Local

Rachetele antigrindină nu provoacă secetă, susțin reprezentanții Sistemului Antigrindină

Ziarul de Vrancea
24 mai 2018 2880 vizualizări

Aceștia au invitat primarii și fermierii la sediul Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova 2 Vrancea pentru a vedea modul în care funcționează sistemul u în Vrancea funcționează opt punct de lansare a rachetelor, iar anul viitor ar trebui să devină funcționale încă patru

Reprezentanții Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova 2 Vrancea au organizat, joi, o întâlnire cu primarii și fermierii din Vrancea pentru a face o prezentare a sistemului antigrindină din județul nostru, planurile de extindere, dar și pentru a răspunde întrebărilor legate de funcționare acestuia.

Rachetele antigrindină nu provoacă  secetă, susțin reprezentanții Sistemului Antigrindină

La ora actuală, în Vrancea sunt funcționale opt puncte de lansare a rachetelor antigrindă: Ruginești,  Răstoaca (Varnița), Panciu, Țifești, Bolotești, Vîrteșcoiu, Vînători, Urechești. ”Un punct de lansare protejează în jur de 12.000 de hectare, aria protejată fiind de 100.000 de hectare. Suprafața agricolă a județului nu înseamnă doar vie, care se întinde pe 25.000 de hectare. Restul suprafeței de până la 100.000 de hectare înseamnă livezi, zone cu legumicultură. Se protejează tot ceea ce este în zona respectivă”, a spus Ion Marin, șeful UCCG Moldova 2 Vrancea. Acesta a arătat că Guvernul a alocat fonduri pentru extinderea sistemului antigrindină cu încă 10 puncte, patru în Vrancea și șase în Galați. Punctele vor  fi construite și dotate parțial anul acesta, iar anul viitor vor deveni operaționale. În Vrancea, amplasamentele alese sunt la Vulturu, Milcovul, Tătăranu și Sihlea. Una dintre problemele ridicate, care se pune de când a început să funcționeze sistemul, este a acuzațiilor aduse că rachele antigrindină provoacă împrăștierea norilor și secetă. Ion Marin a prezentat punctul de vedere al Administrației Naționale de Hidrologie și Meteorologie, potrivit căruia utilizarea rachetelor antigrindină nu provoacă secetă. ”Niciun guvern nu își propune instalarea secetei. Nici în Dobrogea, nici în Brăila nu plouă, iar acolo nu sunt rachete”, a precizat Ion Marin. Acesta a menționat că în anii trecuți în localități, cum ar fi Boloteștiul ,era nevoie de utilaje pentru adunarea gheții, iar acum nu mai sunt probleme.

Vrancea este un pol al grindinei

În punctul de comandă al UCCG există un personal tehnic format din 27 de persoane, care coordonează lansarea rachetelor antrigrindină. ”Vrancea este un pol al grindinei. Explicația este influența gurilor Dunării cu Carpații de Curbură, sunt variații mari de deplasare a curenților de aer”, a explicat Ștefan Luca, director de program și responsabil  cu lansarea rachetelor antigrindină. Reprezentații UCCG le-au prezentat primarilor și fermierilor punctul de comandă și modul în care funcționează și le-au cerut celor au semne de întrebare cu privire la rachetele antigrindină să vină la sediul unității pentru a se informa. ”Noi suntem disponibili să discutăm cu oamenii și să le explicăm”, a spus Ion Marin. Anul trecut fermierii din zona de nord a județului au acuzat că nu plouă din cauza rachetelor antigrindină. În 2017 au fost trase peste 400 de rachete, iar anul acesta 36, până acum. În mod normal, rachetele ar trebui să se autodistrugă în aer, dar sunt și cazuri în care părți din acestea cad pe pământ. În 2017 au fost șapte rachete care au cazut, iar în acest an a fost una.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.