Național

Speculantii de dezastre

Sebastian Oancea
1 iul 2005 1050 vizualizări
Ion Neagu, din comuna Spulber, este noul "proprietar" de drum judetean. Dupa ce piriul Zabala a inghitit drumul judetean 205D dintre Spulber si Nereju, Ion Neagu si-a transformat livada in drum, percepind "taxa Basescu" soferilor care trec prin zona. Sumele percepute variaza intre 20.000 si 50.000 de lei, doar pentru accesul masinilor mici.



Dezastrele provocate de ploile care s-au abatut asupra judetului nostru nu aduc numai pagube in gospodarii, ci si beneficii. Unul dintre cetatenii care au asimilat metodele americane de a face bani si din piatra seaca este spulbereanul Ion Neagu. El a speculat distrugerea, pe o portiune de 150 de metri, a drumului judetean 205D, care face legatura intre comunele Spulber si Nereju si, pentru ca singura cale de acces a autoturismelor era prin curtea sa, acesta s-a gindit ca n-ar fi rau sa perceapa o taxa tuturor celor care ii calca proprietatea in drum spre Nereju. Astfel, cei care ii trec prin curte cu masinile platesc o taxa de acces pe proprietate care poate ajunge pina la 50.000 de lei.


Un drum distrus de ploi s-a transformat in sursa de venit pentru Ion Neagu, un localnic din comuna Spulber. Dupa ce drumul care trecea pe linga casa lui a fost inghitit de ape, sateanul a transformat 6 metri de livada in drum, pentru a crea o cale de acces masinilor din zona. In schimbul gestului sau, spulbereanul Ion Neagu a inceput sa perceapa soferilor care doreau sa ajunga in cele doua sate din comunele izolate o taxa de citeva zeci de mii de lei. La intrarea in comuna Spulber, drumul judetean 205 D nu mai exista pe o portiune de 150 de metri, de altfel acesta este unul dintre drumurile cu probleme de mai multa vreme, iar portiunea de acces care acum nu mai exista a fost prinsa cu sufe de otel ca sa mai reziste cit de cit. Ploile din ultimele zile au modificat insa cursul piriului Zabala, care curge acum exact pe traseul fostului drum. Familia Neagu, a carei proprietate se invecina cu singura cale de acces spre comunele Spulber si Nereju, a gasit o solutie ingenioasa, aducatoare de venituri frumusele, pentru a da posibilitatea celor 5000 de locuitori din zona izolata sa ajunga acasa: si-a transformat o parte din livada in drum si a si fixat o taxa pentru masini. Oamenii s-au conformat noii taxe gen "taxa Basescu", fara sa cirteasca, fiind constienti ca trec cu masinile pe o proprietate privata. "Cu o masina ca a mea, care este Cielo si costa 300 de milioane de lei, nu–mi permit sa trec pe aici. O las dincolo si urc intr-o alta masina care a ramas dincolo, ca sa ajung la Focsani sau unde am treaba. S-a perceput taxa, chiar si eu am dat taxa 50.000 de lei. Dupa aia s-au mai indreptat lucrurile si in ultima vreme chiar nu s-a mai cerut taxa", ne-a spus Liviu Mihail, din Nereju. Gheorghe Maciuca, localnic din Spulber: "...vedeti si dumneavoastra cum este, ca merge masina mai mult tiris, prin bolovanii pe care i-am adus noi ca sa reusim sa iesim de aici. Da, da, s-a luat taxa, dar prea putin, la inceput, ca-i ajuta pe soferii care ramineau impotmoliti. Le impingea masinile...", ne-a povestit Maciuca despre consateanul sau "intreprinzator". Proprietarii gradinii devenita drum spun ca gestul lor merita o recompensa mult mai mare si ca ar trebui despagubiti pentru ca le-a fost distrusa livada. "A trebuit sa renunt la 6 metri din loc, din curtea mea, din gradina, ca sa las masinile mici sa treaca. Care au vrut au mai dat, care nu… . 50 de mii, 30, 20, depinde, si nu am tras de om, hai da! Care au fost oameni si-au vrut, au dat de bunavoie", ne-a spus Florina Neagu, sotia proprietara a terenului devenit drum.


"Puteam sa iau si 200 de milioane"

Ion Neagu, proprietarul noului drum, ne-a spus ca a fost incurajat chiar de autoritati sa perceapa taxa de acces, fiind constient de dreptul sau de proprietate pe noul drum. "Sa fi fost altii, oameni, cum se spune, ai naibii, nu voiau sa cedeze la pamint. Cum spunea si domnul director de la drumuri, puteam sa iau si 200 de milioane de lei pe bucatica pe care mi-a stricat-o - livada cu pomi. Eu n-am luat nici 5 lei. Sa vedem acuma, dupa ce termina treaba, nu 200, cite cred ei, o recompensa acolo..." , cerea noul proprietar de drum judetean. Si primarul comunei Spulber, Vasile Rusu, ne-a spus ca a auzit de taxa, dar ca, desi este ilegala, nu poate interveni, pentru ca respecta dreptul de proprietate. In plus, accesul prin livada lui Ion Neagu este singura solutie pentru oamenii care vor sa ajunga in satele izolate. "Or fi dat cite ceva, asa, fiecare, cite 10 - 20 de mii sau o bere sau doua ... In rest, eu nu stiu, nu am cunostinta de treaba asta. Nu prea este legala taxa dar, intr-un fel, este terenul proprietarului", ne-a spus primarul nou ales al comunei Spulber, Vasile Rusu. Tot el ne-a mai spus ca pentru refacerea drumului inghitit de piriul Zabala si pentru regularizarea cursului piriului este nevoie de peste 4 miliarde de lei, bani despre care nimeni nu crede ca se vor gasi prea curind. Desi nu au existat nemultumiti, "speculantul de dezastre" a hotarit pina una alta sa ridice taxa si sa astepte despagubiri de la stat. Mai trebuie spus ca ruperea drumului reprezinta o palma grea data afaceristilor cu lemne din Nereju si Spulber, zone cunoscute ca "mici raiuri" ale acestora. Una peste alta, ruperea drumului afecteaza mii de oameni, iar autoritatile judetene trebuie sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea problemei din comuna Spulber.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.