Ultima oră

Primaria Focsani isi creste datoria si ne scumpeste apa chioara

Ziarul de Vrancea
22 feb 2011 1585 vizualizări
La propunerea primarului Decebal Bacinschi, legislativul local se pregateste sa-si puna degetele la usa u alesii locali vor sa gireze cu bugetul un credit bancar de 10 milioane de euro contractat de CUP, acelasi lucru fiind solicitat si de Consiliile Locale Adjud, Marasesti, Panciu, Odobesti, Homocea, Cimpineanca si Golesti u directorul CUP sustine ca garantiile se cer localitatilor care beneficiaza de proiect si nu CJ-ului, care vrea CUP-ul de la Focsani u proiectul pentru care CUP cere garantii financiare CL-urilor are o valoare de peste 100 milioane euro, duce apa rece si canalizare la tara si nu garanteaza ca ne va ieftini facturile u Vasilescu ne incurajeaza : daca am fi functionat cu retele nemodernizate, tot apa rece scumpa am fi platit

Consilieriilor municipali focsaneni li se baga sub nas astazi un proiect prin care sa gireze cu bugetul local un imprumut bancar de 60 de milioane de lei contractat de Compania de Utilitati Publice SA Focsani pentru ca apa curenta sa penetreze judetul, potrivit normelor europene. Motivul, garantarea unui imprumut pentru realizarea proiectului «Reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Vrancea», care are o valoare de peste 100 milioane de euro. Proiectul presupune realizarea unor lucrari pentru statii de epurare si retele de apa rece in toate orasele judetului, Focsani, Adjud, Odobesti, Panciu si Marasesti, dar si in comunele Homocea, Cimpineanca si Golesti. Proiectul este derulat de CUP, prin intermediul Consiliului Judetean Vrancea si a Consiliilor Locale "" Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara « Vranceaqua ». CUP solicita garantii la imprumut de la toate localitatile implicate in proiect, valoarea asigurarilor financiare fiind in corelatie cu investitiile facute de CUP in orasul sau comuna respectiva, dupa cum ne-a precizat directorul Gheorghe Vasilescu. Solicitarea garantiilor catre Consiliile Locale a ridicat anumite semne de intrebare, in conditiile in care CUP este deja cu un picior in Consiliul Judetean, institutie care vrea sa primeasca societatea printr-un transfer gratuit de aproape 70% din actiunile celui care detine monopolul apei in oras. Creditul bancar, din care numai dobinda este de 19 milioane de lei, constituie de fapt partea de cofinantare a CUP SA Focsani la un proiect european care se va derula in tot judetul, cu termen final de implementare 2014. Oficialii municipalitatii sustin ca aceasta garantie nu va «atirna» negativ de gitul serviciului datoriei publice. «Intrucit este vorba de un imprumut care sa asigure cofinantarea de catre SC CUP SA Focsani a proiectului care beneficiaza de fonduri externe nerambursabile de la UE, potrivit prevederilor, nu este obligatorie incadrarea in limita maxima a serviciului datoriei publice de 30%, acesta putind fi si depasit. In prezent, serviciul datoriei publice este de 10%», arata Primaria.


