Ultima oră

FINANTE BANCI: Ialomitianu despre impozitarea averilor nedeclarate:

Ziarul de Vrancea
4 ian 2011 333 vizualizări
Legea se aplica pentru veniturile care au fost obtinute dupa 1 ianuarie 2011/ Vom avea acces la informatii privind conturile bancare

Guvernul va beneficia de expertiza Bancii Mondiale in vederea elaborarii normelor de aplicare a masurilor privind impozitarea veniturilor nedeclarate, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. Acesta a mai spus ca Departamentul specializat care se va ocupa de controlul veniturilor nedeclarate va fi format din 30-40 de persoane. Ministrul a mai spus ca departamentul va colabora si cu alte institutii precum Agentia Nationala de Integritate, Parchetul si Politia. "Controalele nu se vor indrepta catre persoanele bogate care si-au declarat veniturile, ci asupra celor care au averi foarte mari dar nu le-au declarat", a precizat Ialomitianu. Potrivit acestuia, inspectorii vor putea avea acces la informatiile privind conturile bancare.


Potrivit acestuia, departamentul specializat va fi format din specialisti de la Garda Financiara, de la directia juridica, ANAF, departamentul IT etc. Ialomitianu a mai afirmat ca inca se analizeaza daca departamentul sa fie infiintat la nivelul Ministerului Finantelor sau nivelul ANAF. "Cel mai probabil va fi la nivelul ANAF", a precizat ministrul finantelor.


Acesta a afirmat ca o echipa de experti ai Bancii Mondiale va sosi in Romania pe 20 ianuarie, iar forma finala a normelor de aplicare va fi adoptata in luna februarie. "Multi colegi din conducerea ANAF au inceput deja sa lucreze la aceste norme, urmand sa prezentam echipei de la Banca Mondiala o prima forma", a mai spus ministrul.


Controlul veniturilor nedeclarate se va face pe baza a trei metode indirecte: metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare si metoda patrimoniului.


Controale ar putea incepe dupa primul trimestru


"Legea se va aplica pentru veniturile care au fost obtinute incepand cu 1 ianuarie 2011, iar primele controale ar putea fi realizate dupa primul trimestru",a precizat ministrul.


Gheorghe Ialomitianu a precizat ca in baza metodelor indirecte, inspectorii vor putea cere informatii de la banci. "Avem acces la conturile bancare, vom putea culege informatiile necesare de la structurile bancare", precizat ministrul.


Acesta a precizat ca persoanele verificate vor putea contesta in justitie o eventuala decizie de impozitare, insa "contestarea nu suspenda executarea". Ministrul a mai spus ca in cazul in care se constata evaziune fiscala, persoanele in cauza pot raspunde chiar si penal.


Primul-ministru Emil Boc a avut astăzi, la Palatul Victoria, o intalnire de lucru cu ministrul FinanÃelor Publice, Gheorghe IalomiÃianu, ºi cu responsabili din minister. în cadrul reuniunii au fost analizate stadiul elaborării normelor metodologice de aplicare a OrdonanÃei de UrgenÃă pentru modificarea Codului Fiscal. Ordonanta de Urgenta 117/2010 privind modificarea Codului Fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial din 30 decembrie. Guvernul a decis că persoanele ale căror venituri reale depăºesc cu cel puÃin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenÃa constatata.


Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat recent ca va fi impozitata diferenta intre veniturile declarate si situatia fiscala personala, stabilita pe baza metodelor indirecte de control - metoda cheltuielilor efective, a fluxurilor financiare si metoda patrimoniala, urmarindu-se discrepantele intre venituri si cheltuieli.


Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a mentionat anterior ca aceste metode indirecte de control sunt utilizate in foarte multe state din UE si in SUA si ca Romania s-a inspirat in acest demers din experienta Fiscului american, unde 1% din persoanele cele mai bogate asigura 40% din incasarile din impozitul pe venit.


"Va fi infiintat un departament in cadrul ANAF, care va avea un singur rol, de monitorizare si verificare pe un grup tinta de contribuabili (...) Avem multe firme sarace, multe firme cu datorii in Romania, dar patroni foarte bogati care au omis in mod deliberat in decursul ultimilor ani sa isi inregistreze veniturile pe societate, sustragandu-se de la plata impozitelor. Iar cu acei bani din evaziunea fiscala si-au construit case, si-a platit excursii de sute de mii de euro, si-au cumparat bijuterii, iahturi sau elicoptere, avioane de lux.


Acesti oameni sunt tinta noastra, pe acesti oameni intentionam noi sa ii impozitam in perioada urmatoare, utilizand metode de control indirect, oameni care niciodata nu au ridicat dividende, care niciodata nu au avut firme in profit, care niciodata nu au avut salarii mari, dar care au un nivel de trai mult peste media europeana", a declarat presedintele ANAF.



de Claudia Pirvoiu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.