Național

Geoana: Momentul adevarului va fi primavara viitoare

Ziarul de Vrancea
4 iul 2005 646 vizualizări
Sosit in Iasi pentru o reuniune cu numerosul activ al PSD din judet, presedintele partidului, Mircea Geoana, s-a declarat convins ca noua putere are o viata mai scurta decit un mandat intreg.

- In ultimele sase luni, numai PSD Iasi a pierdut doi parlamentari importanti; un senator, Neculai Apostol, si un deputat, Traian Dobre. Sa fie acesta un semn al derutei din partid?


- Este ceea ce se intimpla cu oportunistii in perioada de opozitie. Nu intimplator s-au adunat doi parlamentari de Iasi, desi, la nivelul tarii, PSD a avut pierderi mici; deputatul Malaimare la Botosani si Ioan Talpes, care desi a plecat din partid ramine un apropiat al PSD. Intotdeauna exista o problema cu oamenii politici care au si interese economice. Eu cred ca pierderile pe care le-am suferit, in mod cert vor putea fi compesate si sint convins ca si cei doi colegi ai nostri vor intelege ca schimbarea de tricou ii afecteaza in primul rind pe ei.


- In ultimii 15 ani, nivelul de trai al iesenilor a scazut iar climatul economic s-a deteriorat continuu. E responsabila conducerea PSD Iasi, aceeasi de 15 ani, de aceasta stare de lucruri?


- Nu cred ca situatia din Iasi este chiar atit de dramatica, dar, in mod cert, exista o anumita frustrare la nivelul municipiului Iasi. Este vorba de o metropola, cu multi intelectuali, cu populatie mare. Vina, intre ghilimele, este o vina colectiva a clasei politice. PSD a guvernat mai mult, deci, proportional, partea de vina se distribuie in acest mod; eu cred ca este si o conjuctura economica, o anumita izolare pe care Iasul o are fata de restul tarii si fata de Europa. Poate ca elita locala de ambele parti ale taberei este vinovata, in primul rind, ca nu a continuat lupta politica chiar pe proiecte care sint legate de interesul cetatenilor.


Moldova, marginalizata in PSD

- Vi se pare corect ca Moldova, care reprezinta bazinul electoral principal al PSD, sa fie atit de slab reprezentata la virful partidului, in timp ce Ardealul, care a dat intotdeauna cistig de cauza adversarilor politici ai PSD, sa aiba atitia reprezentanti in staff-ul partidului?


- A fost un congres al PSD si reprezentantii partidului au votat in mod democratic si secret pe liderii care ii reprezinta. Mi se pare uneori simpatic sa vad ca Valer Dorneanu, care este deputat de Iasi, nu este numarat. Mi se pare anormal sa nu vezi ca primarul Gigi Nichita a capatat un profil national in PSD, desi nu a reusit in lupta pentru vicepresedintie. Evident ca este o frustare; am incercat sa corectam situatia, dar in limita statutului, prin cooptarea in structurile de conducere a zonei de dezvoltare reprezentata de Moldova; cred ca am reusit sa compensam acest lucru.


- Cum explicati ca in atitea mandate de guvernare PSD, Iasul nu a avut nici un ministru plin?

- In premiera, presedintele PSD coordoneaza organizatia de Iasi. Este o recunoastere a faptului ca acest judet merita mai multa atentie din partea PSD. In ceea ce vom face impreuna, vom descoperi acei barbati si femei care sa pot sa ne reprezinte la nivel central intr-o viitoare guvernare.


- Nu este riscanta marginalizarea lui Iliescu, in conditiile in care fostul presedinte ramine pesedistul care se bucura de cel mai mare suport electoral, mai ales in mediul rural?


- Nu este vorba de nici un fel de izolare. A fost vorba de o suparare de inteles pe care dl. Iliescu a avut-o dupa congres. A fost nevoie de citeva luni si de citeva episoade mai complicate ca sa inteleaga ca, impreuna cu noi in PSD, este un lucru bun si util. Conducerea PSD nu are nici o intentie de izolare a lui Iliescu, dimpotriva vrem sa-l implicam in treburile partidului. Faptul ca Iliescu a acceptat sa reintre in dezbaterile ideologice este un prim pas in directia buna.


- Vor fi alegeri anticipate in 2005?


In acest an, nu. Dar, in mod cert, actuala majoritate si actuala coalitie nu au potentialul politic si capacitatea profesionala de a duce Romania in directia cea buna si de a incheia un mandat intreg. Momentul adevarului va fi in primavara viitoare, cind populatia Romaniei va putea sa constate cit de bine traieste si daca sloganul "Sa traiti bine!" a fost un slogan de campanie sau nu cumva o amagire crunta; si in al doilea rind, va fi momentul in care Europa va decide daca actualul Guvern a facut suficiente progrese pentru respectarea calendarului integrarii. De aceea, primavara viitoare va fi extrem de fierbinte politic si vom vedea daca va aparea nevoia politica de creare a unei alte majoritati prin eventuale alegeri anticipate.



CASETA

Iliescu, responsabil de caderea PSD in sondaje

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, simbata, la Iasi, ca partidul sau este slab cotat in cele mai recente sondaje de opinie din cauza lui Iliescu si Basescu. "In luna iunie, am asistat la doua evenimente importante: eliberarea jurnalistilor rapiti si acuzarea lui Iliescu pentru cele intimplate in 13-14-15 iunie 1990", a comentat Geoana, adaugind ca primul eveniment a marit cota electorala a lui Traian Basescu, in timp ce al doilea a lovit, prin ricoseu, in PSD. Totui, Geoana a tinut sa sublinieze ca numarul mare de romani care afirma ca tara merge intr-o directie gresita este indicatorul care sugereaza ca noii guvernanti pierd increderea alegatorilor.

Seful pesedistilor a negat ca ar exista negocieri intre PNL si PSD pentru constituirea unei alte majoritati parlamentare, dar nu a negat colaborarea "punctuala" cu liberalii, in anumite zone legislative. Geoana a anuntat, simbata, ca va superviza personal activitatea PSD din judetele Iasi si Timis. Liderul PSD a avertizat ca daca Puterea va continua sa hartuiasca alesii partidului sau, PSD va recurge la masuri extreme, inclusiv la "apasarea butonului nuclear".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.