Ultima oră

«Scorul» ramine neschimbat in dosarul fraudei de 600.000 euro

Gabriel Sava
4 dec 2010 1711 vizualizări
DIICOT Vrancea a reusit sa il mentina dupa gratii pe Laptaru, insa Dumitru ramine liber u propunerea de arestare preventiva pentru alti doi invinuiti in dosarul fraudarii societatii de leasing va fi judecata luni

Magistratii de la Curtea de Apel Galati au mentinut solutiile pronuntate de judecatorii de la Tribunalul Vrancea in dosarul instrumentat de DIICOT Vrancea, pentru constituirea de grup infractional organizat si aderare la acesta, inselaciune, fals si uz de fals, delapidare si alte infractiuni. La termenul de vineri, completul Curtii de Apel a respins ambele recursuri, atit cel declarat de Ion Laptaru, arestat pe 24 noiembrie, cit si cel declarat de DIICOT Vrancea in care era atacata decizia de respingere a propunerii de arestare preventiva pentru Georgian Dumitru, fost inspector de daune la Omniasig si fost politist la Furturi Auto. Conform procurorilor DIICOT, in acest dosar sint cercetate peste 20 de persoane care au pus la punct, au sprijinit si au aderat la un grup infractional care a creat un prejudiciu de 600.000 euro. Surse apropiate anchetei au explicat mecanismul prin care societatea de leasing era inselata. Capul retelei ar fi, conform primelor investigatii, patronul unei societati din Odobesti, Dan Adrian Lazar.


Dan Lazar a promis ca va dezlega misterul


Contactat telefonic, acesta a acceptat in prima faza o discutie cu reporterii Ziarului de Vrancea la o data ulterioara. Sunat in mai multe rinduri, Dan Lazar avea telefonul inchis, iar in cursul zilei de ieri nu a raspuns la nici unul dintre apeluri. Conform anchetatorilor, Lazar vindea, prin intermediul unor firme, echipamente si utilaje industriale catre mai multe firme, din care cele mai multe s-au dovedit a fi fantoma sau paravan. Cei care cumparau solicitau o finantare de la o societate de leasing reprezentata de nimeni altul decit Georgian Dumitru, fostul politist ajuns intre timp inspector de risc si agent de leasing. Acesta avea rolul ca, in calitatea de angajat al societatii de asigurare, sa faca evaluarea riscului financiar, a bonitatii clientului si asigurarea bunurilor. Bunurile ajungeau la beneficiar care, in mai multe cazuri, achita citeva rate. La aparitia unor dificultati financiare, cei care "detineau" bunurile (escavatoare, motostivuitoare, echipamente si sisteme industriale de racire) solicitau o refinantare de la societatea de leasing, obtinind astfel noi bani. Toate aceste operatiuni erau insa fictive si se realizau doar pe hirtie, la anchetatori fiind in cercetare sute de facturi, avize si alte documente.


Doua arestari, aminate in lipsa unuia dintre invinuiti


Procurorii DIICOT au sustinut, in saptamina in care s-au facut primele retineri, ca Dan Adrian Lazar s-ar sustrage cercetarilor. Alaturi de numele patronului de la Odobesti a aparut si cel al lui Dumitru Marian Mirodone, pe numele carora anchetatorii au solicitat eliberarea unui mandat de arestare pentru 29 de zile. Sedinta privind judecarea acestui dosar a fost aminata de doua ori, ultima data fiind prezent doar Adrian Lazar. Acesta a declarat ca ar fi fost plecat si a primit citatia pentru a se prezenta la instanta, ceea ce a si facut pe 29 noiembrie. Propunerea de arestare a celor doi va fi discutata din nou la inceputul saptaminii. Pina in prezent, anchetatorii au fost rezervati spre a oferi informatii legate de dosar, de numele celor cercetati si a celor retinuti. (Gabriel SAVA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739422 zile, 9 ore, 52 minute, 37 secunde
de ce nu-i dati numele adevaratului cap al retelei care a inlesnit frauda pt a se imbogati? este Radu Gauroiu; a furat si a tot furat !ziarele ar trebui sa titreze cu majuscule numele lui.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.