Ultima oră

M-au sechestrat camatarii si m-au obligat sa semnez

Cristi Irimia
15 ian 2008 2061 vizualizări
A spus Constantin Stancila, judecat pentru ca ar fi inselat cu peste 3.500.000 lei mai multi vrinceni u fostul administrator de la "Mica Balerina" nu a vrut sa dea detalii despre sechestrare u el a mai recunoscut ca nu a reclamat nimic la Politie, lucru suspect pentru instanta u unul din cei inselati, Ion Rusu, il acuza pe Stancila ca i-a dat o "teapa" de aproape 200.000 lei u instanta va da o pronuntare in dosar peste citeva zile

Tribunalul Vrancea a ramas in pronuntare cu privire la o serie de aspecte invocate de aparatorul lui Constantin Stancila, fost administrator al Cooperativei Mestesugaresti "Mica Balerina". Astfel, avocatul Ion Bratu a cerut instantei sa constate nulitatea rechizitoriului, deoarece inculpatul a fost trimis in judecata si pentru fals in declaratii, iar in dosarul de urmarire penala nu se face deloc referire la aceasta infractiune. "Actiunea penala a fost inceputa la 22 februarie 2006, insa nicaieri nu se face referire la falsul in declaratii. Inculpatul nu a fost cercetat pentru acest lucru, desi a fost trimis in judecata cum ca ar fi savirsit si infractiunea de fals in declaratii", a spus Ion Bratu. Procurorul de sedinta a replicat considerind ca se doreste intirzierea judecarii lui Stancila, "chestiunea invocata fiind o «nulitate formala» care nu ar trebui sa atraga nulitatea rechizitoriului". Totodata, apararea a cerut schimbarea incadrarii juridice din delapidare in gestiune frauduloasa. "Constantin Stancila a fost administrator al Cooperativei Mestesugaresti, iar in aceasta calitate putem vorbi de gestiune frauduloasa. La aceasta infractiune, actiunea penala se pune in miscare doar la plingerea prealabila a persoanelor vatamate. Nu avem in dosar asa ceva, astfel ca se impune incetarea procesului penal", a explicat Bratu.


Atac furibund asupra lui Stancila


Un vrincean constituit parte civila in proces, Ion Rusu, l-a atacat dur pe Stancila, in timpul procesului. "Peste 35 de miliarde de lei vechi a dat «gaura» multor vrinceni. Tot se spune ca nu au reclamat toti acest lucru autoritatilor, insa unii din ei n-au acum bani nici sa ia autobuzul sa vina la Tribunal deoarece au fost inselati. Doar cei mari si puternici si-au recuperat banii. Eu i-am dat 1,8 miliarde de lei vechi pentru un spatiu comercial si nu mi-a mai vindut nimic apoi, inselindu-ma. Trebuia sa faca act de vinzare-cumparare cu mine, insa nu s-a mai intimplat acest lucru. Calculind dobinzile din 2004 si pina acum, rezulta ca am fost pagubit cu aproximativ 2,3 miliarde de lei vechi. Ii cer si daune morale de 500 de milioane de lei vechi, pentru ca mi-a afectat imaginea. Eu am fost corect si cinstit cu el si cu toata lumea, ca sa ma trezesc ca sint pacalit cu aproape 2 miliarde. Am depus la dosar dovezile ca am fost inselat, iar acum se tot incearca sa se sustina teoria nevinovatiei lui Stancila", a izbucnit Stancila.


Stancila: "Am fost sechestrat!"


Fostul administrator de la "Mica Balerina" s-a aparat spunind ca dupa ce Finantele i-au pus sechestru, multi dintre cei cu care incheiase diverse conventii s-au transformat in camatari, pentru a-si recupera banii. "Unii m-au si sechestrat si obligat sa semnez diverse acte. Facturile incheiate nu insemna faptul ca am si primit banii pe care sint acuzat ca mi i-am insusit. Chitantele ar fi «spus» acest lucru, dar ele nu exista", a precizat Stancila. Instanta l-a intrebat, insa, de ce nu a reclamat faptul ca a fost sechestrat, dar si alte aspecte, la care Stancila a ridicat din umeri si a dat de inteles ca nu i s-ar fi acordat sprijinul total al celor carora le-a adus la cunostinta lucrurile respective. Totodata, a incercat sa sugereze si faptul ca i-a fost teama sa-i reclame pe cei pe care i-a numit camatari. Avocatul Bratu a mai spus la proces ca "unii camatari i-au dat diverse sume lui Stancila, ulterior intre parti intervenind niste conventii private. S-au achitat 90.000 de lei catre Nicusor Epure, care si-a recuperat banii, la fel si Constantin Girboiu si-a recuperat banii. Acestia nu au facut plingere penala pentru ca a fost vorba despre relatii de imprumut intre parti. A fost vorba de promisiuni de vinzare - cumparare in vederea garantarii unor imprumuturi acordate lui Stancila. Nu a fost vorba de inselaciune sau delapidare", a mai precizat Bratu.


Acuzatiile procurorilor


In dosar, procurorii il acuza pe Stancila (55 ani) ca a vindut in fals mai multe spatii comerciale in Focsani, savirsind infractiuni de evaziune fiscala, inselaciune, delapidare, fals si uz de fals. Potrivit procurorilor, Stancila a promis spre vinzare mai multor persoane fizice si juridice spatii comerciale aflate in proprietatea CM "Mica Balerina" si chiar spatii care nu faceau parte din patrimoniul acesteia. "Pentru inducerea in eroare a acestor persoane, Constantin Stancila s-a prezentat in fata mai multor notari publici pentru autentificarea diferitelor acte prin care declara ca spatiile comerciale pe care urma sa le instraineze nu erau vindute, ipotecate sau aflate in litigiu si se obliga la transferul dreptului de proprietate al acestora catre cumparator. Pentru sumele incasate, reprezentind contravaloarea spatiilor sau avans pentru vinzarea acestora, Constantin Stancila a emis in numele unitatii al carei presedinte era facturi fiscale, chitante si alte inscrisuri, care atestau vinzarea lor si incasarea sumelor respective. Promisiunile de vinzare a spatiilor nu s-au materializat insa prin incheierea unor contracte de vinzare-cumparare cu persoanele in cauza, astfel incit, ulterior, Constantin Stancila le-a instrainat unor terte persoane, fara a restitui sumele incasate in numele unitatii de cooperatie", se scrie in dosarul aflat in "custodia" judecatoarei Mariana Sandina Croitoru. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.