Ultima oră

FINANTE BANCI:BCR a anuntat rezultatele financiare pe 2010. Provizioanele au injumatatit profitul net al bancii, pana la 110 mil euro

Ziarul de Vrancea
25 feb 2011 462 vizualizări
Rezultatul operaţional al BCR s-a situat în 2010 la 2,85 miliarde lei (676,0 milioane EUR), in scădere cu 12,5% faţă de 2009, se arata intr-un comunicat al celei mai mari banci locale dupa active

Venitul operaÃional s-a diminuat cu 444,9 milioane RON (9,0% faÃă de 2009), in principal din cauza venitului net mai mic din dobanzi, comisioane ºi din tranzacÃionare ca urmare a condiÃiilor pieÃei: diminuarea ratelor de dobandă, nivel redus al cererii eligibile de credite, un volum mai mic al afacerilor ºi impactul implementării OUG 50, spun oficialii bancii.


* nu este aºteptată o scădere semnificativă pe termen scurt a ritmului formarii creditelor neperformante


Cheltuielile operaÃionale ale BCR au scăzut cu 36,8 milioane lei (2,2% in ritm anual). Profitul net după impozitare ºi interesele minoritare s-a ridicat la 465,0 milioane lei (110,2milioane EUR) mai mic cu 46,7% faÃă de 2009, in principal din cauza cheltuielii incă mari cu provizioanele generata de menÃinerea unor condiÃii de piaÃă dificile.


Raportul cost-venit s-a păstrat la un nivel foarte bun, cu o uºoară creºtere la valoarea de 36,9% in 2010 (34,4% la sfarºitul anului 2009). Ritmul formării creditelor neperformante (NPL) a incetinit in 2010 comparativ cu 2009, dar se menÃine la un nivel ridicat ºi nu este aºteptată o scădere semnificativă pe termen scurt. NPL răman la un nivel care poate fi gestionat corespunzător, cu o rată de acoperire confortabilă de 127,4% (garanÃii ºi provizioane).


Reducerea ritmului de formare a creditelor neperformante a determinat o scădere a costurilor cu riscul cu 12,5% (pană la 1.997,7 milioane RON) faÃă de 2009. Rentabilitatea capitalului (ROE) a coborat la 6,7% la sfarºitul anului 2010 (13,5% in 2009).

evolutie indicatori BCR

evolutie indicatori BCR

Foto: Hotnews


* BCR deÃine circa 20% din depozitele persoanelor fizice din Romania


BCR (doar banca) a inregistrat o creºtere uºoară a cotei de piaÃă pe total creditare, pană la circa 22,2% in 2010, generată de performanÃa bună a creditării corporate care a condus la imbunătăÃirea poziÃiei băncii pe acest segment (+1,2pp cota de piaÃă faÃă de anul precedent) ºi de o creºtere modestă pe segmentul creditelor imobiliare (+0,2pp cota de piaÃă). La depozite, BCR deÃine circa 20% din depozitele persoanelor fizice din Romania, ca urmare a politicii sale de preà competitive ºi a puterii brandului BCR "" cel mai de incredere brand bancar din Romania. Activitatea de retail se auto-finanÃează, raportul credite / depozite (LTD) situandu-se la circa 78% după standardele locale. Banca se bucură de o lichiditate ºi de o bază de capital mult peste cerinÃele minime de reglementare.


"2010 a fost un an extrem de dificil pentru clienÃii noºtri ºi, deci, ºi pentru BCR. Conform aºteptărilor, rezultatele au fost puternic afectate de condiÃiile dificile de piaÃă care s-au menÃinut in Romania: economia a fost supusă unui semnificativ program de austeritate ºi a creºterii TVA "" ale căror efecte incă se fac simÃite," a declarat Dominic Bruynseels, preºedinte executiv al BCR. Noi continuăm să ii sprijinim pe clienÃii noºtri, să imbunătăÃim modul in care ii servim ºi ne desfăºurăm activitatea. Creºterea cotei noastre de piaÃă demonstrează angajamentul nostru de a căuta modalităÃile care să ajute Romania să revină pe drumul creºterii economice" a adăugat el.


* inchiderea unui mare număr de micro intreprinderi ºi IMM-uri a avut un impact negativ asupra afacerilor lor cu BCR


Profitul operaÃional al Grupului BCR s-a diminuat cu 12,5% la 2.853,4 milioane RON (676,4 milioane EUR) de la 3.261,5 milioane RON (772,0 milioane EUR) in 2009, ca rezultat al scăderii venitului operaÃional ºi in pofida eficienÃei sporite.


