti a dispus, vineri, arestarea preventiva a acestuia pentru o perioada de 29 de zile. Costea a atacat decizia cu recurs, care va fi judecat de Curtea de Apel Bucuresti.


In cauza procurorii efectueaza cercetari si fata de alte persoane, lucratori vamali la Biroul vamal Ploiesti, precizeaza DNA.


La instrumentarea cauzei, procurorii colaboreaza cu ofiteri din cadrul MAI - Directia Generala de Informatii si Protectie Interna.


Procurori din structura centrala a DNA si politisti din cadrul Politiei Romane au facut, joi la pranz, mai multe descinderi in Vama Ploiesti.



de R.M. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.