Național

Congres PSD anti-Basescu pentru lansarea candidaturii lui Geoana

Ziarul de Vrancea
3 oct 2009 676 vizualizări
A treia si ultima lansare in cursa prezidentiala a lui Mircea Geoana a avut loc in prima zi de opozitie a PSD, pe fondul mai multor acuzatii virulente la adresa actualului sef al statului

Prezidentiabilul PSD, Mircea Geoana, a fost validat in unanimitate, in mod formal, drept candidatul oficial al formatiunii in cursa pentru Cotroceni, intr-un congres minutios pregatit, la care au participat peste 12.000 de delegati, si care a coincis cu iesirea social-democratilor de la guvernare. Ultima lansare a prezidentiabilului PSD vine la exact sase luni de la validarea sa drept candidat la Cotroceni, in unanimitate, in Comitetul Executiv National, pe 2 aprilie. Ulterior, Consiliul National din 14 mai il oficializa pe Geoana pentru Cotroceni intr-o manifestare de forta organizata la Romexpo si la care social-democratii au adus circa 10.000 de persoane. Daca, in luna mai, cel care anunta validarea presedintelui PSD a fost presedintele CN, Adrian Nastase, de aceasta data Ion Iliescu a citit rezolutia prin care Geoana devine, prin sustinerea unanima a delegatilor, propunerea PSD pentru a deveni sef al statului.


Seful statului este sursa tuturor relelor


Personajul principal, dar prezent la congres doar in alocutiunile liderilor PSD, a fost presedintele Traian Basescu. Astfel, liderul onorific al PSD, Ion Iliescu, si-a declarat sustinerea fara rezerve a lui Mircea Geoana la Presedintie abia dupa zugravirea portretului lui Traian Basescu in termeni critici. El l-a acuzat din nou pe presedinte ca a "torpilat" coalitia. "Traian Basescu are mentalitate de vataf, pe el il deranjeaza si Constitutia si Parlamentul si justitia si profesorii, toti si toate il deranjeaza pe presedintele Basescu", a mai sustinut fostul sef de stat. El a mai adaugat ca Basescu a izolat Romania in acesti cinci ani, ca este un om "rudimentar", care a adus prejudicii grave Romaniei si care nu are cultura democratiei.

Si presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a sustinut ca ziua in care Traian Basescu a fost ales presedinte al Romaniei va ramine in memoria unora precum ziua de 11 septembrie 2001 in istoria SUA, aratind ca Romania in timpul mandatului acestuia "a fost vlaguita de un razboi romano-roman".

Nici Mircea Geoana nu a facut rabat de la regula in discursul sau, afirmind ca "singura teapa a lui Basescu a fost cea data poporului roman". "A distrus Guvernul, a distrus economia, nu-i vom permite sa distruga Romania si veniti alaturi de mine pentru a impiedica aceasta napasta sa se intimple", a spus Geoana.


Congres in prima zi de opozitie a PSD, dupa noua luni la putere


Momentul desfasurarii congresului a fost pentru liderii PSD unul greu de ales, incercind sa stabileasca o data care sa nu se suprapuna mediatic cu vreun alt eveniment. în prima instanta, evenimentul ar fi trebui sa aiba loc la mijlocul lunii septembrie, fiind aminat apoi pentru 27 septembrie. Afirmatia primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, cum ca isi va oficializa intentia de a candida la prezidentiale pina la finalul lunii septembrie, a contribuit, alaturi de alti factori, la aminarea inca o data a datei congresului. Motivul oficial invocat a fost lipsa timpului necesar pentru filialele partidului sa-si organizeze conferinte judetene pentru a desemna delegatii pentru congres. Pe de alta parte, social-democratii au invocat avantajul apropierii ultimei lansari a candidaturii lui Geoana de momentul inceperii campaniei electorale, respectiv 22 octombrie. Totodata au fost luate in calcul informatiile ca presedintele Traian Basescu ar urma sa-si anunte candidatura la inceputul lunii octombrie, iar candidatura lui Geoana sa poata fi asimilata mai eficient ca o alternativa. în cele din urma, congresul a coincis cu iesirea de la guvernare a PSD, dupa demiterea lui Dan Nica, un bun prilej pentru social-democrati sa-si concentreze atacurile impotriva lui Traian Basescu si a PDL.


Mazare le-a spus parlamentarilor PSD sa nu sustina o motiune de cenzura


Primarul Constantei, Radu Mazare, a afirmat vineri, in cadrul Congresului PSD, ca toti membrii PSD aflati in functiile politice din structurile guvernamentale trebuie sa le paraseasca "cit mai rapid", dar considera ca PSD nu ar trebui sa voteze o motiune de cenzura la adresa Cabinetului Boc. "Daca noi, partidul, am luat decizia de a nu mai sta sub conducerea Satanei la guvernare, trebuie ca toti oamenii nostri sa plece din structurile de putere ale statului. Am auzit pe unii gindindu-se ca ar fi bine sa mai ramina directori de deconcentrate. (...) Sa nu-si imagineze cineva ca va ramine pe functie cu un Guvern care nu tine cont de lege, care nu tine cont de nimic", a afirmat liderul PSD, adaugind ca o astfel de atitudine ar fi morala si corecta. Totodata, el i-a mai indemnat pe membrii PSD sa nu sustina o eventuala motiune de cenzura, spunind ca nu este rolul PSD sa aduca "haos" in societate. "Nu noi, PSD, sintem cei care vor sa faca haos in Romania. Nu noi, PSD, sintem cei care vor sa lasam tara fara guvernare. Acest lucru, scandalul, il alimenteaza doar Basescu. El este cel care cinci ani de zile l-a alimentat prin minciuna si ura", a mai afirmat Mazare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.