Național

Legea ANI, declarata neconstitutionala de catre CCR

Ziarul de Vrancea
20 iul 2010 599 vizualizări
Curtea Constitutionala a admis sesizarea presedintelui Traian Basescu potrivit careia nu Senatul, ci Camera Deputatilor trebuia sa fie forul decizional in adoptarea legii n Senatul ciopirtise legea ANI in asa fel incit nu mai corespundea scopului initial, acela de a cerceta averile demnitarilor

Legea ANI va ajunge din nou in Camera Deputatilor, dupa ce Curtea Constitutionala si-a dat verdictul asupra contestatiei depuse de presedintele Traian Basescu. CCR a decis ca documentul privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice nu este constitutional. In contestatia trimisa la CCR, Basescu motiva ca nu Senatul, ci Camera Deputatilor, trebuia sa fie forul decizional in adoptarea legii. Documentul a fost modificat in Senat astfel incit sa elimine o serie de prevederi cerute de presedinte si de Comisia Europeana. In 13 iulie, seful statului a sesizat CCR in legatura cu Legea ANI reexaminata, mentionind ca dispozitiile referitoare la comisiile de cercetare a averilor sint de competenta Senatului in calitate de prima Camera sesizata si a Camerei Deputatilor, in calitatea de Camera decizionala. Este pentru a doua oara cind CCR da verdict de neconstitutionalitate in cazul acestei legi. Prima varianta a documentului, care dadea ANI posibilitatea sa monitorizeze averile si interesele demnitarilor si sa ceara sanctiuni, a fost declarata neconstitutionala pe motiv ca presupunea interferente in viata privata a demnitarilor, potrivit primului verdict al CCR. Judecatorii CCR s-au pronuntat si in trecut asupra situatiei in care una din Camerele Parlamentului a intervenit asupra unor articole de lege ce ar tine de competentele legislative ale celeilalte, declarind legile adoptate astfel neconstitutionale, precedent ce dadea sanse si sesizarii presedintelui Basescu pe Legea ANI. Astfel, CCRe i s-a mai solicitat si in 2008 de doua ori sa se pronunte asupra constitutionalitatii procedurii de legiferare, in urma acestor sesizari stabilindu-se un principiu potrivit caruia "dezbaterea parlamentara a unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative nu poate face abstractie de evaluarea acesteia in plenul celor doua Camere ale Parlamentului bicameral".


Buda: Legea ANI urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei


Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Daniel Buda, a declarat ieri ca a anticipat decizia Curtii Constitutionale privind Legea ANI si ca actul normativ urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor. El nu a putut sa spuna daca Legea ANI va fi discutata in sesiunea parlamentara din toamna sau daca este posibila convocarea unei sesiuni extraordinare in acest sens. Potrivit lui Daniel Buda, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor este cel care va preciza aceste chestiuni.


Bulgaria va primi un raport european pe Justitie mai bun decit Romania


Raportul Comisiei Europene asupra sistemului judiciar din Bulgaria va fi cel mai bun din 2007 pina acum si, potrivit unor surse, il va depasi ca apreciere pe cel pentru Romania. Astfel, raportul va saluta determinarea politica a Guvernului de la Sofia - instalat de numai un an - in combaterea coruptiei si crimei organizate, dar va prezenta si asteptarile inca neindeplinite din partea sistemului judiciar. Laudele vor include si imbunatatirile aduse Codului Penal si recent aprobata strategie pentru reforma judiciara. Nenumaratele operatiuni ale politiei nu vor fi nominalizate toate, dar necesitatea de a imbunatati practicile profesionale ale Curtilor, birourilor procurorilor si politiei va primi o atentie speciala. Raportul nu va elimina Mecanismul de Cooperare si Verificare impus Bulgariei, dar, pentru prima data, documentul adresat tarii vecine este considerat mai bun decit cel pentru Romania.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.