Ultima oră

Prefectura Vrancea nu considera extraordinara problema ENET

Ziarul de Vrancea
4 feb 2009 1996 vizualizări
Convocarea pentru extraordinara de ieri nu a primit aviz de legalitate de la Institutia Prefectului u democratii si liberalii doreau evaluarea activitatii ENET si oportunitatea folosirii biomasei u PSD a anticipat decizia Prefecturii la inceputul saptaminii, cind consilierii au anuntat ca subiectul sedintei nu se incadreaza in caracterul unei intilniri extraordinare u subiectul caldurii va fi discutat, cel mai probabil, in urmatoarea sedinta a consiliului municipal, dupa cum a recomandat si prefectul Raluca Dan u alesii liberali si democrati din CL Focsani au protestat, timid, lasind sa se inteleaga faptul ca Prefectura a inceput un joc de intimidare politica la adresa lor u acestia au mai acuzat ca prefectul, un om de incredere al lui Marian Oprisan, nu trebuia sa dea dovada de imixtiune in activitatea administratiei publice locale

In razboiul iscat intre Alianta pentru Focsani (PNL si PDL) si gruparea PSD din Consiliul Local cu privire la necesitatea si oportunitatea majorarii pretului gigacaloriei a intrat un nou pion. Dupa ce luni, intr-o conferinta de presa, social democratii declarau ca asteapta o pozitionare a Prefecturii Vrancea cu privire la statutul de "extraordinara" al sedintei propuse de liberali si democrati pentru ieri, Institutia Prefectului a anuntat ca proiectul referitor la activitatea ENET "nu justifica urgenta". "Institutia Prefectului a informat Primaria ca a exercitat controlul de legalitate asupra dispozitiei de convocare si a apreciat aceasta dispozitie ca fiind nelegala, motivat de faptul ca proiectul de hotarire cuprins in ordinea de zi nu justifica urgenta care sa impuna adoptarea lui in sedinta extraordinara iar acest proiect urmeaza sa fie inclus in ordinea de zi a primei sedinte ordinare", au transmis reprezentantii municipalitatii. Primarul Decebal Bacinschi, cel care a convocat intilnirea, s-a ferit sa faca prea multe comentarii, dupa ce in ultimele zile chiar colegii sai din PSD i-au pus la indoiala decizia de a lasa pe ordinea de zi proiectul de scumpire a caldurii. "Prefectura nu a dat aviz. Noi facem comunicare privind intentia organizarii sedintelor de Consiliu Local, iar ei ne-au transmis ca nu se incadreaza ca urgenta, probabil nu au considerat situatia ENET ca fiind o problema atit de importanta", a fost parerea usor nuantata a primarului Bacinschi. Decizia a picat cum nu se poate mai bine celor de la PSD, care se asteptau de luni ca Prefectura sa se pronunte in favoarea lor. Liderul PSD Focsani, Liviu Oloeriu a anuntat si ca liberalii si democratii trebuie sa revina asupra votului scumpirii gigacaloriei de la 148 la 195 lei.


"Proiectul nu justifica urgenta acestei sedinte"


Noul prefect Raluca Dan a dat aviz de nelegalitate pentru convocarea sedintei Consiliului Local Focsani de astazi, motivind, printre altele, ca ordinea de zi nu justifica urgenta sedintei. "Am exercitat controlul de legalitate si am dat dispozitie ca fiind nelegala convocarea. O sedinta extraordinara se convoaca in anumite conditii, cind are ca obiect discutarea unor aspecte urgente, care nu suporta aminare. Ori proiectul care intra pe ordinea de zi nu justifica urgenta acestei sedinte", a declarat prefectul, dind astfel peste nas primarului Bacinschi care a convocat aceasta sedinta. Un alt motiv invocat este ca, in cazul unei sedinte extraordinare, proiectul de hotarire nu mai trece de verificarile impuse de lege, respectiv controlul comisiei de specialitate. "Prin aceasta decizie ii apar si pe dumnealor, in caz ca cineva ar ataca hotarirea ca fiind nelegala. Un astfel de proiect trebuie sa respecte etapele prevazute de lege. Pina la urmatoarea sedinta ordinara dinsii au timp sa parcurga toti pasii necesari si sa fie in cunostinta de cauza", a mai adaugat prefectul Raluca Dan. In opinia sa, subiectul ENET se putea discuta la precedenta sedinta de CL, la capitolul "diverse", sau in urmatoarea sedinta ordinara din aceasta luna.


