Local

9 Mai - Ziua Europei

Dana Chiorescu
10 mai 2005 718 vizualizări
9 mai a fost aleasa ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano, din 1985. Se considera ca punctul de pornire al constructiei Europei unite a fost declaratia prin care, la 9 mai 1950, ministrului de Externe al Frantei, Robert Schuman, a propus punerea bazelor unei federatii europene pentru mentinerea pacii. Citi dintre concetatenii nostri cunosc semnificatia zilei de 9 Mai si cita incredere au in Uniunea Europeana, puteti afla din sondajul urmator.



Emilia Ionescu, 55 de ani, pensionara, Focsani

"E o sarbatoare nationala, daca nu ma insel. A fost frumos, mi-a placut. In Piata Unirii am fost putin dar am vazut concursul de cros al copiilor. A fost o intrecere foarte interesanta si pentru ei si pentru aspectul orasului. Au participat 5-6 scoli, au plecat de la CPL... Pentru noi, muritorii de rind, nu am foarte mare incredere si nu cred ca o sa ne fie prea bine dupa ce vom intra in Uniunea Europeana. Dar in general, pentru tineretul care va urma o sa fie bine. O sa poata pleca oriunde, fara nici o problema... Cred ca este o intelegere, o unire din partea noastra, a celorlalte tari si cred ca o sa fie bine. Nu stiu care sint simbolurile Uniunii Europene. Steagul e albastru cu stelutele galbene."




Tamara Teodorescu, 64 de ani, pensionara, Focsani

"Cred ca e Ziua Victoriei. Despre Uniunea Europeana stiu ca este compusa din 28 de tari, urmeaza sa intram si noi din 2007... Isi doresc sa fie mai puternice, mai unite tarile Europei... Am incredere, au sanse sa reuseasca. Cred ca este in avantajul tuturor. Pentru inceput va fi greu si pentru noi, si pentru cei care mai intra acum... Noi speram sa intram pentru ca va fi bine cu timpul. Vom avea libertate sa circulam, va fi altul nivelul de trai si de civilizatie..."




Cristina Valentina Panaite, 16 ani, eleva, Odobesti

"Am fost la Ateneu. A fost un concurs pe care l-a cistigat Liceul "Spiru Haret". Sint eleva acolo si sint foaret mindra, ma bucur foarte mult. A fost o proba de cultura generala, o proba de desen a mai multor steaguri ale tarilor din Uniunea Europeana, o proba surpriza si una de originalitate. Nu stiu mare lucru despre Uniunea Europeana. Steagul este albastru cu 12 stelute galbene, imnul este "Oda bucuriei"... Sper ca va fi bine pentru noi sa intram in Uniunea Europeana si cred ca e important, daca aveam in vedere cita atentie i se da acestei probleme, la nivel inalt. Oricum, Pedagogicul e cel mai tare!"




Neculai Vlasceanu, 54 de ani, functionar public, Focsani

"Este Ziua Victoriei impotriva Nazismului si, mai nou, Ziua Europei, despre care nu stiu foarte multe. Simbolul este cercul de stele reprezentind numarul de state componente... Din 2007 vor fi 2 stele in plus, si una mai mare - Romania. Imnul nu stiu care este. Vor ajunge la acea unitate pe care si-o doresc, la acel echilibru, dar peste mai multi ani. Este in avantajul statelor mai putin dezvoltate dar cu siguranta ca si cele dezvoltate au de cistigat. Pentru Romania, la inceput va fi foarte greu si foarte rau dar pe urma... speram in mai bine. Eu nu cred ca mai prind. Dar cred ca o dezvoltare a tarii noastre ar fi si fara contributia Uniunii Europene."


F.D., 37 de ani, Focsani

"Probabil ca si comunismul, in teorie, este o idee buna. Nu stiu practic daca se va putea ajunge vreodata la o deplina unitate, uniformitate. Este vorba de popoare diferite, cu istorie diferita, cu o cultura diferita... Imi este greu sa cred ca vor ajunge vreodata la o deplina intelegere si armonie. Bineinteles ca exista multe aspecte pozitive, in special in incercarea de a ridica nivelul de trai si de civilizatie in toate statele Europei, o crestere a securitatii, dar pentru multe tari inseamna un efort imens, sacrificii foarte mari, chiar daca se bucura de sprijinul moral si financiar al Uniunii."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.