Național

Elevii bucureşteni nu vor schimbarea bacalaureatului începând cu 2013

Ziarul de Vrancea
14 iun 2012 459 vizualizări
Reprezentanţii elevilor de clasa a XI-a din liceele bucureştene vor păstrarea actualei formule de desfăşurare a bacalaureatului, potrivit votului informal exprimat la o întâlnire de consultări pe această temă cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

La întâlnirea desfăşurată miercuri seară la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Capitală, au participat ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Stelian Fedorca, şi alţi reprezentanţi ai ministerului, care au discutat despre introducerea bacalureatului diferenţiat cu peste 100 de elevi. Elevii au spus că nu doresc bacalaureat diferenţiat de anul viitor, optând pentru păstrarea actualei formule de desfăşurare a examenului. Aceasta a fost prima rundă de consultări cu elevii de clasa a XI-a pe tema desfăşurării examenului de bacalaureat. Potrivit reprezentanţilor ministerului, până în 30 iunie 2012, va avea loc administrarea şi completarea la nivel naţional a unui chestionar pe acest subiect, analiza-interpretarea răspunsurilor şi stabilirea concluziilor. Potrivit Legii educaţiei, adoptată în mandatul ministrului Daniel Funeriu, bacalaureatul diferenţiat ar urma să intre în vigoare din 2016, adică începând cu generaţia de elevi care începe clasa a IX-a în anul şolar 2012-2013. Federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar au cerut USL, printr-o scrisoare deschisă, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel încât acesta să includă, din 2013, şi probe scrise diferenţiate, în funcţie de profil şi filieră, pentru a nu se repeta "rezultatele dezastruoase" de anul trecut. Fostul ministru Daniel Funeriu a spus că introducerea bacalaureatului diferenţiat încă de anul viitor este o eroare majoră, întrucât elevii nu sunt pregătiţi pentru această schimbare

Numărul de pensionari a scăzut cu aproape o sută de mii în ultimul an

Numărul mediu de pensionari a fost de peste 5,5 milioane în primul trimestru din 2012, în scădere cu 97.000 faţă de perioada similară din 2011 şi cu 24.000 faţă de trimestrul anterior. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, numărul mediu de pensionari înregistrat în primul trimestru al acestui an a fost de 5.531.000 de persoane, în scădere cu 97.000 faţă de acelaşi trimestru al anului precedent şi cu 24.000 faţă de trimestrul IV din 2011. Pensia medie lunară a fost în primul trimestru al acestui an de 766 de lei, mai mare cu 3,7 la sută faţă de acelaşi trimestru al anului precedent şi cu 0,8 la sută faţă de ultimul trimestru al anului trecut, a precizat ieri INS.
Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (71,4 la sută) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale, cei din categoriile de pensii anticipată şi anticipată parţial reprezentând 2,4 la sută.

S-au deblocat posturile în sistemul universitar

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri o hotărâre privind aprobarea scoaterii la concurs, în acest an, a posturilor didactice şi de cercetare vacante din instituţiile de învăţământ superior de stat. Astfel, universităţile de stat vor putea organiza concursuri în vederea ocupării posturilor didactice şi de cercetare vacante, posturi blocate începând cu anul 2009. Decizie ar fi condus în ultimii trei ani la un deficit de cadre didactice titulare de 42,76%, potrivit unui comunicat transmis ieri de Ministerul Educaţiei. Potrivit hotărârii, pot fi ocupate posturile vacante de asistent universitar, lector universitar, şef de lucrări, conferenţiar universitar, profesor universitar, asistent cercetare şi cercetător ştiinţific gradele I, II şi III.
În anul universitar 2011-2012, în instituţiile de învăţământ superior de stat sunt normate 42.498 de posturi didactice, dintre care 24.134 de posturi didactice ocupate de titulari (56,79 la sută) şi 18.364 (43,21 la sută) posturi didactice vacante.

Lăzăroiu se întoarce la Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu a semnat ieri decretul pentru numirea lui Sebastian Lăzăroiu în funcţia de consilier prezidenţial în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
În 28 aprilie 2011, şeful statului a semnat decretul de eliberare din funcţia de consilier prezidenţial a lui Sebastian Lăzăroiu, raporturile de muncă ale acestuia cu Administraţia Prezidenţială încetând de la 1 mai, prin acordul părţilor. Lăzăroiu preciza, atunci, că doreşte să se dedice analizei politice şi că nu vrea ca analizele sale politice să fie asociate instituţiei prezidenţiale. Lăzăroiu a plecat de la Cotroceni în urma unor declaraţii critice la adresa unor lideri UDMR. El declara într-un interviu că, în timp, UDMR nu va mai exista ca atare, iar curentele din UDMR vor fi absorbite în 10-15 ani de partidele politice româneşti. El fusese numit în 2007 consilier prezidenţial. În 3 iunie 2011 a fost numit ministru al Muncii, iar în 16 septembrie preşedintele Băsescu a semnat decretul de revocare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.