Ultima oră

Ziua Internaţională a Mării Negre, sărbătorită la Liceul Vidra

Mihaela Vlădescu
31 oct 2016 3558 vizualizări
Liceenii au fost informaţi cu privire la pericolele ecologice care pasc Marea Neagră

Elevii Liceului “Simion Mehedinţi” Vidra au marcat luni, 31 octombrie 2016, Ziua Internaţională a Mării Negre, în cadrul unui proiect educaţional coordonat de profesoara de biologie Gina Bordea. Scopul acestui proiect, după cum arată iniţiatorul acestuia, a constat în conştientizarea elevilor asupra problemelor ecologice asupra Mării Negre.

Acestea sunt, peste valorile normale, eutrofizarea ( ca urmare a creşterii concentraţiei nutrienţilor se dezvoltă algele), specii pe cale de dispariţie din cauza impactului activităţii umane, deversările în Marea Neagră ( anual tone de reziduri sunt deversate), erodarea litoralului, traficul maritim care poluează, braconajul care încă persistă. Obiectivele proiectului au constat în identificarea de către elevi a speciilor de floră şi faună din Marea Neagră, înţelegerea relaţiilor dintre speciile de plante, animale şi factorii de mediu, argumentarea consecinţelor negative ale acţiunilor umane asupra ecosistemului Marea Neagră şi cunoaşterea evoluţiei Mării Negre, de la origini pană în prezent. Elevii au realizat, în cadrul proiectului, lucrări plastice despre Marea Neagră, au participat la discuţii pe tema zilei Mării Negre, au realizat eseuri cu această temă, au realizat o expoziţie de colaje şi una de cochilii, scoici, melci şi alte vieţuitoare marine conservate. În cadrul activităţilor a fost studiat, de asemenea, un curs oferit de conferenţiar universitar Victor Surugiu de la Facultatea de Biologie din Iaşi. “Acest proiect s-a realizat pentru a arăta elevilor că din cauza indiferenţei oamenilor, Marea Neagră suferă şi are nevoie de ajutor. Din cauza poluării devine un congelator iarna şi un cuptor vara, ceea ce perturbă speciile din ecosistemul marin. Trebuie să găsim modalităţi de prevenire şi luate măsuri grabnic pentru a reduce riscurile cu care marea se confruntă, iar noi, oamenii obişnuiţi, dacă nu le vom rezolva, atunci sigur nimeni nu o va face. Activităţile au început de zilele trecute, iar astăzi (n.r. luni) am prezentat un material oferit de conf. universitar Victor Surugiu de la Facultatea de Biologie din Iaşi, urmat de o discuţie deschisă, pentru a înţelege mai bine aspectele negative ale acţiunilor omului asupra ecosistemului marin. Am realizat, apoi, în laboratorul de biologie, o colecţie de cochilii şi valve întalnite în Marea Neagră”, a precizat profesoara Gina Bordea, coordonatorul acestui proiect. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.