"Noi consideram problema ENET prioritara"


Initiatorii proiectului de constituire a unei comisii de analiza a activitatii fabricii de caldura si de evaluare a oportunitatii folosirii biomasei pentru producerea agentului termic, liberalii si democratii, au declarat ca "pentru PSD prioritatile par a fi altele". Consilierul local PNL, Vasile Dobre, a lasat sa se inteleaga faptul ca Prefectura a inceput un joc de intimidare politica la adresa alesilor PNL si PD-L din Consiliul Local Focsani. "Daca nici problemele de la ENET nu constituie obiectul convocarii unei sedinte extraordinare, comentariile sint de prisos. Atit conducerea Prefecturii, cit si consilierii PSD, fac parte din acelasi partid si se intelege atitudinea. Noi, cei din PNL, consideram problema ENET o prioritate. Ne vom intilni cu cei de la PDL si vom cauta solutii", ne-a declarat Vasile Dobre. La rindul lor, democratii considera ca prefectul Raluca Dan s-a grabit sa subevalueze situatia ENET si il ataca pe edilul Decebal Bacinschi care "trebuia sa sustina cu mai multa barbatie problema ENET.". "Credem ca doamna prefect s-a grabit. E mai important sa discutam problema ENET acum, in mijlocul iernii, cind am fost la un pas de a ramine fara caldura si apa calda, decit la vara. Prefectul nu trebuia sa dea dovada de imixtiune in activitatea administratiei publice locale. Situatia de la ENET ramine de actualitate, ori schimbam arzatoarele, ori facem o centrala noua", ne-a spus si Nicu Tanase, liderul PDL din CL Focsani. Cam pusi cu botul pe labe, dupa decizia data de prefectul Raluca Dan, liberalii si democratii nu au fost foarte convingatori in sustinerea unei sedinte urgente in privinta societatii de termoficare si s-au multumit sa declare ca asteapta urmatoarea intilnire ordinara a Consiliului Local Focsani. (Iulia CRETU, Mihaela BESLEAGA)


"Cetatenii vor modernizare, nu subventii"


Acuzati de social democrati ca nu au organizat dezbateri publice cu atingere la problema ENET si cea a majorarii pretului la gigacalorie, reprezentantii PDL si PNL din CL Focsani arata catre primarul Decebal Bacinschi care i-a intrebat la finele anului trecut pe cetatenii municipiului cum prefera sa fie impartit bugetul pe 2009. "Din nefericire, locuitorii suporta acum consecintele lipsei de viziune si de actiune a conducerii Primariei si ENET din ultimii 8-9 ani. Acest lucru este reflectat in rezultatele consultarii publice pe marginea proiectiei bugetare pe anul 2009, publicata de Primarie pe site-ul propriu. Potrivit acestui document, majoritatea cetatenilor considera ca este nevoie de suplimentarea in acest an a fondurilor pentru investitii ale municipalitatii, concomitent cu reducerea cheltuielilor cu subventia la energia termica. Credem ca este necesara o analiza urgenta a managementului ENET si a departamentului din Primarie care gestioneaza atragerea de fonduri pentru modernizarea sistemului de termoficare", transmit printr-un comunicat de presa consilierii democrati si liberali din CL Focsani. (I. CRETU)


Bacinschi respecta dorinta focsanenilor


Tarifele majorate la ENET, de la 148 la 195 de lei/Gcal aprobate saptamina trecuta de catre consilierii locali PD-L ""PNL au fost contestate de alesii PSD. In pofida acestor repetate luari de pozitii din partea liderilor PSD, primarul Decebal Bacinschi aflat la mijloc, intre nevoile administratiei locale si disciplina de partid, continua sa sustina ca de undeva trebuie obtinuti banii pentru bugetul local, chiar daca nu din majorarea acestor tarife. "Sper sa nu fiu inteles gresit si cu riscul ca Marian (Oprisan "" n.r.) sa se supere pe mine, eu repet ca avem nevoie de bani la buget. Daca acoperim din putinele venituri proprii aceste subventii in conditiile cresterii pretului la gigacalorie de catre ANRE nu vom mai avea nici un ban pentru altceva. Nu stiu cum ne vom descurca", a declarat primarul Decebal Bacinschi. Potrivit unei previziuni bugetare, anul acesta vor fi atrase venituri proprii in suma de aproximativ 21 de milioane de lei, iar mentinerea pretului la energie termica la nivelul anului 2007 ar insemna o subventie suportata din bugetul local de 24 de milioane de lei. Aceasta in conditiile in care ANRE a majorat pretul gigacaloriei la 348 de lei si din care cetateanul plateste 148 de lei/Gcal. Atit edilul sef al orasului, Decebal Bacinschi, cit si consilierii PD-L si PNL nu fac insa altceva decit sa tina cont, culmea, de cerintele focsanenilor. Acestea au fost exprimate clar in chestionarele consultarii cetatenilor cu privire la intocmirea bugetului local pe anul 2009. "în ceea ce priveste domeniile pentru care cetatenii au considerat ca sint necesare reduceri ale fondurilor, capitolul de subventie energie termica este cel care a fost cel mai mult indicat de catre focsaneni", se arata in comunicatul aflat pe site-ul oficial al Primariei Focsani. (D. GANEA)



