Ultima oră

O sa-i fac lui Boc o invitatie sa vina el primarul comunei!

Ziarul de Vrancea
7 sep 2010 1366 vizualizări
30 de primarii din Vrancea sint în colaps financiar dupa retragerea a 16 milioane de lei de catre Ministerul Finantelor, ca urmare a unei rectificari negative u in urma unei sedinte organizate ieri cu primarii de toate culorile politice, filiala Asociatiei Comunelor se pregateste sa inainteze un protest la Guvern u din luna octombrie toate primariile vrincene nu vor mai avea bani pentru scoli, pentru indemnizatiile asistentilor persoanelor cu handicap, sau pentru iluminatul public u primarii au stabilit sa se intilneasca din nou joi pentru a pune la cale protestele din aceasta toamna care se anunta fierbinte din punct de vedere politic

Edilii din localitatile Vrancei vor sa traga un semnal de alarma si sa protesteze impotriva faptului ca au ramas fara banii necesari functionarii pina la sfirsitul anului, dupa ce de la bugetul judetului au fost retrasa de Guvern suma de 16 milioane lei. Astfel, Consiliul Director al filialei Vrancea a Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR) a avut ieri o sedinta largita de lucru la sediul Consiliului Judetean in care s-au discutat problemele administratiilor publice locale, ca urmare a aplicarii OG 18/2010 care prevede retragerea unor sume importante din bugetele localitatilor din Vrancea. Reprezentantii Asociatiei Comunelor informeaza ca in urma aplicarii acestei Ordonante, 30 de primarii din Vrancea sint, in acest moment, in colaps financiar. De asemenea, din luna octombrie, toate cele 73 de primarii din judet vor fi in imposibilitatea de a asigura functionarea gradinitelor si scolilor, iar primariile nu vor mai avea bani pentru iluminatul public si nu se vor mai putea achita indemnizatiile pentru asistentii personali ai persoanelor cu handicap, dar nu se vor mai putea plati nici salariile functionarilor din primarii. "în acelasi timp, Consiliul Director al filialei Vrancea a Asociatiei Comunelor din Romania atrage atentia ca prin retragerea acestor sume de bani, Guvernul Boc blocheaza, in totalitate, buna functionare a primariilor, ingropindu-le in datorii pe care nu le va putea plati. în urma discutiilor purtate cu aproximativ 70% dintre primarii din judet, prezenti la intilnire, s-a ajuns la concluzia ca OG 18/2010 este un abuz facut de Guvernul Boc", transmite primarul Valerica Zamfirescu de la Slobozia Bradului, din partea filialei Vrancea a Asociatiei Comunelor. Pe linga primarii din judet, la intilnire a fost prezent si Mircea Diaconu, vicepresedintele Consiliului Judetean, insa acesta nu le-a oferit nici o solutie de finantare acestora, intrucit si bugetul judetului a fost diminuat prin aceeasi retragere de bani.


"Pe timpul feudalismului era mai bine"


Primarii se pling ca nu au bani nici pentru cofinantarea proiectelor europene. "86.000 de lei mi-au luat de la Finante, in conditiile in care nu am bani de functionare. Pe timpul feudalismului era mai bine, munceai dar primeai apoi de la boier o portie de-ale gurii. Mai imi trebuie bani pentru salariile pe trei luni. De functionare normala nici nu mai vorbim, iar de sustinerea proiectelor europene nici nu vine vorba. Am in derulare 12 proiecte europene, dar nu am bani de cofinantare, ni se pun bete in roate pentru proiectele structurale. Cel mai bine, cred ca o sa-i fac lui Boc o invitatie sa vina el primarul comunei", ne-a declarat si Iordache Cazacu, primarul din Fitionesti. Si edilul din comuna Brosteni, Ion Bucur, spune ca Finantele au retras banii de salarii, asa incit functionarii nu si-au luat lefurile pe luna trecuta. "Sint zero cu banii de salarii, nici pe august nu am dat banii. Ca niste oameni amariti, tragem nadejde sa mai incasam din amenzi, dar sint slabe sperante ca si oamenii sint saraci. Indiferent de culoarea politica, toti avem aceeasi durere", ne-a spus si primarul din Brosteni. Ca urmare a problemelor intimpinate de edili, Consiliul Director a hotarit convocarea Adunarii Generale a filialei judetene Vrancea a ACoR pentru joi, 9 septembrie, de la ora 10.00, la sala de sedinte a Consiliului Local Focsani. "La aceasta intilnire vom stabili pasii urmatori pentru a actiona in vederea revenirii Guvernului asupra masurii retragerii sumelor, pentru ca nu mai avem cu ce functiona. Vom inainta un protest", ne-a declarat si Vasile Vatra, primarul din comuna Gugesti. La aceasta intilnire sint invitati si reprezentanti ai Consiliului Judetean, ai Institutiei Prefectului si ai DGFP Vrancea. Primarii sint hotariti sa protesteze in fata Institutiei Prefectului si a sediului PDL Vrancea in cazul in care nu gasesc sprijin pentru a depasi impasul financiar, in conditiile in care banii de la buget se aloca adesea pe criterii politice.


