Ultima oră

Poftele domnilor englezi, ostoite de proxenetii din Cucuieti

Ziarul de Vrancea
4 feb 2011 6066 vizualizări
Procurorii de la DIICOT au operat noi arestari printre proxenetii de la Vidra, cercetati pe motiv ca exporta femei pentru prostitutie in tari occidentale u pina acum au ajuns in arest doi barbati, fratii Ion si Catalin Hasan, dar si concubina acestuia din urma, banuiti de implicare intr-o retea internationala de prostitutie, cu ramificatii in Italia si Marea Britanie u acestia faceau bani buni de pe urma fetelor sarace trimise la produs u dupa revolutie, fetele din satele vrincene Burca si Cucuieti au devenit celebre pentru averile strinse ca dame de companie la turci

Satele Cucuieti si Burca din comuna Vidra nu se dezmint in materie de prostitutie si proxenetism. De 20 de ani, periodic, politistii fac descinderi in mica localitate de pe malul Putnei si tot nu reusesc sa stirperasca fenomenul. Asa s-a intimplat si ieri, cind doi localnici au fost retinuti de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) sub acuzatia ca au dus in Turcia, Italia si Marea Britanie tinere, chiar si minore, pe care le-au obligat sa practice prostitutia in diferite cluburi. Ion Hasan si Ramona Negoita au fost gasiti la domiciliile lor din satul Burca. Din primele informatii rezulta ca in urma descinderilor oamenii legii ar fi gasit chiar si tinere pregatite sa fie duse la "produs" in Europa. Din aceeasi grupare face parte si Catalin Hasan, care a fost retinut tot in urma unei actiuni in forta cu efective ale Politiei de Interventie Rapida, week-end-ul trecut. Acesta avea pe numele sau emis un mandat european de arestare, dupa ce a fost retinut si acuzat de comiterea unor fapte similare in Anglia. Daca imediat dupa revolutie, fetele de Burca si Cucuieti s-au specializat ca dame de companie in Turcia, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, acestea ajung sa se prostitueze in tari occidentale. In ultima vreme, prostituatele racolate de proxenetii de la Vidra fac furori in Marea Britanie.


Minore de 15 ani, obligate sa se culce cu clientii


Ieri dimineata, la orele 6.00, procurorii DIICOT si politistii de la Detasamentul de Interventie Rapida au descins la locuintele lui Ion Hasan si a Ramonei Negoita. Primul este fratele lui Catalin Hasan, iar tinara este concubina celui retinut simbata. Anchetatorii aveau indicii clare ca cei doi au legatura cu reteaua de proxenetism care trimitea fetele sa se prostitueze in vestul Europei. Politistii au fost nevoiti sa sparga usa dupa ce proprietarii nu au raspuns somatiilor. Politistii au gasit in cele doua locatii chiar si fete care urmau sa fie trimise la "produs" in strainatate. In timpul perchezitiilor, mascatii au cautat si bani, bijuterii sau alte bunuri provenite din comiterea de infractiuni. Copilul de noua ani al cuplului Catalin Hasan-Ramona Negoita a fost protejat de anchetatori, fiind trimis la rude inainte de perchezitie. Seful politiei spune ca actiunea a fost coordonata de DIICOT, iar mascatii doar au asigurat zona. "Activitatea este o continuare a descinderii de la finalul saptaminii trecute, de la domiciliul lui Catalin Hasan", ne-a confirmat comisarul sef Ionel Popescu. Surse apropiate anchetei spun ca reteaua era vizata de doi ani, timp in care membrii acesteia au fost filati, telefoanele le-au fost ascultate astfel incit materialul probator sa fie suficient pentru a-i convinge pe magistrati de vinovatia celor implicati. Reteaua ar fi racolat pina acum mai bine de 10 tinere din Vrancea, Buzau, Bacau, Galati si Braila, printre care s-au numarat si minore. Una dintre acestea avea, la data la care a fost racolata si exploatata, virsta de 15 ani. Surse din apropierea anchetei spun ca proxenetii le determinau sa-i insoteasca peste granita sub pretextul ca le iubesc si vor sa se casatoreasca cu ele. Odata ajunse in afara, erau amenintate, batute si obligate astfel sa se culce cu clientii pusi la dispozitie de proxeneti. In timp ce in Turcia, acestea practicau prostitutia pe strada, in Italia si in Maria Britanie tinerele erau inchise in apartamente inchiriate ori erau plasate in cluburi. Altor tinere li se spunea clar ce au de facut, fiind atrase de oportunitatea de a intilni barbati bogati, care sa le scoata din saracie. Toti banii erau insusiti de proxeneti iar tinerele primeau doar o mica parte.


