Local

Doar 13 psihologi scolari ii vor analiza pe dascali

Camelia Stănilă
21 sep 2005 662 vizualizări
In Vrancea exista circa 6.000 de cadre didactice care trebuie examinate din punct de vedere psihologic Dascalii vor rezolva teste pentru evidentierea trasaturilor de personalitate

Examinarea psihologica anuala a cadrelor didactice nu va putea fi facuta in Vrancea decit de 13 psihologi scolari. Desi in judet profeseaza aproape 6.000 de dascali, acestia vor putea fi examinati "cu programare", pe tot parcursul anului. Activitatea de examinare a cadrelor didactice va fi prioritara pentru psihologii scolari, insa acestia vor face fata cu greu volumului de munca, mai ales ca vor trebui sa se deplaseze in toate scolitele din judet, pentru a-i testa pe profesori. Dascalii vor trebui sa rezolve mai multe teste, pentru evidentierea trasaturilor de personalitate, pe baza carora vor fi argumentate avizele date de psihologi. In acest sens, Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica (CJAP) a edidat caiete de examinare si a realizat instruiri cu psihologii. "Sintem doar 13 psihologi scolari, din care 10 la cabinete si 3 la CJAP. Avem de realizat aproximativ 6.000 de examinari, insa acestea vor fi facute pe parcursul unui an de zile. Activitatea se va desfasura planificat, iar evidenta acestor examinari si arhivarea caietelor de examinare se va face in cadrul CJAP, care va si contrasemna avizele propuse de psihologi. Caietele, care cuprind testele necesare pentru evidentierea trasaturilor de personalitate ale personalului din invatamint, au fost deja tiparite si transmise in parte colegilor, pentru a putea demara activitatea in teritoriu. Ordinul comun nu prevede precizari suplimentare privind aceasta examinare psihologica, asa ca metodologia a fost propusa de catre CJAP, dupa o consultare cu toti specialistii incadrati in sistemul de invatamint si apoi a fost avizata de Inspectoratul Scolar", ne-a declarat Toader Voicu, coordonatorul Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica. Totodata, in acest an, personalul din invatamint este obligat sa prezinte conducerii scolii o declaratie pe proprie raspundere ca nu sufera de afectiuni psihice interzise celor care predau la catedra. în cazul constatarii unor tulburari de natura psiho- comportamentala, psihologii scolari ii informeaza pe directori, care vor solicita un examen medical specializat de la un cabinet de medicina a muncii. "Inca nu cunoastem metodologia, vom discuta si cu cei de la Directia de Sanatate Publica. Probabil ca vom primi mai multe precizari la instruirea pe care o vom avea la nivel national", a mai precizat Toader Voicu. Acesta a spus insa ca normele privind aceasta examinare nu au fost armonizate cu legislatia in vigoare, ceea ce va face dificila o eventuala excludere din invatamint a dascalilor cu probleme psihice.


Boli incompatibile cu functia didactica


1. situatiile de inaptitudine profesionala de natura psiho-

comportamentala:

- episoade acute ale bolilor psihotice,

- deteriorarea cognitiva indiferent de etiologie,

- tulburari severe de comportament datorate bolilor mintale, inclusiv cele care pot insoti tulburarile de identitate de gen si preferinta sexuala, precum si cele datorate consumului de alcool si/sau de substante psihoactive). Trebuie mentionat ca homosexualitatea nu este incadrata in categoria tulburarilor de preferinta sexuala. In aceasta categorie sint incluse, conform Clasificarii Internationale a Bolilor, transsexualismul, parafiliile - fetisismul, exhibitionismul, voyeurismul, pedofilia si sadomasochismul.

2. afectiunile neurologice

- tulburari de vorbire care impiedica activitatea didactica: bilbiismul foarte grav si afazia, de orice etiologie.

3. bolile transmisibile in evolutie, pina la vindecare, inclusiv starea de purtator, pina la sterilizare (TBC evolutiv).



Analizele medicale sint in toi


Pentru personalul care activeaza in scoli, inceputul de an scolar inseamna si numeroase batai de cap in legatura cu analizele medicale obligatorii. In acest an, avizul clinic este dat de medicul de familie in lista caruia se regaseste inscris fiecare profesor. Dascalii vor trebui insa sa se supuna si unei microradiografii

(MRF), pentru depistarea precoce a TBC-ului in evolutie. Costul aferent acestei examinari va fi suportat de unitatea scolara prin ordonatorul principal de credite, respectiv consiliul local al localitatii. Cum bugetele locale sint asa cum sint, nu este exclus ca si in acest an sa existe probleme la decontarea acestor cheltuieli. "Nu ne-au fost semnalate probleme pina acum. Noi am recomandat colegilor sa intocmeasca tabele la nivelul unitatilor de invatamint, pe baza carora sa fie planificati pentru MRF. Banii ar trebui decontati de catre Primarii la policlinici", a afirmat Constantin Grigore, liderul de sindicat al profesorilor vrinceni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.