Ciorici: "Daca primarii decid sa protesteze, este dreptul lor"


Aplicarea OG 18/2010 va reduce bugetul judetului cu 15,8 milioane lei (158 miliarde lei vechi). Vor pierde 7,9 milioane lei orasele si comunele din judet si 7,9 milioane lei Consiliul Judetean. Banii sint retrasi de la bugetul de functionare al localitatilor - 13,4 milioane lei, de la bugetul care asigura functionarea Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului - 1,4 milioane lei si de la bugetul pentru lucrari de drumuri si poduri - 984.000 lei. în acelasi timp, s-au diminuat si sumele alocate pentru functionarea invatamintului preuniversitar cu 18,6 milioane lei. Potrivit directorului Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP)Vrancea, aceasta nu afecteaza salariile profesorilor. "S-au diminuat bugetele locale, conform legii. Au fost diminuari si la invatamint, dar fapt confirmat in nenumarate rinduri si de catre conducerea Inspectoratului Scolar, nu vor fi afectate salariile profesorilor", ne-a declarat directorul DGFP, Eugen Ciorici. Surse autorizate din rindul finantistilor sustin ca sumele respective retrase de la bugetele locale reprezinta de fapt cuantumul celor 25% reduceri la cheltuielile salariale din primarii si cei 20% care reprezinta reducerile cu cheltuielile materiale in cadrul unitatilor administrative. Cit priveste viitorul protest al primarilor legat de aceste diminuari, directorul DGFP crede ca pentru unele primarii se poate gasi intelegere la nivelul Consiliului Judetean. "Daca primarii decid sa protesteze este dreptul lor. Eu cred ca pot fi si primarii care nu au bani de salarii, dar avind in vedere incasarile mai mari din TVA preconizate la finele trimestrului III ne asteptam la o rectificare de buget pozitiva care sa aduca un plus de peste 5 milioane de lei la bugetele locale. S-a diminuat conform formulei de calcul si bugetul CJ. Pentru primariile insa care deruleaza proiecte ar mai fi o solutie sa gaseasca intelegere la nivelul CJ, care face o rectificare a celor 20% din sume defalcate din TVA pe alte criterii decit formula noastra de calcul. Daca cei de la CJ, pe baza unor analize, considera ca unele proiecte sint de maxima importanta si pot continua se poate ca unele primarii sa fie salvate", ne-a mai declarat directorul Eugen Ciorici. (M. BESLEAGA, D. GANEA)


Caminul Cultural din Maicanesti, inchiriat pe 250 lei/luna


Unele autoritati locale incearca sa-si suplimenteze veniturile proprii, sarace pe timp de criza, recurgind la diverse metode, printre care si transformarea Caminului Cultural in discoteca. De pilda, la Maicanesti, Consiliul Local a aprobat in urma cu patru luni o hotarire privind "inchirierea Caminului Cultural din satul Rimniceni, comuna Maicanesti, cu suma de 250 lei/luna, societatii Stefi Dor Dani Com SRL Namoloasa, in vederea organizarii si desfasurarii de activitati culturale si discoteca". Institutia Prefectului a dat aviz de nelegalitate Hotaririi nr. 14/17.05.2010 pe motiv ca incalca legea administratiei locale, chiar daca edilii locali au motivat ca au mare nevoie de bani pentru bugetul local afectat serios de recesiune. Potrivit juristilor de la Prefectura, hotarirea a fost revocata si nu s-a aplicat. (M. BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739413 zile, 32 minute, 8 secunde
Lichelelor ati ramas fara bani, dar de fonduri europene ati azit, nu sigur nu va intereseaza ca nu puteti fura, jegosilor.
, acum 739413 zile, 32 minute, 8 secunde
Bravo PDL! nu au bani ca in sate toata lumea este 'handicapata' toti au insotitori,si primesc lunar 700-800 lei. Nici nu le trebuie munca, toti puturosii asteapta ajutorul de la primarii.Aici si acei citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.