Local

Portret profesional, realizat de Direcția Medicală a MApN: Maior medic stomatolog Violeta Ispas, absolventă a CNU Focșani

Ziarul de Vrancea
25 sep 2020 4453 vizualizări

Într-o nouă prezentare a cadrelor medicale, Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale a transmis, pe Facebook, portretul profesional al maiorului Violeta Ispas, medic stomatolog. Aceasta este absolventă a Colegiului Național ”Unirea”din Focșani și nepoata medicului militar fost șef al secției de Radiologie a Spitalului Militar din Focșani.

Doamna maior medic stomatolog Violeta Ispas, este una dintre absolventele primei promoții de fete, medici militari, școlarizate la Institutul Medico-Militar în anul 2007.

În momentul în care ești în fața domniei sale, uiți de durere, fie ea de dinți, fie de suflet. Figura luminoasă și prietenia cu care doamna doctor te întâmpină, te determină să zâmbești indiferent de starea de spirit și să te pregătești pentru o zi plină de resurse.

Și cum e suficient să o stârnești, doamna doctor, cu o naturalețe fermecătoare și-a început povestea...

Am întrebat-o pe doamna doctor cum a știut că medicina este profesia dorită?

Încă din liceu! La Colegiul Național ”Unirea”, unul de elită din Focșani, abia începusem clasa a 9-a, când mi-am uimit părinții anunțându-i că vreau să devin medic. La momentul acela, unchiul meu, medic militar, șeful secției de radiologie a spitalului militar din Focșani, a fost un model, pentru empatie, asertivitate și persuasiune, pentru atitudinea față de pacient și protocolul terapeutic de urmat în lupta cu suferința. Din acel moment mi-am dorit să pot ajuta oamenii, să pot contribui la ameliorarea suferinței și de ce nu, la vindecarea lor. Recunosc, am fost fascinată de dinamica și funcționalitatea corpului uman, de conexiunile sinergice dintre minte-trup-suflet și boală, de psihosomatică.

Dar cum stomatologie? Și medicină militară...

Simplu, mi-a răspuns, provocare! Viața este ca un joc, un exercițiu! Și cu calitățile necesare, înnăscute sau dobândite, respectând anumite reguli simple îl poți juca. Din fire sunt o persoană riguroasă, dar flexibilă, îmi place disciplina! Și determinată, motivată!

De aceea am ales medicina militară. Una dintre cele mai frumoase părți ale medicinei militare este reprezentată de tipologia oamenilor alături de care urmează, să lupți, acei camarazi curajoși, cinstiți, omenoși, ce îți insulfă un sentiment de unitate, de ”toți pentru unul, unul pentru toți”, lucrul în echipă și importanța acestui aspect pentru îndeplinirea misiunii.

Erau 3 locuri la stomatologie la I.M.M. și mi-am spus: eu aici merg! Chiar dacă au fost niște „voci” care s-au îndoit de reușita mea...

Au urmat anii studenției, cu pregătire medico-militară, militară pură și cursuri la UMF Carol Davila, unde nimeni nu ezita să-ți menționeze despre Carol Davila, părintele învăţământului medical universitar românesc.

După şase ani de studiu, un medic stomatolog militar, îşi ia în primire postul la o unitate militară. Adică de jos şi pe o funcţie mică.

Debutul în carieră trădează tracul inerent şi adaptarea la o realitate care se dovedeşte a fi de şoc. Pentru că la trupe, medicina se face în bocanci. Peste uniformă îmbraci halatul şi te apuci de treabă.

Venind din amfiteatrul medicinei afli că nu prea ştii regulamente, şi le înveţi, nu stăpâneşti instrucţia de front darămite „stângul pe tobă” şi o înveţi, nu ai experienţa unei unităţi operative şi te străduiești să te adaptezi.

După absolvire am primit repartiție la Batalionul 812 Infanterie ”Șoimii Carpaților” Bistrița, vestitele ”căști albastre” care au fost în prima misiune de menținere a păcii, 1996 în Angola. Aici am întâlnit oameni de nădejde, care mie, o moldoveancă „picată din cer”, mi-au transmis încredere, forță, curaj, adaptabilitate și dictonul „nu știi- te învățăm, nu poți-te ajutăm”, aducându-mă cu piciorele pe pământ. Tot aici am învățat condescendența, leadershipul eficient, bazat pe meritocrație, pe întărirea valorilor tradiționale, insuflându-mi-se disciplina ca trăsătură de bază, pe un suport motivațional adecvat și nu aplicând filozofia „pumnului de fier”.

Apoi, trenul carierei militare a poposit prin diverse garnizoane: în Făgăraș, la Centrul de Instruire pentru infanterie și vânători de munte ”Constantin Brâncoveanu”, la Balotești – Statul Major al Forțelor Aeriene – COA, în cadrul Comandamentului Logistic Întrunit – ca șef compartiment Asigurări medicale, am ajuns în Statul Major al Apărării ca șef compartiment planificare, formare și instruire în domeniul sprijinului medical operațional în cadrul Serviciului Sprijin Medical Operațional.

De asemenea, am participat la cel mai mare exercițiu cu focus medical din istoria NATO, Viguros Warrior 2019, ce a avut ca scop instruirea în comun pentru acordarea suportului medical multinațional în operațiile desfășurate NATO, exersându-se procedurile necesare oferiri îngrijirii medicale continue, evacuării medicale strategice, creșterea nivelului de pregătire și răspuns la un posibil incident chimic, biologic, radiologic.

Experiența dobândită în cadrul exercițiului multinațional precum și participarea la numeroase conferințe și grupuri de lucru atât în țară cât și în străinătate, au fost ca o rampă de lansare pentru a ajunge în cadrul Direcției medicale în Secția interoperabilitate NATO-UE, coordonare exerciții medico-militare și standardizare ca șef birou coordonare exerciții medico-militare.

Viata este un joc continuu, un exerctiu, ceea ce ți se întămâplă depinde doar de tine. Ca să reușești, învață regulile, învață să și pierzi, să te și rătăcești pentru că „ harta ce o ai în minte nu este aceeași cu teritoriul pe care îl explorezi” și să nu ne punem limite, în orice moment putem să aspirăm la mai mult.

Nu voi ezita să fac ce este corect din punctul meu de vedere, în acord cu legile și regulamentele militare și cele ale „jocului”, să iau eventualele decizii necesare pentru bunul mers al sistemului militar și civil, chiar dacă acestea nu vor fi neapărat și ”populare” conform principiilor învățate din istoria poporului român, ce stau la baza vieții unui militar:

“NIHIL SINE DEO!“

”AȘA SĂ-MI AJUTE DUMNEZEU!”

Text informații+ foto:Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.