Venitul operaÃional net a scăzut de la 4.970,1 milioane RON (1.176,4 milioane EUR) la 4.525,2 milioane RON (1.072,7 milioane EUR). Principalul factor al acestui declin l-a constituit diminuarea ratelor dobanzilor avand ca efect reducerea venitului din dobanzi (mai mic cu 21,8% sau cu 1.927,4 milioane RON faÃă de anul precedent) de la 8.840,4 milioane RON (2.092,5 milioane EUR) pană la 6.912,9 milioane RON (1.638,8 milioane EUR), sub presiunea suplimentară a reducerii cererii eligibile de credite ºi a creºterii concurenÃei pentru afaceri de calitate.


Economia romanească a rămas in recesiune ºi in 2010, aºa că mulÃi clienÃi corporate s-au confruntat cu reducerea dramatică a cererii pentru produsele ºi serviciile lor. Din păcate un mare număr de afaceri chiar s-au inchis, in special micro intreprinderi ºi IMM-uri. Toate acestea au avut un impact negativ asupra afacerilor lor cu BCR.


* increderea in economie al clienÃilor retail a fost puternic deteriorat de pachetul de austeritate ºi de creºterea TVA


Sentimentul de incredere in economie al clienÃilor retail a fost, de asemenea, puternic deteriorat de pachetul de austeritate ºi de creºterea TVA - care au determinat scăderea veniturilor familiale, precum ºi de teama pierderii locului de muncă. în consecinÃă, ei au fost mult mai precauÃi cu cheltuielile.


Confuzia rezultată din implementarea OUG 50 in a doua jumătate a anului 2010 ºi agitaÃia legislativă rezultantă au avut de asemenea efecte negative asupra fluxurilor noastre de afaceri ºi au diminuat venitul din comisioane.

Rezultatul net din tranzacÃionare a scăzut cu 26,6% faÃă de anul 2009, rezultatul record din 2009 al tranzacÃiilor cu instrumente cu venit fix revenind la nivel normal. BCR este in continuare cel mai important jucător pe pieÃele primară si secundară de obligaÃiuni si bonuri de Trezorerie (T bills).


* segmentul IMM a continuat in mod special să resimtă constrangeri de cash-flow, lichiditate ºi profitabilitate


BCR ºi-a ajustat provizionarea riscurilor in mod adecvat la condiÃiile incă dificile ale pieÃei. Povara creditelor neperformante este in continuare semnificativă, deºi rata formării acestora s-a aplatizat in ultimele luni ca rezultat al scăderii ratelor dobanzilor, al relativei stabilităÃi a monedei naÃionale ºi al reducerii provizioanelor pentru creditele negarantate.


Cheltuiala netă cu provizioanele de risc pentru imprumuturi ºi avansuri a totalizat 1.997,7 milioane RON (473,6 milioane EUR), in scădere cu 12,5% faÃă de 2009 ºi a evoluat conform aºteptărilor deoarece in special segmentul IMM a continuat să resimtă constrangeri de cash-flow, lichiditate ºi profitabilitate, iar programul de austeritate impus de Guvernul Romaniei a afectat inevitabil nivelul venitului familial ºi comportamentul consumatorilor, precum ºi cererea eligibilă de credite retail.


Portofoliul de credite a avut o evoluÃie relativ satisfăcătoare in 2010, in circumstanÃele date "" creditele neperformante răman la un nivel suportabil, reprezentand 16,8% din totalul portofoliului. Grupul BCR are o rată confortabilă de acoperire a creditelor neperformante de aproximativ 127,4% (garanÃii ºi provizioane).


* revenirea va fi mai curand graduală, sub potenÃialul pe termen lung al Romaniei


PIB-ul a surprins prin revenirea din T4-2010 cu o creºtere marginală de 0,1 faÃă de trimestrul anterior (ajustare sezoniera), cel mai probabil susÃinută de contribuÃia pozitivă a exporturilor, pe fondul posibilei neutralităÃi a consumului intern. Ultimele date pot semnala faptul că sfarºitul recesiunii se apropie, dar revenirea va fi mai curand graduală, sub potenÃialul pe termen lung al Romaniei. Previziunile indică o creºtere a economiei de 1-1,5%, vizibilă in principal in semestrul al doilea. Povara creditelor neperformante ar trebui să scadă, iar apetitul companiilor ºi populaÃiei pentru credite ºi alte produse bancare ar trebui să crească.


