Local

Casa Verde Fotovoltaice: Vrâncenii înscriși trebuie să-și aleagă un instalator validat pentru analiza dosarului

Ionel Sclavone
12 sep 2023 2076 vizualizări

Vrâncenii care s-au înscris în programul Programul Casa Verde Fotovoltaice trebuie să aleagă unul dintre instalatorii agreați pentru implementarea proiectelor. Administrația Fondului de Mediu a publicat o listă cu aproximativ 500 de firme, validate. Acestea vor analiza documentațiile întocmite de solicitanți și vor stabili dacă proiectul este valid.  

Vrâncenii care s-au înscris în Programul Casa Verde Fotovoltaice trebuie să aleagă unul dintre cei 500 de instalatori validați de Administrația Fondulului de Mediu. Lista acestora a fost publicată pe site-ul instituției. Instalatorii sunt cei care aprobă sau resping dosarele depuse de solicitanții de finanțare.

Drept urmare, vrâncenii care doresc să implementeze un astfel de proiect trebuie să apeleze la unul dintre aceștia instalatori care va analiza documentația depusă și va decide dacă proiectul este valid.

În fincție de rezultatul acestei selecții, AFM va publica lista tuturor solicitanților eligibili care urmează să beneficieze de finanțare. Procedura de analiză a documentelor și aprobare, de către instalatorii validați trebuie parcursă în termen de maximum 90 de zile, până cel târziu pe data de 6 decembrie.

Valoarea finanțării pentru un proiect depus în Programul Casa Verde Fotovoltaică este de 20.000 de lei. Acesta prevede instalarea de panouri solare destinate producerii de energie electrică verde.

În etapa actuală, așa cum arătam, solicitanții trebuie să aleagă un instalator validat, prin intermediul aplicației. Acesta va analiza documentelor încărcate de solicitanți și va stabili dacă proiectul este fezabil. Cu alte cuvinte el va aproba sau va respinge proiectul.

După ce a fost selectat, instalatorul avizat are la dispoziție un termen de 30 de zile ca să analizeze documentația încărcată de solicitant, conform procedurii de evaluare și să selecteze, în aplicație, proiectele eligibile. Decizia instalatorilor va fi asumată, ulterior, de AFM, care va stabili lista beneficiarilor finali. Rezultatul evaluării va putea fi contestat de solicitanții care se consideră nedreptățiți.

După rezolvarea contetațiilor și stabilirea listelor, urmează semnarea contractelor și implementarea proiectelor. După publicarea pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu a listei solicitanților aprobați, instalatorii vor putea începe panourilor fotovoltaice.

Implementarea proiectului se va realiza în termen de cel mult 12 luni de la aprobarea proiectului. În acest interval trebuie realizată instalația și obținut certificatul de racordare.

Ulterior, statul va deconta sumele solicitate de instalatorii validați, în limita celor 20.000 de lei. Apoi, prin eșantionare, AFM va verifica corectitudinea analizei eligibilității beneficiarilor și a documentelor depuse în vederea decontării.

Suma acordată de AFM, 20.000 de lei, se scade din valoarea totală a facturii, iar diferența este suportată de către beneficiar din surse financiare proprii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.