Local

Urșii de Vintileasca în Național Geographic

Ziarul de Vrancea
19 iul 2018 2647 vizualizări
Foto:natgeo.ro
Foto:natgeo.ro

Ecourile unui ritual preistoric.Text: Cătălin Gruia

Fotograful Dragoș Lumpan a mers în satul Vintileasca, județul Vrancea, să vadă colindătorii-urși. La cumpăna dintre ani, o ceată de mascați se strâng la bar și pornesc din casă în casă. Sunt vreo 30 de flăcăi care cântă, joacă și “atacă” trecătorii, interpretând ritualul morții și învierii ursului. Gazdele le răsplătesc scurtele reprezentații de 10-20 minute cu țuică, vin și bani. În acest sat, personajele scenetei nu sunt doar ursari și urși, ci apar și schilozi, târfe, păsări, sluți, călăreți și pistolari. Cum jumătate din sat lucrează în Italia, cele mai multe dintre măști sunt din latex aduse de acolo. Există și excepții – cum este Aurel Vrânceanu –, care își face singur, cu multă muncă și răbdare, uneori pe parcursul unui an întreg, costumația de care e foarte mândru. Ritualul se încheie cu moartea și învierea ursului: o metaforă a regenerării timpului, a trecerii dintr-un an în celălalt.

“Cultul al ursului datează încă de la începutul neoliticului, când oamenii și urșii conviețuiau în peșteri”, spune Ion Ghinoiu, de la Institutul de Etnografie și Folclor “Constantin Brăiloiu” din București.

Deși i-au pierdut semnificația, cei din Vintileasca păstrează acest obicei, interpretându-l după un scenariu și cu o recuzită moderne. Dar și în acestă formă, lucrurile sunt pe cale să se schimbe defintiv, după cum simte Constantin Stere, șeful cetei de ursari, care e de părere că peste vreo 10-20 de ani obiceiul se va pierde cu totul.  Venerat în acest spațiu de mii de ani, ursul a rămas un personaj extrem de important în mitologia populară românească. În urmă cu câteva decenii, țăranii încă se mai lăsau călcați de urșii cu care umblau țiganii-ursari ca să se facă bine, iar femeile ardeau în casă fire părul animalului să nu le mai plângă copiii mici, spune Alina Ciobănel, cercetătoare la Institutul de Etnografie și Folclor “Constantin Brăiloiu”.

Conform Ioanei Popescu, cercetător la Muzeul Țăranului Român, ritualul tradițional al ursului – prin care oamenii cred că vor avea parte de sănătate, belșug și fertilitate în anul ce vine – se păstrează cu precădere în Moldova și Maramureș.

text + fotografie preluate de pe site-ul:natgeo.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.