Local

Galerie foto | Vrancea în amintiri:linia ferată Odobeşti-Jariştea-Boloteşti-Găgeşti-Vităneştii de sub Măgură-Cucuieţii de sub Măgură 

Ziarul de Vrancea
21 iul 2019 9449 vizualizări

Să ne aducem aminte:În anul 1917, armata germană construieşte o linie îngustă cu ecartamentul de 600 mm, pe ruta Odobeşti-Jariştea-Boloteşti-Găgeşti-Vităneştii de sub Măgură-Cucuieţii de sub Măgură.

La construirea acestei linii de cale ferată, armata germană, a folosit prizonieri români aflaţi în lagărul de la Scânteia. Scopul construirii acestei linii a fost transportul materialului de război spre frontul situat foarte aproape. După terminarea războiului calea ferată a fost preluată de statul român. În anul 1926 linia era funcţională până la Cucuieţii de sub Măgură şi în şedinţa Consiliului Tehnic Superior al Ministerului Lucrărilor Publice se aviza prelungirea ei până la Vidra.Planul propus nu se va realiza.

Între 15 octombrie 1932 şi 1 august 1939 linia a fost închisă pentru traficul de călători.

La cererea prefecturii Putna, C.F.R. prelungeşte linia până la Burca, la km 23 + 400. În 1929, pe linie circulau două trenuri. Distanţa Odobeşti-Cucuieţii de sub Măgură era acoperită în aproximativ 3 ore viteza trenului fiind de 10 km/h. Staţiile existente pe traseu în sensul Odobeşti-Cucuieţii de sub Măgura au

fost: Jariştea (km 5); Boloteşti (km 9); Găgeşti (km 12); Vităneştii de sub Măgură (km 14); Cucuieţii de sub Măgură (km 21).

În mersul de tren din 1949, traficul de marfă este separat de cel de călători. Traseul Odobeşti-Burca de 23 + 40 km este parcurs în aproximativ 4,5 ore. 

În 1955 pe linie circulau 2 trenuri mixte şi prin mărirea ecartamentului la 760 mm, traseul este parcurs în aproximativ 2 ore.

După 60 de ani, în anul 1977,linia de cale ferată a fost desfiinţată,trecând în istorie. Au rămas urmele unor picioare de pod, câteva traverse îngropate în pământ şi clădirile gărilor din Burca şi Vităneştii de sub Măgură (astăzi localul Grădiniţei Vităneştii de sub Măgură).

Sursa :Bolotesti comuna de la "Poarta Vrancei" de Ion Purdel si Petrea Abeaboeru

Text  informații + foto:Bolotesti comuna noastra


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.