Local

Pamintul fara padure nu are viitor

Dana Chiorescu
28 mar 2005 978 vizualizări
Perioada dintre 15 martie si 15 aprilie este declarata «Luna Padurii» sau «Serbarea sadirii arborilor», manifestare anuala destinata sensibilizarii opiniei publice asupra importantei pastrarii si extinderii fondului forestier. Ce importanta are padurea, cine ar trebui sa o protejeze si cum ar trebui protejata si intretinuta, dupa parerea interlocutorilor nostri, puteti afla din sondajul urmator.

Viorel Purcacriu, 47 de ani, muncitor, Focsani

"Cum sa nu fie importanta? Este foarte importanta pentru noi toti. Pamintul fara padure nu are viitor. Ar fi normal ca fiecare dintre noi sa fie constient de lucrul acesta, fiecare sa planteze macar o data pe an un pom, sa nu se mai fure, sa nu se mai taie aiurea"¦ Nu prea se mai planteaza si nu stiu de ce. Eu am mai plantat la mine, la tara, dar, zic eu ca e bine si acolo, decit deloc, nu?"


Aurica Dumitru, 52 de ani, casnica, Focsani

"Padurea ne protejeaza de vint de ploi, curata aerul, impiedica alunecarea solului"¦ Sint foarte multe beneficii pe care le aduce padurea. Cred ca putini stiu ca este Luna Padurii dar si mai putini stiu ce trebuie facut in aceasta luna. Cred ca doar pe la scoli sa ii mai scoata pe elevi in vreo actiune de genul acesta, ca in rest"¦ Cine sa mai planteze? Poate Ocolul Silvic sa mai faca niste pepiniere, ceva, ca particularii sigur nu se gindesc sa o faca."


Dumitru Vasilache, 63 de ani, pensionar, Focsani

"Nu am auzit de Luna Padurii dar e foarte bine ca exista si ca au loc actiuni de ingrijire a acestei avutii. Trebuie sa avem grija de padure. Era foarte bine inainte cind se duceau copiii de la scoala sa varuiasca in parc copacii, sa planteze pomisori, in parc sau in curtea scolii"¦ Copii sint primii care trebuie invatati sa respecte natura inconjuratoare si in special padurea. Stiti cum se spune: padurea este aurul verde, bogatia verde a oricarei tari. Daca de mic, copilul va sti sa respecte padurea, sa nu ii dea foc, sa nu scrijeleasca pe scoarta tot felul de panarami, sa nu rupa crengile, va sti si cind va fi mare, si ii va invata la rindul lui pe copiii sai."


Adrian D., 32 de ani, contabil, Focsani

"Padurea trebuie protejata de fiecare dintre noi. Fiecare trebuie sa considere ca are o are responsabilitate fata de natura, fata de mediu. Trebuie sa ne gindim nu numai la noi ci si la generatiile viitoare. Marea problema in ceea ce priveste padurea nu este vandalizarea. Nu moare padurea ca vine un indiivid mai redus si isi scrie numele cu cutitul pe copac. Padurea moare pentru ca se taie excesiv, se taie fara cap, copaci sanatosi sau bolnavi, de la un capat, din interese strict pecuniare. S-au dat paminturile inapoi la oameni si, logic, cei de la munte au primit in marea lor majoritate hectare de teren cu padure. O parte dintre acestia se bucura la banii oferiti de primul venit, si o vind. Cei care o cumpara, cu siguranta o cumpara sa o taie si sa o valorifice. Nu isi fac ei probleme de aprobari, ca sint "descurcareti", dupa cum le place sa spuna. Vina o poarta deopotriva cei care defriseaza fara mila, cit si cei care aproba sau inchid ochii la astfel de manifestari. Pentru ei ar trebui sa fie Luna Padurii, ei reprezinta principalul pericol, nu omul de rind care se duce si face o friptura in cring."


Clara Luchian, 56 de ani, pensionara, Focsani

" Iubim padurea si trebuie sa o iubim pentru ca aici ne recreem, inspiram un aer mai curat in locul celui pe care il inspiram in oras si care stim cu totii cit este de poluat, mergem cu copiii sa culegem floricele de primavara... Deci, in primul rind este ozonul, dar nu e de neglijat nici din punct de vedere estetic, daca ne gindim cit este de frumoasa cind inverzeste, cind ies florile... Protejam padurea nearuncind resturile menajere dupa ce termina exursia, daca tinem cont ca nu trebuie sa facem focuri deschise in padure, mai ales acum cind copacii sint uscati, daca nu scrijelim copacii cu numele noastre, daca nu rupem crengile inmugurite ca sa le punem in vaze acasa... Sint mult mai frumoase in padure. Mai bine mai venim si saptamina urmatoare sa le mai vedem decit sa le rupem si sa se usuce in doua zile, fara a fi de folos cuiva. Nici cu intratul in padure cu masinile nu sint de acord, pentru ca se distruge iarba, se distrug florile. Ar trebui ca fiecare sa ajute la curatarea padurii, stringind crengile uscate, greblind gunoaiele... Nu trebuie sa ne fie rusine. Este ca si cum am face curat la noi acasa."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.