Național

Deputatii din Comisia juridica au reintrodus în Legea ANI prevederile eliminate de Senat

Ziarul de Vrancea
11 aug 2010 454 vizualizări
Textul proiectului de lege este acum identic cu vechea forma, trimisa de la Camera la Senat unde a fost facuta inofensiva

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat, ieri, cu unanimitate de voturi, forma proiectului legii ANI care va intra in dezbaterea plenului, in sesiunea extraordinara din 16 august, in actul normativ fiind reintroduse prevederile respinse anterior de catre Senat. Presedintele Comisiei juridice a Camerei, deputatul PDL Daniel Buda, a declarat dupa sedinta ca, practic, textul rezultat reprezinta vechea forma a Legii ANI, care a fost trimisa de la Camera la Senat.

La sedinta comisiei a fost prezent, pentru prima parte a dezbaterilor, si premierul Emil Boc, care a declarat ca Guvernul sustine forma actului normativ adoptat de catre Camera Deputatilor si a solicitat deputatilor reintroducerea in lege a prevederilor respinse de Senat.

Comisia juridica a Camerei a stabilit reintroducerea in Legea ANI a termenului de trei ani in care Agentia poate face verificari, precum si reintroducerea prevederii referitoare la o singura declaratie de avere, asa cum a solicitat, in punctul sau de vedere, sustinut in fata Comisiei, premierul Emil Boc.

De asemenea, deputatii din comisie au decis sa instituie obligativitatea de a-si depune si publica declaratiile de avere pentru liderii de sindicat si membrii CES, asemenea parlamentarilor, primarilor si celorlalte categorii supuse acestei prevederi.


Pledoaria lui Boc


Premierul Emil Boc a afirmat, in fata Comisiei, ca cei care vor sa-si ascunda averile nu se pot regasi in Parlamentul Romaniei si a subliniat necesitatea unor reglementari transparente in materie de avere, astfel incit sa nu mai existe suspiciuni de coruptie. "Eu sper ca fiecare politician din Romania a invatat din ultima experienta a raportului de tara al Uniunii Europene. Aici nu e vorba de interesul personal al meu, al unora sau al altora, e vorba de interesul tarii, iar cei care nu vor intelege acest lucru, practic nu mai au ce cauta in Parlamentul Romaniei, pentru ca in Parlamentul Romaniei servesti interesul national. Noi nu dorim altceva decit transparenta. Cine are de ascuns in materie de avere, locul lui nu e in Parlamentul Romaniei, locul lui este in alta parte", a declarat Emil Boc.

El i-a indemnat pe parlamentari sa se gindeasca ce vor face atunci cind - in situatia in care averile lor nu vor fi transparente - vor merge in circumscriptiile electorale si vor fi pusi in postura sa explice de ce averile pe care le detin nu sint publice. în opinia primului ministru, demersurile cu "argumente procedurale" si "chichitele avocatesti" prin care s-ar putea bloca adoptarea proiectului de lege privind Agentia Nationala de Integritate fac rau tarii.


ANI si inca trei ordonante pe ordinea de zi


Senatul se va intruni in sesiune extraordinara incepind cu 16 august, a anuntat ieri presedintele forului legislativ, Mircea Geoana. Potrivit acestuia, Biroul Permanent al Senatului a decis convocarea senatorilor in comisii incepind cu 16 august si in plen in 24 august, existind posibilitatea prelungirii acestui program, daca nu este finalizata ordinea de zi.

Mircea Geoana a spus ca Biroul Permanent a decis inscrierea, pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare, a unui numar de noua proiecte legislative. El a precizat ca, in primul rind este vorba de proiectele in legatura cu care presedintele Traian Basescu a solicitat parlamentului sa se pronunte in sesiunea extraordinara - Legea Agentiei Nationale de Integritate, cea privind accelerarea proceselor si asa-numita legea a micii reforme in justitie, care vizeaza modificarile la Legea privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale si codurile de procedura civila respectiv penala.

De asemenea, conform lui Geoana, un set de alte trei proiecte legislative, asupra carora membrii conducerii Senatului au cazut in unanimitate de acord ca trebuie discutate in procedura de urgenta, sint Ordonantele de Urgenta ale Guvernului 58/2010 privind modificarea Codului fiscal, care vizeaza si cresterea TVA, OUG 48/2010 privind descentralizarea in domeniul sanatatii si OUG 63/2010 privind finantele publice locale.

Totodata, Mircea Geoana a anuntat ca va fi analizata cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu privind Legea parteneriatului public-privat. De asemenea, la solicitarea Guvernului, va fi analizata dezbaterea altor doua ordonante, care tin de aquis-ul comunitar si anume cea privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat precum si cea privind regimul gazelor naturale.

în ceea ce priveste proiectul de lege al senatorilor independenti privind taxa de solidaritate, pentru cei care au bunuri in valoare mai mare de 450.000 de euro, presedintele Senatului a precizat ca aceasta a fost transmisa organismelor care trebuie sa o avizeze si care ulterior va fi dezbatuta in comisiile de specialitate ale Senatului. El a spus ca acest proiect va fi inclus pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare daca, pina pe 24 august, se va finaliza dezbaterea in comisii pe marginea acestuia.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.