Local

Se continua inventarierea jafului din padurile private

Gabriel Sava
10 iun 2006 1133 vizualizări
Romsilva a inspectat parchete in care s-a taiat fara mila. Mai multi inspectori de la ITRSV verifica cu cit s-a taiat mai mult decit volumul aprobat. Inspectorul sef Nicu Lupu vrea sa se retraga din functie.

Rezultatele controalelor efectuate de inspectorii ITRSV Vrancea la sfirsitul lunii mai au fost confirmate de Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva. "Dupa sesizarile facute de ITRSV Vrancea privind aspecte de natura penala si contraventionala in mai multe suprafete de padure privata, RNP a dispus deplasarea unui delegat pentru verificari suplimentare. Acesta a stat trei zile in Vrancea si a mers in parchetele celor doua societati care au exploatat, respectiv Gipstel Impex SRL Cimpuri si Mera Com International SRL Focsani, dar si in celelalte parchete in care au fost gasite nereguli", a declarat Nicu Lupu, inspector sef al ITRSV Vrancea. Mircea Vasile, directorul Directiei de Fond Forestier, delegat pentru aceasta actiune din partea RNP, a facut o observatie reprezentantilor ITRSV si anume ca, pentru unele exploatari, s-a aprobat pentru extragere un volum mai mare decit cel trecut in studiul sumar de amenajare. "Volumul aprobat pentru exploatare a fost intr-adevar mai mare pentru ca studiul de amenajare a fost intocmit gresit. Diametrul si virsta arborilor nu corespunde, motiv pentru care s-a aprobat un volum corespunzator situatiei din teren", a motivat inspectorul sef al ITRSV. Acesta a precizat si faptul ca, desi plingerea penala impotriva societatilor care au exploatat pe raza Ocolului Silvic Soveja a fost trimisa IJP Vrancea, sefii politiei nu au numit inca nici un delegat care sa preia azul. "Plingerea penala catre IJP a fost inaintata de la inceputul lunii, insa nu am primit nici un fel de raspuns din partea acestei institutii", a precizat Nicu Lupu. Dupa verificarile directorului Mircea Vasile, o echipa de inspectori a ITRSV a inceput de zilele trecute inventarierea reala a pagubelor

pricinuite de taierea abuziva in parchetele apartinind celor doua societati amintite. Se pare insa ca pagubele depasesc valoarea pentru care se va ajunge la raspundere penala.


Miscari politice pe "scena" silvica


Una peste alta, date fiind frictiunile politice legate de taierile legale si ilegale din paduri, inspectorul sef al ITRSV Vrancea si-a anuntat intentia de a se retrage pe o functie de executie in cadrul institutiei pe care o conduce acum. "Functia de conducere presupune anumite responsabilitati pe care starea de sanatate nu imi permite sa mi le mai asum. Am solicitat Ministerului trecerea de pe functia de conducere pe una de executie in cadrul ITRSV, cerere la care nu am primit inca raspuns", a declarat Nicu Lupu, inspectorul sef al ITRSV Vrancea, care a lasat sa se inteleaga ca nu mai benficiaza de sprijin. Totusi, acesta sustine ca, in calitatea sa de functionar public, retragerea sprijinului politic din partea PNL Vrancea nu il afecteaza cu nimic. Retragerea sustinerii sale a fost recent anuntata public de deputatul liberal Nini Sapunaru, care i-a "sugerat" astfel fostului coleg de partid, intr-un mod discret, sa demisioneze. Din cite se pare, liberalii au pregatit postul de sef pentru un alt angajat al ITRSV de la Vidra, Vasile Bercaru, cunoscut ca apropiat de aceasta formatiune prin intermediul patronului SC Filda SRL Vidra, Ion Alexe. Pe de alta parte, deputatul Nini Sapunaru a declarat vineri, in cadrul saptaminalei

conferinte de presa, ca directorul Directiei Silvice Focsani, Laurentiu Dumitrache, va avea in continuare irul politic al PNL, sustinere care ii fusese retrasa in urma cu citeva luni. Cum intre timp raportul de forte s-a schimbat, se pare ca astfel, liberalii au ajuns la o intelegere in a-l pastra pe seful Directiei Silvice in detrimentul celui al ITRSV.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.