Ultima oră

JUSTITIE:Avocatul Gh. Piperea: Toate ridicările de masini sunt ilegale si pot fi contestate

Ziarul de Vrancea
18 feb 2011 470 vizualizări
Conform site-ului www.realitatea.net care-l citeaza pe avocatul Gheorghe Piperea ridicarea masinilor este ilegală întrucăt nu sunt îndeplinite simultan cele două conditii impuse prin lege - autoturismul este parcat neregulamentar si reprezintă un obstacol pentru circulatie - si poate fi contestată prin mai multe metode.

Codul Rutier prevede că "politia rutieră poate dispune ridicarea si depozitarea in locuri special amenajate a vehiculelor stationate neregulamentar pe partea carosabilă si care constituie un obstacol pentru circulatia publică. Ridicarea si depozitarea vehiculelor se realizează de către administratiile publice locale sau de către administratorului drumului public, după caz. Contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul si depozitarea vehiculului stationat neregulamentar se suportă de către detinătorul acestuia. Ridicarea vehiculelor dispusă de politia rutieră se realizează potrivit procedurii stabilite prin regulament."


"Prin urmare, ratiunea legii - care trebuie respectată de toate regulamentele adoptate de administratia publică locală in aplicarea acesteia - este ca ridicarea să reprezinte o măsură exceptională, luată in cazul autovehiculelor parcate intr-o asemenea manieră incat să constituie un obstacol pentru circulatie", a adăugat avocatul.


El a spus că avocatii de la societatea la care este partener au castigat mai multe procese cu Politia Rutieră pentru parcări ilegale, in cadrul cărora au făcut plangere contraventională impotriva procesului-verbal de contraventie, si s-a dispus anularea contraventiei si rambursarea taxei de către Politie.


"Am inteles că această practică este aproape unitară in Bucuresti. Ori de cate ori te duci cu o astfel de contraventie la instantă, se admite imediat si se dispune restituirea sumei. Numai că, intre timp, cei care au făcut o afacere din aceste parcări ilegale si-au dat seama de pericol si au spus: «Hai să nu mai facem proces-verbal de contraventie. Hai să facem la nivelul Consiliului Local o hotărare care să completeze Codul rutier si care să spună nu mai vine politistul de la rutieră să te asiste pe tine, firmă care ridici masinile parcate ilegal, ci vine politistul de la comunitară si nu se mai emite un proces verbal de contraventie, ci se emite o dispozitie de ridicare, asupra căruia nu mai are rol judecătoria să se pronunte»", a continuat Piperea.


El spune că există cel putin trei metode pentru a contesta decizia de ridicare a masinii.


"Se poate face o plangere contraventională in care să se considere că de fapt dispozitia de ridicare este nimic altceva decat un proces-verbal de contraventie, in care va da in judecată Politia Comunitară si se va cere si restituirea banilor de la Politia Comunitară. Sau se poate alege o metodă de atacare in contencios administrativ, in care să soliciti instantei anularea dispozitiei de ridicare emisă. în fine, se poate inainta o actiune civilă, in pretentii, pe care o recomand pentru că va fi cea mai eficientă, impotriva firmei respective, iar această actiune să nu fie numai a unei persoane, ci si a celorlate 10.000 de persoane potential a fi afectate", a spus avocatul.


O cerere in fata instantei de drept civil de a obliga firma de ridicări la returnarea sumei plătite ca fiind o plată nedatorată, complementar invocării exceptiei de nelegalitate a deciziei Consiliului Local, are ca principal inconvenient durata indelungată a procesului, de peste doi ani, in conditiile in care decizia primei instante poate fi atacată prin recurs la Tribunal.


Pe de altă parte, o actiune la instanta de contencios administrativ pentru anularea dispozitiei de ridicare nu va duce la returnarea sumei de bani decat prin declansarea unui nou litigiu.


"Consiliile Locale inteleg să isi depăsească atributiile prevăzute de lege si să actioneze ca un parlament local. Un regulament adoptat in baza unei hotărari a Consiliului Local nu poate contrazice Codul Rutier. Sanctiunea este anularea regulamentului in contencios administrativ", a afirmat Piperea.


El a exemplificat cu sectorul 6 din Bucuresti, unde procesul-verbal a fost inlocuit cu dispozitie de ridicare prin Hotărare de Consiliu Local.


în cazurile in care nu există o decizie a Consiliului Local de inlocuire a proceselor-verbale cu dispozitii de ridicare, există posibilitatea inaintării unei cereri la instanta de drept contraventional, prin care să se ceară anularea procesului-verbal si obligarea politiei să restituie suma plătită firmei de ridicări, pe temeiul răspunderii civile delictuale. Un asemenea proces durează intre 6 luni si un an.


Casa de avocatură arată că instantele din Romania au decis deja că motive de nelegalitate care atrag nulitatea procesului-verbal sunt nerespectarea formei impuse de lege pentru procesul-verbal intrucat contine si măsura ridicării, descrierea insuficientă sau lipsa descrierii a locului unde a fost săvarsită fapta, in vederea aprecierii gradului de pericol social al acesteia de către instantă, nerespectarea dreptului contravenientului de a formula obiectiuni, nerespectarea altor dispozitii procedurale impuse de regulament, cum ar fi prezenta politistului la ridicarea masinii sau prezenta martorilor.



Sursa:www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.