Productia de legume din sere s-a diminuat cu 42%
In ceea ce priveste productia pentru categoria de visine si cirese, aceasta a fost, in primele sapte luni din acest an, de 27.104 tone, in scadere cu 1.483 tone fata de aceeasi perioada a anului trecut (28.587 tone), in timp ce pe segmentul de caise si zarzare productia totala a fost de 5.205 tone, cu 3.494 tone mai putin decit anul trecut. Cantitatea de prune obtinuta in primele sapte luni ale anului a fost de 35.062 tone, in crestere cu 80% fata de productia de 19.515 tone obtinuta in perioada similara a anului trecut, in vreme ce cantitatea de piersici a scazut cu 986 de tone fata de anul anterior, pina la 4.057 tone, iar cea de capsune a crescut cu 1.144 tone, la 21.684 tone. In Romania, consumul anual de fructe si legume este de aproximativ 120 Kg /cap de locuitor, fata de media Uniunii Europene care este intre 180-200 kg/cap de locuitor. Productia horticola autohtona, structurata pe doua segmente, si anume legume si fructe, ajunge la aproximativ 4.900.000 tone anual, din care 35% legume si pepeni, 35% cartofi, 15% struguri, 15-20% fructe, produse in proportie de 98% in sectorul privat. Raportata la PIB, valoarea productiei de fructe si legume a fost in 2006 de 3,09% , din care 1,13% pentru fructe si 1,96% pentru legume. Pentru sectorul de fructe, suprafetele ocupate cu pomi fructiferi ocupa 1,7% din suprafata agricola si 2,2% din suprafata cultivata a tarii. in ceea ce priveste sectorul de legume, exploatatiile cu legume de cimp ocupa 39.846 hectare cultivate la nivel national. Potrivit MAPDR, productia de legume si fructe a fost in 2008 de 3.054.000 tone, obtinute de pe o suprafata recoltata de 232.000 hectare, iar pentru segmentul de fructe, din livezi, cantitatea recoltata de pe o suprafata de 161.000 de hectare a fost de 710.000 de tone.