CUP cere garantii la toate CL implicate in proiect, nu la CJ


Primaria Focsani trebuie sa gireze astfel cu bugetul propriu o parte din credit in valoare de aproape 10 milioane de euro, pentru reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare in aglomerarea Focsani (municipiul Focsani si sat component Mindresti, sat Pietroasa si Cimpineanca, comuna Cimpineanca si sat Golesti si Cerdac comuna Golesti). De asemenea, garantii au fost cerute si la CL Cimpineanca si Golesti. CUP estimeaza ca de investitiile la aglomerarea Focsani vor deservi unei populatii de peste 100.000 locuitori, la nivelul anului 2014, urmind a se reabilita 28% din reteaua de alimentare cu apa existenta pentru extinderea sistemului actual cu 22.707 metri si 12% din reteaua de canalizare actuala in municipiul Focsani pentru extinderea retelelor de colectare ape uzate pe toata suprafata aglomerarii cu 591,88 metri. «Deocamdata noi nu am votat acordarea acestei garantii catre CUP, o vom face in sedinta din martie. In prezent, inca mai avem discutii in cadrul CL Cimpineanca. Este vorba de asigurarea unei garantii de 420.000 lei, pentru o investitie la nivelul comunei de 18 milioane lei. Aceasta inseamna retele de apa si canalizare pentru intreaga comuna. O investitie necesara, dar pentru care nu am inteles prea bine nevoia acestei garantii», ne-a declarat Stefan Paraschiv, primarul de la Cimpineanca. Daca in unele localitati garantarea CUP pentru apa rece si canalizare nu s-a parafat, in comuna Homocea alesii au fost de acord sa puna de-o parte o anumita suma de bani, in caz ca regia nu ar putea achita ratele la timp. «Am aprobat acordarea garantiei de aproape 3,6 milioane lei in sedinta din aceasta luna, impreuna cu bugetul. Daca cei de la CUP nu se descurca pina in 2014, vom garanta noi cu acesti bani. La Homocea este vorba de o investitie de 16,5 milioane euro, care include si realizarea unei statii de epurare, printre altele. Speram sa nu se ajunga sa se plateasca din garantiile noastre, in cazul ineficientei CUP, dar pentru a beneficia de o investitie, este nevoie sa dai si tu», este de parere si Neculai Ionescu, primarul de la Homocea. Aici, de lucrari vor beneficia satele Homocea si Lespezi, cu o populatie de aproape 6.400 locuitori. Se va construi o retea de canalizare pe 15,4 km si o statie de epurare.


Pretul la apa rece, cel mai probabil, va creste


Anticipind un rezultat pozitiv al sedintei de azi, CUP s-a grabit si a scos deja pe SEAP contractarea creditului la licitatie. Ramine de vazut daca artificiul folosit de directorul de la CUP, Gheorghe Vasilescu, va tine in fata alesilor municipali stiut fiind faptul ca e doar o chestiune de timp trecerea societatii in subordinea CJ Vrancea, iar alesii ar putea sa lase ca girantul principal al creditului sa fie de data asta Consiliul Judetean. «Garantiile solicitate localitatilor sint in cote proportionale cu toate investitiile, pentru ca acestea difera. Garantiile s-au calculat defalcat pe fiecare unitate administrativa. Nu s-a cerut garantie la Consiliul Judetean pentru ca institutia respectiva deruleaza proiectul cu deseurile, acest proiect vizeaza Consiliile Locale. In cazul in care unele CL-uri nu ne vor asigura aceasta garantie, vom gasi si raspunsuri si modalitati de garantare a imprumutului», ne-a declarat Gheorghe Vasilescu, directorul CUP SA. Consiliul Local Focsani a mai fost de acord in urma cu mai bine de 10 ani sa gireze un alt imprumut al SC CUP SA contractat cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru dezvoltarea retelei de apa a orasului. Conform acestui contract, focsanenii au fost nevoiti sa suporte ani la rind un pret majorat periodic la apa rece, care a plasat municipiul printre primele locuri in tara. Iar noul proiect nu garanteaza ca va tine in friu pretul la apa rece. La lansarea programului de investitii de anul trecut de la fabrica de apa de la Suraia, directorul CUP a precizat ca "nu aceasta lucrare in sine, ci intreg programul prevede o aducere a tarifelor la nivelul costurilor viitoare". "Aceastea sint prognozate in cadrul analizei cost-beneficiu. Respecta posibilitatile de plata ale clientilor, se incadreaza in limita suportabilitatii, pe decila (categoria "" n.r.) cea mai saraca, sa nu depaseasca 2,5% din veniturile familiilor respective", spunea Vasilescu. "In final, costurile suportate de cetateni vor fi mai mici. Scaderea e improbabil a fi prognozata, a vorbi de scadere din punct de vedere financiar este dificil pentru ca inflatia, de exemplu, e improbabila. Putem oferi garantii ca va creste calitatea apei si ca ceea ce suporta cetatenii are un cost mai redus decit daca aceste investitii nu s-ar fi facut. Termenul final este 2014 si va trebui respectat", a completat acum Gheorghe Vasilescu. Directorul CUP recunoaste marea posibilitate ca pretul apei "chioare" sa creasca si sustine ca regia de apa-canal are in vedere noi investitii de aducere a canalizarii si a apei curente si in alte localitati rurale din Vrancea. Orice imprumut va rambursa CUP o va face insa din incasari, implicit si din facturile la apa rece. Pentru o populatie si asa impovarata de facturi foarte mari, o noua majorare a tarifului la apa rece ar insemna o lovitura greu de suportat pe viitor. (Iulia CRETU, Doina GANEA)


