Local

Vrancea nu-si poate salva locuitorii in caz de dezastre naturale

Sebastian Oancea
8 iul 2005 747 vizualizări
Vrancea este vulnerabila din aproape toate punctele de vedere in fata unor eventuale dezastre naturale. Un raport intocmit de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta creioneaza un judet care arata ca dupa razboi, dupa ploile mai abundente din ultima vreme. Citiva primari au fost deja amendati pe linie de prevenire a dezastrelor

Inundatiile din ultimul timp au scos la iveala faptul ca judetul nostru nu are capacitatea necesara sa reactioneze prompt la dezastre. Un raport al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Vrancea privind activitatea desfasurata pe linia prevenirii si gestionarii situatiilor de urgenta precum si modul in care autoritatile vrincene s-au implicat in rezolvarea problemelor provocate de fenomenele meteorologice periculoase dezvaluie incapacitatea responsabililor in domeniu de a preveni dezastrele sau de a ne scapa gospodariile de furia stihiilor naturii. Primari amendati pentru ineficienta, lipsa materialelor pentru interventii rapide in caz de dezastre, drumuri, poduri si podete distruse, posturi telefonice lipsa, deseuri deversate in riuri, albii blocate, pagube de peste 100 de miliarde de lei - acesta este tabloul sumbru al unui judet unde dezastrele ne-ar prinde legati de miini si de picioare. Situatia va fi dezbatuta luni de autoritatile judetene.


Raportul intocmit de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta releva o situatie cel putin ingrijoratoare in care se afla judetul nostru, la capitolul interventie rapida in caz de dezastre. Citiva dintre primari au fost amendati pentru nerespectarea legalitatii in ceea ce priveste prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta: primarul orasului Panciu, Ion Petre, a incasat o amenda de 10 milioane de lei, Ion Bordea - primarul comunei Valea Sarii - 2 milioane de lei, Cristian Corneliu, primar la Movilita - amendat cu 800 de mii de lei si primarul Gheorghe Diaconu, din Fitionesti - 2 milioane de lei. Cit priveste pagubele produse in parioada aprilie - mai in urma ploilor abundente, s-au produs inundatii in 3 orase si 33 de comune, inregistrindu-se pagube de 17,9 miliarde de lei pe o portiune de 1,2 kilometri de drumuri nationale, pagube de 13 miliarde de lei pe o portiune de 18,7 de drumuri judetene, 14,6 miliarde de lei pagube pe o portiune de 23,8 kilometri de drumuri comunale, 34 de poduri si podete au fost afectate, valoarea pagubelor ridicindu-se la nivelul sumei de 37,4 miliarde de lei, 495 de hectare de teren agricol au fost afectate, inregistrindu-se pagube in valoare de peste 1,2 miliarde de lei, aproape 3 kilometri de constructii hidrotehnice fiind si ele afectate, pagubele ridicindu-se la 26,1 miliarde de lei. Vrancea se dovedeste deficitara si la capitolul dotari cu materiale necesare interventiei rapide in caz de dezastre naturale. Astfel, in urma verificarilor din teren efectuate de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, s-a constatat ca la 26 de comitete locale pentru situatii de urgenta (printre care Adjud, Panciu, Bordesti, Cimpineanca, Slobozia Bradului, Homocea, Vidra sau Nistoresti) nu erau constituite, la data controlului, Centrele Operative cu Activitate Temporara, desi termenul stabilit pentru intrarea in legalitate a acestora era 20 iunie. De asemenea, stocul de materiale si mijloace de interventie la nivelul comitetelor locale este constituit dintr-un numar redus de unelte, iar in bugetul de venituri si cheltuielie pentru acest an nu au fost prinse fonduri pentru stocul de materiale la 22 de comitete locale, printre care Bordesti, Chiojdeni sau Racoasa.


