Ultima oră

Procesul fostului primar de la Mera bate pasul pe loc

Gabriel Sava
23 nov 2010 690 vizualizări
La termenul de ieri, aparatorii i-au cerut judecatorului Dorel Harabor sa se abtina in judecarea cauzei u in aceasta cauza s-a cerut aminare dupa aminare

Procesul in care Gheorghe Sararu, fostul primar al comunei Mera este judecat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice a mai primit o aminare. Motivarea a trei dintre aparatorii apelantilor se refera la calitatea judecatorului Dorel Harabor, presedintele completului care urma sa judece dosarul in care fostul edil este implicat alaturi de fostul viceprimar Constantin Nastase, cel care a facut parte si din comisia locala de reconstituire a dreptului de proprietate. "Ati judecat si in cauzele in care s-a dispus arestarea clientului meu sau la cererea de eliberare conditionata, motiv pentru care sinteti incompatibil in acest dosar", a declarat avocatul Ion Bratu in fata instantei Tribunalului Vrancea. Nu este pentru prima data cind aparatorii lui Gheorghe Sararu invoca incompatibilitatea completului, acelasi lucru intimplindu-se si in dosarul de pe rolul Judecatoriei Focsani, la termenul din august 2007. Chiar daca procurorul de sedinta a sustinut ca judecatorul Dorel Harabor nu a facut parte din completele care au mai solutionat cauze legate de partile in dosar, cereri de abtinere au mai formulat si avocatii Maricel Soare si Dorin Filote. Dosarul a ramas in pronuntare pe solicitarile celor trei avocati. La termenul de ieri au fost prezenti in sala atit fostul primar cit si fostul viceprimar. Noul dosar in apel a fost inregistrat pe rolul instantei vrincene dupa ce, aceeasi infractiune a facut obiectul unui alt dosar, cu numarul 438/91/2010.


Fostul primar si viceprimar din Mera- trimisi in instanta din 2007


Cauza treneaza in justitia vrinceana inca din august 2007 cind a fost inregistrata pentru prima data pe rolul Judecatoriei Focsani, cu Gheorghe Sararu in stare de arest. In luna noiembrie a aceluiasi an, fostul primar a fost eliberat provizoriu sub control judiciar. Fostul primar s-a aparat in acest dosar de trei acuzatii, anume abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si sustragere de inscrisuri oficiale, cercetarile fiind strins legate de retrocedarea ilegala a unor intinse suprafete de padure, in urma carora s-ar fi creat un prejudiciu estimat de anchetatori la peste 300.000 de lei. In acelasi dosar au mai fost judecati fostul viceprimar al comunei, Constantin Nastase, care a facut parte din comisia locala de retrocedare a padurilor, acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, in timp ce Ion Copu si Valentin Ursu au raspuns penal pentru complicitate la abuz in serviciu, pe motiv ca ar fi inlesnit activitatea infractionala a lui Sararu. In ceea ce ii priveste pe cei doi, procurorii au explicat in rechizitoriu ca activitatea infractionala a acestora a constat in faptul ca au facut cereri in vederea reconstituirii dreptului de proprietate, sub rezerva ca ulterior sa vinda o parte din hectarele pe care urmau sa le primeasca "cu dedicatie". Procesul de la prima instanta s-a solutionat anul trecut in luna noiembrie cu o condamnare de 3 ani si 8 luni pentru fostul primar la acuzatia principala in timp ce viceprimarul a primit o condamnare de 3 ani si 4 luni cu suspendare. Copu si Ursu au primit la rindul lor o condamnare de cite patru luni cu suspendare. Prima solutie prevedea si anularea actelor prin care Ion Copu, Valentin Ursu si Radu Minea primeau 12 ha, 10 respectiv 19 ha de padure. Decizia a fost atacata in apel de catre cei condamnati, proces care se afla acum pe rolul Tribunalului Vrancea, inregistrat la al doilea dosar. (Gabriel SAVA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.