Național

Felix isi asteapta sentinta

Ziarul de Vrancea
18 feb 2011 545 vizualizări
Instanta suprema a încheiat ieri dezbaterile în procesul în care Dan Voiculescu a contestat decizia Curtii de Apel potrivit careia a colaborat cu Securitatea. Verdictul urmeaza sa fie dat pe 3 martie.

Pe 5 februarie 2010, Curtea de Apel Bucuresti a constatat ca Dan Voiculescu a avut calitatea de colaborator al Securitatii, dar patronul "Antenelor" a contestat decizia. Curtea de Apel nota atunci ca Dan Voiculescu a colaborat cu fosta Securitate cu numele conspirativ "Felix" in scopul "rezolvarii unor sarcini de contraspionaj". El era privit cu suspiciune de comunisti, pentru ca avea un trai peste nivelul obisnuit, avind o casa cu incalzire si piscina. Judecatorul arata ca CNSAS a apreciat corect ca Dan Voiculescu a facut politie politica, fapt care reiese si din documentele depuse la dosar. "Reclamantul (n.r. - Dan Voiculescu), contrar sustinerilor sale, a fost recrutat in vederea colaborarii cu numele conspirativ «Mircea» in anul 1970 de catre ISMB, in considerarea posibilitatii informative ca si translator de limba germana al echipei de hochei a Norvegiei, urmarindu-se furnizarea de informatii cu privire, pe de o parte, la cetateni straini pe linie de CNEFS, iar, pe de alta parte, la cetateni straini de la ASE", potrivit motivarii. De asemenea, instanta a constatat ca, in perioada 1973-1975, Voiculescu a fost verificat pentru a fi recrutat, "inclusiv in scopuri de contraspionaj si de stabilire a corectitudinii activitatii unor reprezentati ai unor firme ce faceau afaceri cu statul roman", astfel ca, sub numele conspirativ "Felix", acesta a semnat o serie de note referitoare la cetateni straini cu care intra in contact, la rudele sale care au fugit din tara si la un coleg de serviciu.


Voiculescu recunoaste ca a turnat, dar spune ca a fost fortat


Judecatorul Curtii de Apel Bucuresti a apreciat ca informatiile furnizate de Voiculescu fostei Securitati denuntau activitati si atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, constind in defaimarea politicii regimului, precum si dorinta unor persoane de a fugi din tara sau de a se revolta si excedau informatiilor legate de serviciu. Liderul fondator al PC ar fi declarat miercuri in fata instantei ca a fost fortat sa colaboreze cu fosta politie politica. Dan Voiculescu a incercat sa depuna la dosar o cerere de interventie in care sustinea ca ar fi fost obligat sa colaboreze cu Securitatea, informeaza Evenimentul Zilei. Cererea de interventie, prezentata de avocatul lui Voiculescu magistratilor, era sustinuta de Constantin Ciubotaru, fost sef al politicianului la întreprinderea de Comert Exterior Vitrocim. Instanta a respins insa cererea lui Voiculescu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.