Ratele de solvabilitate se situează confortabil peste nivelurile impuse. Rata de adecvare a capitalului de rang 1+2, la sfarºitul anului 2010 (date provizorii): aproximativ 12,8% RAS faÃă de minimum 10% impusă de reglementările BNR ºi aproximativ 17,1% IFRS consolidat. Rata de solvabilitate RAS s-a imbunătăÃit considerabil in 2010, demonstrand in mod clar soliditatea BCR ºi susÃinerea continuă din partea Erste Group.


Banca ºi-a majorat activele totale cu 8,4% la 69.925,9 milioane RON (16.406,8 milioane EUR) in 2010, de la 64.526,9 milioane RON (15.231,9 milioane EUR) la 31 decembrie 2009. Cota de piaÃă a urcat la19,8% faÃă de 19% in 2009. BCR ºi-a majorat uºor cota de piaÃă pe creditare generală la circa 22,2%, datorită performanÃei bune pe segmentul creditării corporate concretizată in imbunătăÃirea poziÃiei pe acest segment (creºtere cu 1,2 pp a cotei de piaÃă) ºi a unei uºoare creºteri a creditării imobiliare (+0,2 pp a cotei de piaÃă faÃă de anul anterior).


Volumul total al portofoliului de credite acordate clienÃilor (inainte de provizioane, IFRS) a crescut cu 2.093,7 milioane RON (+4,5%) la valoarea de 48.607,8 milioane RON (11.404,9 milioane EUR) de la 46.514,1 milioane RON (10.979,9 milioane EUR) la sfarºitul anului 2009, păstrand o structură echilibrată pe segmente de clienÃi ºi industrii.


în 2010 BCR ºi-a extins creditarea către sectoarele productive ale economiei. Creditarea corporate a crescut cu 15,6% faÃă de anul precedent, in principal pe seama furnizării de capital de lucru către companii ºi a finanÃării intreprinderilor din sectorul public. Această performanÃă bună a condus la creºterea cu 1,2 pp a cotei de piaÃă pe acest segment.


* nu s-au acordat credite in CHF sau alte valute "exotice".


Portofoliul de credite retail (care include persoanele fizice ºi microintreprinderile) a scăzut cu 7,3% in 2010 in concordanÃă cu scăderea veniturilor populaÃiei ºi cu tendinÃele pieÃei. EvoluÃia pozitivă a creditării garantate (creditele ipotecare ºi cele de consum garantate), antrenată in principal de programul guvernamental de credite ipotecare "Prima Casă", a fost contracarată de scăderea fluxului de credite negarantate noi. Impulsul pozitiv al programului "Prima Casă" a continuat. BCR este lider al programului cu un volum total al creditelor de peste 525 milioane EUR, de care beneficiază pana acum mai mult de 13.000 de familii, banca ajutandu-le astfel să fie proprietarii primei lor locuinÃe.


Ponderea creditelor in lei in portofoliul BCR "" de 39,3% din total credite "" se situează peste media pieÃei. Portofoliul de credite in valută are ca principală monedă EUR (58% din total portofoliu). Nu s-au acordat credite in CHF sau alte valute "exotice".


Portofoliul de credite corporate deÃine o cotă de 57% in total credite acordate clienÃilor, in timp ce creditele retail (inclusiv afacerile micro) reprezintă 43%. Ponderea creditelor garantate este de circa 65% din total portofoliu de credite.


* depozitele clienÃilor răman principala sursă de finanÃare, banca fiind puternic susÃinută ºi de banca mamă


Depozitele de la clienÃi au crescut cu 4,1% faÃă de anul 2009 pană la valoarea de 37.289,04 milioane RON (8.291,2 milioane EUR) de la 35.824,9 milioane RON (8.456,6 milioane EUR) la 31 decembrie 2009 pe fondul unei creºteri sporite a depozitelor pe ambele segmente principale de clienÃi "" cu 3,4% pe segmentul corporate ºi cu 4,3% la depozitele retail.


Depozitele in RON sunt prevalente (65,8%) cu o creºtere anuală de 7,6% ca rezultat al unei politici competitive de preÃ, in timp ce depozitele in valută au scăzut cu 2,1%.


Banca se menÃine pe locul 1 in piaÃa depozitelor primare. Depozitele clienÃilor răman principala sursă de finanÃare a BCR, banca fiind puternic susÃinută ºi de banca mamă.


BCR a extins uºor reÃeaua de sucursale in 2010, adăugand 7 unităÃi la reÃeaua sa teritorială retail, care a crescut astfel la un total de 668 unităÃi retail.



de Dan Popa HotNews.ro




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.