Național

Guvernul si-a asumat raspunderea peste protestele PSD

Ziarul de Vrancea
16 sep 2009 658 vizualizări
Liberalii si 20 de parlamentari social-democrati au parasit sala in timp ce premierul a prezentat plenului cele trei proiecte de legi - a educatiei, a salarizarii unitare în sistemul bugetar si cea privind reorganizarea institutiilor guvernamentale n "Daca noi ne-am fi opus asumarii raspunderii, ar fi însemnat caderea Guvernului", a explicat Mircea Geoana

Premierul Emil Boc a sustinut ieri in plenul Parlamentului asumarea raspunderii pe cele trei proiecte de legi promise. In discursul sau, el a afirmat ca statul roman nu este indeajuns de european si de folositor cetatenilor sai, desi au trecut 20 de ani de la Revolutie. "Statul, nu cetateanul, a fost marele beneficiar al ultimilor 20 de ani, (...) a lucrat mai mult in favoarea lui decit in slujba cetateanului", a declarat Boc.

Premierul a spus ca, dupa Revolutia din 1989, foarte multe guverne si oameni politici au spus ceea ce spune si actualul Executiv: statul roman trebuie reformat. "Din nefericire, aceste cuvinte, in decursul timpului, nu au schimbat lucrurile pe fond in Romania. Acum nu mai putem amina, 20 de ani a fost indeajuns. Acum este timpul faptelor. De accea Guvernul pe care il reprezint nu mai vorbeste de lucruri abstracte, nu vine in fata Parlamentului sa faca declaratii de intentii, vine in fata dumneavoastra cu trei proiecte majore de reformare a statului roman si pentru care va cerem astazi increderea", a spus seful Executivului.

Boc a afirmat ca cele trei proiecte de lege pentru care Guvernul a decis sa isi asume raspunderea - Legea educatiei, Legea salarizarii unitare in sistemul bugetar si cea privind reorganizarea institutiilor guvernamentale - vor schimba in bine viata romanilor.


"Un joc al presedintelui pentru ca PSD sa iasa de la guvernare"


Liderul PSD Mircea Geoana a anuntat ieri, dupa sedinta grupurilor parlamentare PSD, ca social-democratii au sustinut in unanimitate ca asumarea raspunderii este "un gest nechibzuit", "dictat de Traian Basescu", dar ca "un Guvern, chiar daca nu merge grozav, este mai bun decit o criza politica". "Fiecare este liber sa faca ce vrea", a raspuns Mircea Geoana la intrebarea care va fi "linia de conduita" a parlamentarilor PSD in timpul sedintelor de asumare. "Daca noi ne-am fi opus asumarii raspunderii, ar fi insemnat caderea Guvernului", a mai spus Geoana.

Mircea Geoana s-a referit la un plan al presedintelui Traian Basescu prin care "sa determine o schimbare de Guvern sau de premier", dar ca social-democratii nu s-au opus procedurii pentru pentru a nu provoca o criza politica. El a mai spus ca asumarea raspunderii reprezinta o premiera nefericita pentru democratie: "un desfriu" de angajare a raspunderii. Liderul PSD a spus ca social-democratii isi rezerva dreptul de a modifica Legea salarizarii in urmatoarele sase luni de zile, ca si Legea educatiei.

"Din punctul nostru de vedere, legile sint necesare, angajarea este pripita si nenecesara si libertatea noastra si obligatia noastra ca principal partid parlamentar, este sa lucram ca aceste legi, cind vor intra in vigoare sa fie legi mai bune decit astazi", a sintetizat Geoana pozitia PSD cu privire la demersul premierului.

întrebat ce sens mai are asumarea raspunderii Guvernului pe cele trei proiecte legislative, in conditiile in care ele vor fi modificate in Parlament, Geoana a raspuns ca aceasta este "o intrebare pentru domnul Basescu".

Guvernul a acceptat putin peste 120 de amendamente la cele trei proiecte de legi, reprezentind mai putin de 5% din totalul celor aproximativ 2.680 de propuneri formulate de catre parlamentari pentru aceste acte normative.


Greva generala in domeniul public pe 7 octombrie


Bugetarii ar putea intra in greva pe 7 octombrie si vor sa convinga si sectoarele economice sa li se alature, in conditiile in care formele de manifestare sindicala se vor radicaliza, daca guvernul nu isi respecta angajamentele convenite cu partenerii sociali, a declarat, ieri, liderul Cartel Alfa. "Problema salariului minim nu-i priveste doar pe bugetari, ci este una de interes national, de aceea vrem sa atragem la greva, care va fi probabil in 7 octombrie, si restul sectoarelor economice", a spus presedintele Cartel Alfa. El a adaugat ca, in afara protestului organizat in fata Parlamentului, a reusit ca 18 reprezentanti ai confederatiei sa asiste in Parlament la asumarea raspunderii guvernului pe cele trei legi si a mai spus ca, "daca guvernul nu are in vedere modificari ale legii unitare de salarizare, formele de manifestare se vor radicaliza si vom ajunge la razboi social".

Circa 2.000 de persoane au protestat ieri in fata Palatului Parlamentului, fata de asumarea raspunderii guvernamentale pe legea unitara a salarizarii bugetarilor, sustinind ca Executivul nu respecta criteriile convenite anterior cu partenerii sociali.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.