Catalin Hasan a mai fost arestati in Marea Britanie


Ancheta a avut la baza mai multe sesizari facute de tinere care au fost momite cu diverse promisiuni dupa care, ajunse in tari precum Italia, Turcia si Marea Britanie, erau obligate sa se prostitueze in contul unor proxeneti. Anchetatorii banuiesc ca reteaua era coordonata de Catalin Hasan. Acesta a fost arestat in 2009 de autoritatile din Marea Britanie fiind acuzat de proxenetism si trafic de persoane. Hasan a stat mai multe zile in arest, dar a fost lasat in libertate din cauza unui viciu de procedura. Ancheta a continuat, dar a fost nevoie ca acesta sa comita mai multe infractiuni rutiere pentru a ajunge dupa gratii. Catalin Hasan a fost arestat la finalul saptaminii trecute in baza unui mandat de executare a pedepsei pentru infractiunile de conducere fara permis, uz de fals, ultraj, ultraj contra bunurilor moravuri, dar si a unui mandat european de arestare. Tinarul a fost condamnat la 2 ani de inchisoare pentru ca a ultragiat un politist. Pe 9 noiembrie 2005 l-a amenintat pe agentul sef Stelica Dochioiu, care se afla in exercitiul functiei. Mai mult, Hasan s-a dedat si la acte de violenta asupra omului legii. Agentul venise la fata locului sa cerceteze un incident rutier. In urma acestuia, Hasan a ramas fara permis de conducere, lucru care nu l-a impiedicat insa sa se urce in continuare la volan. Oprit in trafic, Hasan a prezentat politistilor un permis emis pe numele altei persoane sustinind ca-i apartine. In 2008, acesta a provocat si un scandal la un local din comuna. Nici concubina lui Hasan, Ramona Negoita nu este straina de astfel de acuzatii, aceasta fiind condamnata in 2008 la o pedeapsa de trei ani si zece luni pentru trafic de persoane. Ancheta s-a extins, iar fratele si concubina lui Catalin Hasan au ajuns in atentia anchetatorilor.


Avere din industria placerilor


Ieri, Ion Hasan si Ramona Negoita au fost dusi la sediul Parchetului pentru audieri, insa nu pareau dispusi sa faca dezvaluiri complete. Alaturi de Catalin Hasan, cei doi sint cercetati atit pentru trafic de persoane, cit si pentru infractiuni de spalare de bani. Procurorii au in vedere si formularea de acuzatiilor de spalare de bani, intrucit membrii retelei detin vile si masini de lux, dar si bijuterii si bani cash. Ion Hasan a uzat de dreptul de a nu da declaratii in fata procurorilor, spunind ca va face acest lucru in fata instantei de judecata. Cel mai probabil, cei doi retinuti de ieri vor fi prezentati instantei cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. Procurorii spun ca l-ar fi retinut mai demult pe Catalin Hasan insa, in urma unor comisii rogatorii internationale cu Marea Britanie, nu s-au primit toate relatiile de la partea britanica. Satele Cucuieti si Burca au mai figurat pe harta proxenetismului din Romania, in anii de dupa revolutie multe localnice fiind imbiate sa se prostituieze in Turcia. La un moment dat, la Burca a ajuns si un batrin turc, se pare fostul socru al Ramonei Negoita, care a murit in 1999, departe de tara, intr-o saracie crunta. (Dan CHIRIAC, Gabriel SAVA)


Nu picati in capcanele traficantilor de carne vie


Politistii atrag atentia in special parintilor dar si tinerelor asupra riscurilor de a cadea in plasa unor traficanti de carne vie. Acestia spun ca, de multe ori, proxenetii isi aleg victimele din rindul tinerelor cu o situatie financiara precara, familii dezorganizate si le ofera diverse bunuri pentru a le atrage. De cele mai multe ori, acestia lasa impresia unor persoane bine intentionate, avind un limbaj si o vestimentatie in consecinta. Multi proxeneti fac victimele sa se indragosteasca de ei, avind in acest fel un control mult mai facil asupra lor. Oamenii legii recomanda parintilor sa isi supravegheze in permanenta copiii, sa aiba cu acestia o relatie deschisa si sa ii consilieze cu privire la riscurile pe care le presupune o relatie de incredere exagerata cu persoane recent cunoscute. Politistii mai atrag atentia asupra anunturilor de la rubricile de angajari care promit salarii de sute, chiar mii de euro pentru dansatoare, maseuze sau barmanite, in care nu se solicita experienta ci doar un aspect fizic placut. Multe dintre acestea sint paravene pentru adevarate retele interne si internationale de trafic de carne vie. Retelele de proxeneti isi racoleaza adesea victimele din satele sarace din Moldova. In cazul in care sinteti victima a unei astfel de retele faceti-va curaj si denuntati faptuitorii. In tarile din vestul Europei, romancele, alaturi de albaneze si moldovence ori de negresele din Nigeria dau multa bataie de cap autoritatilor si organizatiilor internationale de aparare a victimelor traficului de fiinte umane. Statisticile Organizatiei Internationale de Migratie (OIM) arata ca in Italia romancele ocupa locul patru pe lista femeilor identificate de politie in retelele de trafic de persoane, fiind victime ale naivitatii lor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739412 zile, 19 minute, 14 secunde
Domnilor politisti DICOT in loc sa va ocupati de curvele vrancene mai bine vedeti cine CHELESC muntii vrancei! Ori procedati ca si colegii dv din alte judete. Prinde o baba ca a furat o legatura de citeste integral
, acum 739412 zile, 19 minute, 14 secunde
draga victor sdin activitatile forestiere vrancene se fac cam 2 mili jumate de euro adica din expl lemnului sa u chelirea muntilor cum le spui tu trebuie cunoscut fenomenul ........
, acum 739412 zile, 19 minute, 14 secunde
cine si-o face cu mana lui ... se numeste lucru manual ...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.