Modernizarea retelelor # cresterea facturilor


Implementarea proiectului «Reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa uzata in judetul Vrancea» are o valoare de 107.068.652 euro, din care grant UE "" 81.891.146 euro, grant Guvernul Romaniei "" 12.524.528 euro, credit CUP "" 10.726.127 euro si de la bugetul local restul de 1.926.851 euro. Consultanta pentru acest proiect a fost realizata de firma Louis Berger, in timp ce lucrarile vor fi realizate de Hidroconstructia Bacau. Obiectivele proiectului sint asigurarea serviciilor de apa si canalizare, la tarife accesibile ; asigurarea calitatii corespunzatoare a apei potabile in toate aglomerarile umane ; imbunatatirea calitatii cursurilor de apa ; imbunatatirea gradului de gospodarire a namolurilor provenite de la statiile de epurare, a apelor uzate ; crearea de structuri eficiente de management al apei si conformitate cu Directiva CE 86/278/EEC cu privire la evacuarea sigura a namolului. (I. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
, acum 739418 zile, 20 ore, 31 minute, 26 secunde
Din cate se spune CUP este o societate profitabila. Mai departe aceasta societate doreste sa se extinda pt. a-si mari profitul, lucru absolut logic si normal in economia de piata. Faptul aiuritor este citeste integral
, acum 739418 zile, 20 ore, 31 minute, 26 secunde
Sa ii " mut" in gat daca e asa
, acum 739418 zile, 20 ore, 31 minute, 26 secunde
niste nesimtiti..si asa in Focsani sunt cele mai ridicate preturi plus ca ei iti mai \"baga\" 1-2 metri cubi de apa in plus pe luna.fraieri sunt locuitorii ca accepta.
, acum 739418 zile, 20 ore, 31 minute, 26 secunde
Vasilescu ! Dupa Popescu de la ENET alt jecmanitor al locuitorilor.CUP Compania de Unflare a Preturilor.Una din " reginele" la care ajung banii nostri furati cu acte in regula.Cum ii apara primarul citeste integral
, acum 739418 zile, 20 ore, 31 minute, 26 secunde
ca de obicei desteptul de db se da mare!degeaba!nu e normal ca o societate de utilitati publice sa aiba un profit mare sau cat mai mare, ca o companie privata, pentru ca acest profit mareste pretul citeste integral
, acum 739418 zile, 20 ore, 31 minute, 26 secunde
Mai nene, cine plateste imprumutul asta ? CUP sau Focsaniul ? Ca daca-l plateste CUP ei trebuie sa garanteze cu ce incaseaza ei. Altfel nu vad logica, daca CUP nu are niciun fel de control de citeste integral
, acum 739418 zile, 20 ore, 31 minute, 26 secunde
Eu zic sa ne inchida apa si sa foram puturi, fiecare linga blocuri. Sa-si bage in c..r apa Vasilescu, Pintilie, Bacinschi, si toti nesimtiti ce ne conduc.
, acum 739418 zile, 20 ore, 31 minute, 26 secunde
Bai nene justitiarule,ce-ai vrut sa spui ? Treanca,fleanca ? Ce logica ai tu ? Ii mai intrebi pe altii ??? !!!
, acum 739418 zile, 20 ore, 31 minute, 26 secunde
bai db, fraier national, de fapt imprumutul il platesc clientii beneficiari prin pretul apei chioare. si imprumuturile pentru investitiile la fabricile de bere, de paine, la Electrica, la gaz si la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.