Albiile riurilor - infundate de deseuri

23 de comitete locale pentru situatii de urgenta nu detin la aceasta ora sirene de avertizare, citeva dintre comunele vrincene au probleme cu posturile telefonice care lipsesc cu desavirsire in unele sate. Si unele dintre orase sint deficitare la capitolul aprovizionare cu alimente, apa si alte produse necesare populatiei din zonele izolate, cum ar fi Marasestiul, Odobestiul dar si citeva comune, care nu pot asigura spatiu de cazare pentru populatia sinistrata in urma unui eventual dezastru. Nici unul dintre comitetele locale nu detine harti de risc la inundatii. Si, de parca nu este de ajuns, in ceea ce priveste asigurarea scurgerii normale a apelor mari pe cursurile permanente si nepermanente. Astfel, potrivit raportului intocmit de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, "din lungimea totala de 1803 de kilometri a cursurilor de apa, 30% din aceasta, reprezentind 540 de kilometri, prezinta albii minore colmatate si cu vegetatie spontana care influenteaza negativ regimul de scurgere la nivele medii si mari". De asemenea, in 45 de puncte exista depuneri de deseuri in albii si pe malurile cursurilor de apa (deseuri menajere, gunoi de grajd, rumegus si altele) in 28 de localitati, inclusiv in Focsani, Marasesti si Odobesti, exista patru depozite de lemne in albiile si pe malurile cursurilor de apa in Negrilesti, Cimpuri, Nistoresti si Valea Sarii. Cit priveste podurile, podetele dar si alte constructii situatia acestora dupa ultimele ploi se prezinta cam asa: 4 poduri distruse, 54 de podete avariate sau colmatate in 23 de localitati, constructii hidrotehnice pentru colectarea scurgerilor de pe versanti necorspunzatoare din punct de vedere tehnic, santurile si rigolele de scurgere doar partial curatate in toate cele 73 de comune, precum si 29 de constructii amplasate in zone vulnerabile la inundatii, ceea ce inseamna ca pot fi oricind luate de ape, constructii fara autorizatie, fara aviz de amplasament si fara aviz de gospodarire a apelor. "La producerea unor evenimente deosebite, comitetele locale si centrele operative cu activitate temporara au intocmit si transmis rapoartele catre SGA Vrancea si ISJU Vrancea, dar unele dintre aceste organisme nu inteleg sa manifeste operativitate, inaintindu-le dupa trei-patru zile de la producerea situatiilor de urgenta de pe raza de competenta. In acest sens, putem exemplifica urmatoarele localitati: Vrincioaia, Nereju, Corbita, Urechesti, Racoasa", se arata in raportul intocmit de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Practic, dupa cum sint prezentante lucrurile de catre specialisti, daca in perioada urmatoare va ploua masiv, judetul ar fi gasit total nepregatit. Situatia va fi luata in discutie de autoritatile judetene luni, in cadrul sedintei Comisiei Consultative. (Sebastian OANCEA)


Primariile nu au masini de interventii

Cu ocazia ultimelor controale, in judet au fost aplicate 555 de sanctiuni la normele de prevenire si stingere a incendiilor, din care 75 de amenzi contraventionale in valoare de 296 de milioane de lei, precum si 480 de avertismente. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a efectuat, impreuna cu Agentia de Protectia Mediului, trei controale la agentii economici care prezinta pericole de accidente majore: la SNP Petrom sucursala Vrancea, la SC ENET SA si la SC Hypo Gaz SRL Tataranu. De asemenea, au fost monitorizate 23 de transporturi de substante si deseuri periculoase care au tranzitat judetul si s-au executat 16 exercitii de alarmare publica. In ceea ce priveste lipsurile in caz de interventii, exista situatii, la ora actuala, cind o parte dintre primariile din judet nu au asigurat dotarea in totalitate cu mijloace de prima interventie: Corbita, Vinatori, Racoasa, Movilita, Poiana Cristei si multe altele. Din cele 11 autospeciale aflate in dotarea serviciilor publice voluntare pentru situatii de urgenta, doua nu sint in stare de functionare - in comunele Naruja si Tanasoaia, conducerile primariilor respective neimplicindu-se in solutionarea problemelor. In antiteza, Marasestiul si comuna Cimpuri au achizitionat fiecare cite o masina de interventie pentru stingerea incendiilor, la ora actuala Marasestiul dispunind de doua autospeciale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.