Local

Haita iese la lumina in Vrancea

Sebastian Oancea
29 iun 2005 818 vizualizări
Romanul "Haita" ii urmeaza "Baronului" in Vrancea



Haita28


Scriitorul vrincean Florinel Agafitei va lansa romanul "Haita". Romanul este o continuare a romanului "Baronul", lansat cu mare tam tam in judet, datorita opozitiei pe care au manifestat-o directorii institutiilor de cultura vrincene, de frica sa nu-l supere pe presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, supranumit "Baronul de Vrancea". "... Padurea se inmultise in ultimii ani cu lupi solitari sau care traiau dupa principiile disciplinate ale unei haite, unde seful miriie tot timpul, da cu laba, musca si se impune in fata celorlalti cu ochii injectati de furie, coltii dezveliti, gingiile inrosite, balele scurse intermitent prin botu-i larg desfacut si infipt in pulpa vreunei caprioare ori a unui cerb obosit. Mai nou, lupii guvernanti invatasera ca a sfida si stresa poporul padurii unde benchetuiau cum voiau muschii lor superadrenalinizati, reprezenta cea mai buna metoda de a se impune si conduce, de a-si face fara regrete cele mai luxoase scorburi, de a-si cumpara cele mai simandicoase mijloace de deplasare, caci labele lor paroase nu mai suportau de la un timp lutul padurii, fara a sti ca in dictionarul prafuit al codului padurii - unde nu se mai umblase demult - exista cuvinte ca regret, principiu, morala etc. Acum, lupii nu se preocupau decit de avutul propriu si nimic mai mult. Ajunsesera sa jefuiasca propria lor padure, de bunurile cele mai de pret; pina si copacii, altadata numerosi, se imputinau acum din zi in zi, iar apa care traversa odinioara padurea, se transformase intr-o scursoare plina de culori indoielnice, unde privilegiul de a urina apartinea, in exclusivitate acelorasi lupi", ararta scriitorul in noua carte. Florinel Agafitei si-a facut debutul literar in anul 1983 in "Revista noastra". El est profesor de filosofie si, in activitatea sa de scriitor a cistigat mai multe concursuri nationale literare, cu premiul I: Concursul "M. Sadoveanu", de la Piatra Neamt, editia a XIV-a, in 1999, premiul de debut pentru cel mai bun roman - Careul mare, concursul "M. Eminescu", de eseu - Cluj-Napoca, editia a II-a, in luna ianuarie a anului 2001, concursul "Duiliu Zamfirescu", de la Focsani, prima editie, 2001, cu romanul Anamnesis Und Gestalt, concursul "Liviu Rebreanu", Aiud, Alba-Iulia, editia a XII-a, 2002, cu proza scurta "Anamneze", precum si concursul national "Al. Odobescu", de la Calarasi, a XXIV-a editie, cu romanul "Baronul".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.