Alianta pentru Focsani acuza ingerinte in actul administrativ


Consilierii PD-L si PNL au trimis ieri un comunicat prin care cer Primariei Focsani si Prefecturii sa trateze cu maxima seriozitate viitorul serviciului public de termoficare al orasului. In context, consilierii "Aliantei" protesteaza si sustin ca revocarea deciziei de convocare a sedintei extraordinare este lipsita de temei legal si moral. "Apreciem ca prin aceasta imixtiune a institutiei prefectului in activitatea administratiei publice locale se creeaza un precedent extrem de periculos, de natura a obstructiona activitatea Consiliului Local ca autoritate reprezentativa a comunitatii locale. Ne exprimam regretul ca, prin atitudinea lor, consilierii PSD si primarul Decebal Bacinschi exercita un joc duplicitar prin care elimina orice rezolvare pe termen mediu si lung a problemei termoficarii in Focsani. Avind in vedere faptul ca, in viitorul apropiat, subventionarea pretului la energia termica pentru populatie va fi total eliminata, consideram de maxima urgenta gasirea unei solutii care sa conduca la scaderea pretului de productie a energiei termice si eliminarea pierderilor de pe retea", se arata in comunicatul consilierilor municipali de la PD-L si PNL. (D. GANEA)










În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 11

Adaugă comentariu
, acum 739414 zile, 6 ore, 2 minute, 2 secunde
VAI DE CAPUL NOSTRU CU ASA CONDUCATORI(SUPREMI).POPESCU ASTA PARCA A MOSTENIT ENETUL DE LA MASA.SE CREDE DE NEINLOCUIT SI PE DEASUPRA SI "SPECIALIST".TRAIASCA MAREAN DE MAI ESTE PE FUNCTIE,NU?LA CE A citeste integral
, acum 739414 zile, 6 ore, 2 minute, 2 secunde
Intrebarile din formulare nu erau clare si se putea intelege altceva. Nu a fost intrebat exact daca cetatenii doresc marirea pretului gigacaloriei. Marea majoritate a focsanenilor, printre care ma citeste integral
, acum 739414 zile, 6 ore, 2 minute, 2 secunde
Alesi locali si PRIMARIA FOCSANI ar trebui sa tina cont intre altele si de principiul consultarii cetatenilor in solutionarea problemelor locale de interes deosebit, lucru ce nu se intampla. Iar citeste integral
, acum 739414 zile, 6 ore, 2 minute, 2 secunde
eu sunt de acord cu marirea pretului la energ termica.de ce ? pt ca,deocamdata nu exista alta solutie,nu am bani de centrala de apartament si de ceva ani nu am avut probleme cu caldura.daca se citeste integral
, acum 739414 zile, 6 ore, 2 minute, 2 secunde
Nu inteleg ce legatura are furatul cu locul lui Popescu?Vrei sa spui ca Popescu a furat destul pana acum si si-a facut stocul si nu mai fura de acum incolo??Ha,ha ,ha.Dupa conceptie oricum esti de pe citeste integral
, acum 739414 zile, 6 ore, 2 minute, 2 secunde
Pai vezi ca Popescu nu zice ce vrea sa faca cu banii. Zice numai "modernizare" si atat. In mod sigur nu-i va baga in retea. Mai da un var , mai cumpara niste pixuri, mai angajeaza o secretara mai citeste integral
, acum 739414 zile, 6 ore, 2 minute, 2 secunde
pai ia uitati ce de comentarii se lauda cu audiente mari da comt ioc de ce ca sunt unele sterse asa la vrajeala ca chiar ma enerveaza cica deranjez ceilalti asazisi blogeri mioritici da ce blogeri sa citeste integral
, acum 739414 zile, 6 ore, 2 minute, 2 secunde
Am mai zis si o repet : mare parte din subventii se duc la pensionari care nu au dreptul nici macar la pensie dar beneficiaza de prevederile unor certificate medicale obtinute fraudulos. De asemeni citeste integral
, acum 739414 zile, 6 ore, 2 minute, 2 secunde
Mare bucurie ieri pe romani ca tara va fi independenta energetic pentru urmatorii 15 ani. Din pacate Tariceanu si Patriciu, cei mai mari jefuitori ai bogatiilor Romaniei, au avut grija sa concesioneze citeste integral
, acum 739414 zile, 6 ore, 2 minute, 2 secunde
sa voteze PDL ca ei nu tradeaza...S-O BELITI, BINE ! ! Episoade de 2lei cu Beizadeaua Malureanu si Derbederian, au fost pt prosti si pulime ! NU v-ar fi rusine ! 'Ti-ar dreaqu de comunisti ! Il carati citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.