Național

Probele orale de la bacalaureat nu mai sint eliminatorii

Ziarul de Vrancea
1 oct 2009 764 vizualizări
Ele vor fi sustinute in ianuarie si in aprilie n cele trei probe scrise ramin programate pentru sesiunea din vara

Elevii claselor a XII-a vor sustine, in ianuarie, inainte de vacanta intersemestriala, proba orala la limba romana si pe cea practica la informatica, insa rezultatele evaluarilor nu vor afecta sustinerea probelor scrise.

Astfel, potrivit calendarului elaborat de Ministrul Educatiei, in perioada 11-13 ianuarie 2010 vor fi evaluate competentele lingvistice de comunicare orala in limba romana, intre 13 si 15 ianuarie 2010 va avea loc proba orala in limba materna, pentru elevii care au invatat la un liceu specializat in acest sens, in perioada 18-29 ianuarie 2010 va fi sustinuta proba pentru evaluarea competentelor digitale, iar intre 19 si 22 aprilie 2010 este programata proba de limba moderna.

Daca pina acum examenul de limba moderna din cadrul bacalaureatului presupunea o proba orala de 10-15 minute si una scrisa de 120 de minute, elevii care vor sustine bacalaureatul in acest an scolar vor da un test de o ora si jumatate si vor fi verificati din punctul de vedere al abilitatilor de intelegere a unui text audiat, proba care va dura 20 de minute.

Pentru proba de informatica, o proba noua in cadrul examenului de bacalaureat, ministerul a anuntat ca subiectele vor fi elaborate in conformitate cu programa scolara pentru clasele a IX-a si a X-a. Durata probei de evaluare a competentelor digitale, respectiv modalitatea de desfasurare si evaluare pentru acest examen urmeaza sa fie publicate pe internet pina la 31 octombrie.


Note si punctaj


Rezultatele la probele orale nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national. Astfel, intre 0 si 25 puncte reprezinta nivelul incepator, 26-50 puncte - mediu, 51-74 puncte - avansat, 75-100 puncte - experimentat. Elevii vor primi atestate in functie de nivelurile obtinute, insa indiferent de rezultate elevii vor putea sustine probele scrise, nu ca pina acum, cind elevii respinsi la probele orale nu mai puteau sustine examenele scrise.

Cele trei probe scrise ale examenului de bacalaureat sint programate dupa incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a, in perioada 28 iunie - 1 iulie 2010. Vor fi considerati promovati la bacalaureat elevii care au sustinut probele prevazute in interiorul anului scolar, au sustinut toate probele scrise si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea, iar media aritmetica, formata din doua zecimale exacte, a notelor obtinute la probele scrise este cel putin 6.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.