Local

În atenția părinților vrânceni: Indemnizația de creștere a copilului se execută silit pentru datorii

Ionel Sclavone
20 sep 2023 1313 vizualizări

Indemnizația pe care o primesc părinții din Vrancea, pe durata concediului de creștere a copilului (CCC), poate fi executată silit  pentru orice tip de datorie. Este vorba despre o nouă prevedere care va intra în curând în vigoare. Legea stabilește în ce cuantum se pot executa astfel de indemnizații.

Indemnizațiile lunare pe care le primesc părinții din Vrancea și nu numai, pentru creșterea copiilor poate fi executată silit în contul datoriilor. Măsura a fosdt introdusă printr-un act normativ care va intra foarte curând în vigoare.

În actul normativ a fost introdusă o nouă prevedere conform căreia „indemnizația pentru creșterea copilului (...) poate fi urmărită și executată silit indiferent de natura creanțelor datorate de debitor, în limitele prevăzute de cadrul legal în materie".

Codul de procedură civilă stabilește în ce condiții pot fi urmărite veniturile încasate de periodic de un datornic, pentru stingerea unor debite.

Legea prevede că pot fi oprite jumătate din veniturile lunare nete, pentru sumele datorate ca obligație de întreținere sau alocație pentru copii. Până la o treime din venitul lunar net poate fi oprit pentru alte tipuri de datorii.

Noile măsuri se vor aplica din cauza unei decizii a Curții Constituționale care prevede că „indemnizația lunară pentru creșterea copiilor trebuie să poate fi urmărită și supusă executării silite, în limitele prevăzute de cadrul legal în materie, respectiv Codul civil și Codul de procedură civilă, pentru recuperarea oricăre creanțe”.

În prezent, reglementările în vigoare stabilesc contrariul. Astfel, „drepturile prevăzute de prezenta ordonanță nu pot fi urmărite silite decât în vederea recuperării, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu”. Mai exact aceste sume puteau fi executate doar dacă se stabilea că au fost acordate ilegal.

Ce tipuri de indemnizație nu se execută silit

Pe de altă parte, conform legii, nu orice tip de indemnizație va fi executată silit. De exemplu nu vor putea fi executatea:

Majorarea cu 50% a indemnizației cuvenite pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil;

Stimulentul de inserție;

Indemnizația majorată cu 50% pentru nașterile apărute în timpul unui Concediu de creștere a copilului, începând cu al doilea copil;

Indemnizația pentru îngrijire acordată până la vârsta de șapte ani a copilului cu dizabilități;

Sprijinul lunar acordat persoanei cu dizabilitate gravă sau accentuată care nu realizează alte venituri în afară de beneficiile sociale, acordată în cuantum de 45% din indemnizația minimă de CCC până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului cu dizabilități, respectiv 35% din cuantumul indemnizației minime pentru copilul cu dizabilități cu vârsta între trei și șapte ani;

Sprijinul lunar pentru persoana care nu îndeplinește condițiile pentru CCC, în cuantum de 35% din indemnizația minimă până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului cu dizabilități și de 15% pentru vârsta de la trei la șapte ani a acestuia;

Sprijinul lunar acordat persoanei cu dizabilitate gravă sau accentuată care are în întreținere un copil și care nu îndeplinește condițiile pentru concediu de creștere, în cuantum de 45% din indemnizația minimă până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului cu dizabilități, respectiv de 15% pentru perioada cuprinsă între vârsta de doi și șapte ani a acestuia;

Indemnizația egală cu jumătate din indemnizația minimă de concediu de creștere acordată părintelui care întreține un copil cu dizabilități grave sau accentuate și care are un program de lucru redus la patru ore. Suma se acordă până la vârsta de 18 ani a copilului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.