Local

Avocatii s-au razgindit: greva trei zile!

Cristi Irimia
10 oct 2006 972 vizualizări
Activitatea instantelor vrincene este aproape paralizata

Avocatii din Baroul Vrancea au decis ieri sa intre in greva generala pe o perioada de trei zile, pentru a protesta astfel fata de faptul ca, ieri, juristii din baroul paralel acordau consultanta juridica justitiabililor vrinceni si purtau robe cu insemnele baroului. Initial, Consiliul de Conducere al Baroului Vrancea decisese ca aparatorii focsaneni sa nu se prezinte doar la oficiile cu nearestati, situatii mai putin intilnite in procese, raportat la numarul zilnic de cauze. Chiar in holul Tribunalului Vrancea, avocatii s-au reunit ieri dimineata pentru a dezbate problemele aparute si pentru a-i cere decanului Ticu Burca sa se intre in greva generala. Burca a acceptat propunerea majoritatii, iar initial s-a vorbit doar despre o greva de o zi. Peste citeva minute, avocatii au concluzionat ca protestul lor nu va avea efectul scontat, de aceea s-a ales varianta protestului de trei zile, pina miercuri inclusiv. "Priviti-i pe asa-zisii avocati de la masa din colt, cum acorda asistenta juridica in acest moment! N-ar fi exclus ca unii dintre ei sa intre si in salile de judecata in continuare si sa fie primiti de unii magistrati", au spus la un moment dat mai multi avocati care comentau situatia. Practic, ieri au fost aminate aproximativ 80 - 90% din procese, doar in unele spete nefiind nevoie de aparatori. Este vorba despre cauzele in care justitiabilii se judeca intre ei si se reprezinta singuri. Totusi, avocatii au acceptat ieri sa onoreze cazurile in care au avut delegatie pentru situatiile de mentinere a arestarii preventive sau de instituire a acesteia.


Astazi se continua protestul


Alin Ionita, purtatorul de cuvint al baroului paralel, trebuia sa aiba ieri o intilnire cu presedintele Tribunalului, Adrian Toni Neacsu, insa aceasta a fost contramandata. Reamintim faptul ca magistratii

vrinceni au conchis in urma sedintelor si dezbaterilor din Adunarile Generale ale tribunalului si judecatoriilor, ca orice forma de asistare juridica a partilor in procesele judiciare nu se poate

acorda decit de avocatii constituiti conform legii in Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, din care face parte baroul condus de avocatul Ticu Burca. S-a cazut de acord, asadar, ca juristii din asa-zisul barou alternativ, condus in Vrancea de Jenica Bujenita si Alin Ionita, nu au drept de practicare a profesiei. Ieri, juristii din baroul paralel au avut doar procese in care au detinut procura de reprezentare, astfel ca au fost primiti in procese. Astazi, insa, au pe rol mai multe cauze in care au delegatie, urmind, cel mai probabil, sa nu fie primiti de judecatori pentru a pleda.


Blocajul sistemului juridic nu este valabil doar pentru Vrancea, deoarece ieri au intrat in greva generala si celelalte barouri traditionale din Romania. Acestia reproseaza autoritatilor statului ca nu se implica in eradicarea fenomenului avocaturii clandestine si a functionarii paralele a unor structuri autointitulate barouri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.