Local

Clasele I, ocupate in proportie de 95%

Camelia Stănilă
6 sep 2005 598 vizualizări
Inspectorii spun ca nu vor fi probleme in constituirea claselor

Au mai ramas citeva zile pina la primul clopotel


Cu toate ca multi copii isi insotesc parintii in strainatate, clasele intii constituite in scolile focsanene vor avea suficienti elevi la inceputul anului scolar. In scolile bune, majoritatea locurilor pentru bobocii care incep scoala s-au ocupat deja, in fiecare institutie raminand extrem de putine bancute disponibile. Oficialii din invatamint ne-au declarat ca, la inceputul lunii septembrie, gradul de inscriere in aceste clase era de 95%, ceea ce nu va pune probleme. "La nivelul orasului Focsani, prin planul de scolarizare au fost aprobate 7 clase intii de step-by-step si 24 de clase traditionale. Prin recensamint s-au inscris 685 de copii, insa pina la aceasta data ni s-au confirmat 655 de elevi inscrisi, ceea ce reprezinta un procent de 95%. Exista o medie de 21 de elevi pe clasa si, din punctul nostru de vedere, clasele sint constituite. Nu vor fi probleme la inceputul anului scolar", a asigurat inspectorul scolar general adjunct Mihai Ladaru. In acest an, in planul de scolarizare abrobat la nivel judetean sint incluse 4.174 de locuri in clasele intii. In mediul rural nu vor exista insa probleme, pentru ca directorii stiu exact citi copii vor fi dati la scoala. De altfel, situatia inscrierilor la clasa I nu s-a schimbat radical in ultimele trei luni, avind in vedere ca la 1 iunie procentul de ocupare a locurilor disponibile era de circa 86%. In scolile din oras, ar mai putea surveni schimbari inainte de anul scolar, cind unii parinti se vor mai decide daca sa-si dea sau nu copilul la scoala, la virsta de 6 ani. Desi oficialii din invatamint spun ca inscrierile sint sigure, experienta din alti ani a aratat ca programul incarcat al parintilor, dezinteresul fata de problema inscrierii copiilor la scoala, dar si migratia la munca peste hotare au dat peste cap planurile unitatilor de invatamint. Astfel, cifra inscrisilor mai poate suferi modificari si din cauza ca pina la 12 septembrie unii parinti s-ar putea razgindi in privinta scolii pe care o vor urma cursurile copiii lor. Directorii se pling ca unii parinti isi inscriu copiii chiar la doua scoli odata, iar uneori nu ii duc la nici una dintre acestea.


Fara repetentie in clasa I


Ministerul Educatiei si Cercetarii intentioneaza sa elimine repetentia de la clasa intii, pentru a-i ajuta pe copii sa se adapteze mai usor la cerintele scolii. In proiectul Regulamentului de organizare si functionare a invatamintului preuniversitar, aflat inca in dezbatere, este specificat faptul ca se doreste instituirea unei educatii remediale sub forma unor programe personalizate, derulate de invatator si un consilier psihopedagog, pentru a da sansa unor elevi mai inceti sa recupereze. Astfel, repetentia ar putea sa apara incepind cu clasa a II-a. "Clasa I este anul de trecere de la invatamintul prescolar la invatamintul obligatoriu si elevul nu trebuie sanctionat pentru o intirziere in acomodare la un alt stil de educatie. Probabil se vor lua niste masuri suplimentare, pentru a ajuta astfel de elevi care au probleme", a afirmat inspectorul general adjunct al ISJ, Mihai Ladaru. Si alti dascali sint de parere ca o astfel de masura este benefica si i-ar putea ajuta pe unii elevi sa nu mai abandoneze scoala. Anual, potrivit statisticilor scolare, in Vrancea, in jur de 200 de elevi ramin repetenti la abecedar si aritimetica, iar alti 100 ajung sa repete clasa I. Invataceii, majoritatea din mediul rural, nu reusesc sa se acomodeze cu cititul si socotitul si ramin corigenti la mai mult de trei obiecte de studiu. Invatatorii spun ca cei mai multi repetenti in primul an de scoala se regasesc in rindul copiilor care n-au frecventat asa cum trebuie gradinita, in special grupa mare pregatitoare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.