Național

Productia de legume din sere s-a diminuat cu 42%

Ziarul de Vrancea
31 aug 2009 517 vizualizări
Productia autohtona de legume cultivate in sere a scazut in primele sapte luni ale anului cu 42%, comparativ cu perioada similara a anului precedent, cind productia obtinuta a fost de 58.243 tone, potrivit datelor trimise de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

In ceea ce priveste productia pentru categoria de visine si cirese, aceasta a fost, in primele sapte luni din acest an, de 27.104 tone, in scadere cu 1.483 tone fata de aceeasi perioada a anului trecut (28.587 tone), in timp ce pe segmentul de caise si zarzare productia totala a fost de 5.205 tone, cu 3.494 tone mai putin decit anul trecut. Cantitatea de prune obtinuta in primele sapte luni ale anului a fost de 35.062 tone, in crestere cu 80% fata de productia de 19.515 tone obtinuta in perioada similara a anului trecut, in vreme ce cantitatea de piersici a scazut cu 986 de tone fata de anul anterior, pina la 4.057 tone, iar cea de capsune a crescut cu 1.144 tone, la 21.684 tone. In Romania, consumul anual de fructe si legume este de aproximativ 120 Kg /cap de locuitor, fata de media Uniunii Europene care este intre 180-200 kg/cap de locuitor. Productia horticola autohtona, structurata pe doua segmente, si anume legume si fructe, ajunge la aproximativ 4.900.000 tone anual, din care 35% legume si pepeni, 35% cartofi, 15% struguri, 15-20% fructe, produse in proportie de 98% in sectorul privat. Raportata la PIB, valoarea productiei de fructe si legume a fost in 2006 de 3,09% , din care 1,13% pentru fructe si 1,96% pentru legume. Pentru sectorul de fructe, suprafetele ocupate cu pomi fructiferi ocupa 1,7% din suprafata agricola si 2,2% din suprafata cultivata a tarii. in ceea ce priveste sectorul de legume, exploatatiile cu legume de cimp ocupa 39.846 hectare cultivate la nivel national. Potrivit MAPDR, productia de legume si fructe a fost in 2008 de 3.054.000 tone, obtinute de pe o suprafata recoltata de 232.000 hectare, iar pentru segmentul de fructe, din livezi, cantitatea recoltata de pe o suprafata de 161.000 de hectare a fost de 710.000 de tone.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.