Ultima oră

Magazinele de vise ar putea fi inchise

Raluca Manolache
10 iun 2009 978 vizualizări
u plantele etnobotanice, vindute si in Focsani prin intermediul a trei magazine, ar putea fi incluse pe lista substantelor interzise in citeva luni

Magazinele care vind produse etnobotanice ce au efecte halucinogene ar putea fi inchise in citeva luni. Acest lucru este dorit chiar de ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac, care a anuntat ca Agentia Nationala a Medicamentului lucreaza deja la un proiect de act normativ referitor la aceste "magazine de vise", care va fi promovat si de Ministerul Sanatatii. "Agentia Nationala a Medicamentului vrea sa elaboreze o reglementare pe care sa o promoveze Ministerul Sanatatii si obligatoriu vinzarea lor sa se faca cu acordul ANM", a punctat ministrul Sanatatii. între timp, insa, ministerul de resort va incerca sa blocheze vinzarea produselor din aceasta categorie, Ion Bazac apreciind ca este o chestiune de citeva luni pina la interzicerea lor. In paralel, si trei deputati PDL din Timis au depus un proiect de lege prin care 16 plante cu efect halucinogen, inclusiv o specie de salvie, sa fie trecute in categoria drogurilor. Deputatul Alin Popoviciu alaturi de colegii sai Stefan Pirpiriu si Cristian Petrescu au depus la Camera Deputatilor, la sfirsitul lunii trecute, un proiect de modificare a Legii 143/2000 privind regimul juridic al plantelor si substantelor stupefiante psihotrope, prin interzicerea comercializarii libere a unei specii de salvie, salvia divinorum, si a altor 15 plante cu acelasi efect, dar si a produselor derivate din acestea. In acest moment, in Vrancea exista trei magazine de unde tinerii isi pot cumpara plantele etnobotanice, care nu sint destinate consumului uman, dar care sint fumate de teribilisti, in amestec cu tutunul. Potrivit consumatorilor, substantele prezentate sub denumirea de amestec de "plante etnobotanice" dau efecte psihoactive, sedative, relaxante si euforice, asemanatoare celor obtinute in urma consumului de marijuana sau ecstasy. Acesta este si motivul pentru care politistii din cadrul IPJ Vrancea controleaza in permanenta activitatea unitatilor cu acest profil. "Sint in atentia politistilor, insa pentru moment nu exista o baza legala pentru interzicerea comercializarii acestor plante etnobotanice", a precizat subinspectorul Catalina Olteanu, de la Biroul de Presa al Politiei. Clientii fideli "magazinelor de vise" trebuie sa stie ca efectele sint asemanatoare drogurilor interzise si pot aparea in timp si reactii imprevizibile. Este vorba de tulburari psihice, stari halucinogene si o dependenta psihica. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.