Național

3 -13 Mai - Zilele Libertatii de Exprimare

Dana Chiorescu
5 mai 2005 536 vizualizări
Pe 3 Mai s-a serbat în toata lumea Ziua Mondiala a Libertatii Presei. Ziua Mondiala a Libertatii Presei s-a transformat, în Romănia, în Zilele Libertatii de Exprimare. Evenimentele organizate anul acesta se vor desfasura între 3 si 13 Mai. Mesajul acestor zile este acela ca jurnalistilor din intreaga lume trebuie sa le fie garantat dreptul de a informa opinia publica in mod deschis si fara teama. Care este rolul jucat de presa intr-un stat democratic si cit de libera este presa in Romania, in opinia interlocutorilor nostri, puteti afla din rindurile care urmeaza.


Mihaela Surla, 18 ani, confectionera, Urechesti

"Cred ca ocupa un rol foarte important. Presa ne informeaza despre tot ce se intimpla in tara si peste tot in lume. Nu cred ca am putea trai fara presa, fara informatie. Este foarte importanta pentru mine si sint sigura ca si pentru ceilalti. Ne informeaza despre tot ce ne inconjoara, despre orice. O presa libera trebuie sa poata discuta despre orice si despre oricine. Sa nu conteze functiile, sa nu ii impiedice sa scrie de rau despre unul sau altul pentru ca are nu stiu ce pozitie sociala. Trebuie sa se scrie totdeauna numai adevarul si sa nu se tina cont de alte considerente. 80% din presa noastra este libera dar 20% nu este. Banii cred ca pot convinge un jurnalist sa nu fie corect atunci cind scrie. Banul si, mai exact, lipsa banilor si dorinta de a avea mai mult influenteaza oricind si oriunde. Uneori poate fi o scuza dar alteori nu. Daca toti ne-am lasa cumparati, la locurile noastre de munca, ar fi un haos general, nu ar mai fi nimic in ordine. La fiecare loc de munca exista un risc care trebuie asumat. Daca iti doresti ceva cu adevarat... trebuie sa lupti pentru ceea ce iti doresti. Si jurnalistii care au fost rapiti si-au dorit sa spuna adevarul, sa spuna ce se intimpla, sa stie lumea ce se intimpla, ceea ce nu se vedea, ce nu era la suprafata."



Constantin Ciubotaru, 48 de ani, timplar, Focsani

"Prea ocupa un loc bun. Reusesc ei, asa intr-un fel, dar si lumea trebuie sa inteleaga. Dar multi nu inteleg. Sint oameni care au prea multa avere si nu le mai pasa de nimic si de nimeni. Presa libera a facut foarte bine si cu camerele acestea ascunse. Eu zic ca e libera presa, asa, dupa mine. Ce se mai influenteaza de acum in colo ramine de vazut. Sint unii care nu inteleg ca presa trebuie sa instiinteze despre ce se intimpla peste tot in tara pentru ca altfel nu s-ar cunoaste toate treburile."


Anonima, 60 de ani, pesnionara, Focsani

"Presa joaca un rol foarte important. Ar trebui sa schimbe destine, situatii si cred ca reuseste intr-o anumita masura. Imi este foarte mila pentru cei rapiti. Stiti cit am plins pentru ei, sincer? Si eu am copii si sa fie in situatia asta. Riscuri pot aparea in aproape orice meserie."



Mariana Luca, 56 de ani, contabil, Focsani

"Joaca un rol foarte important si e normal sa fie asa. Numai asa poti sa te informezi in toate privintele. Nu trebuie sa se scrie articole la comanda lui X, lui Y, sub presiune... Fiecare sa relateze asa cum vede faptul respectiv, fara interpretari, corect, real, fara a fi sub influenta unui partid sau a unei persoane cu putere financiara. Asta inteleg eu prin presa libera. In Romania presa este partial libera. Lipsa banilor nu este o scuza. Pentru a fi corect nu trebuie sa ai bani. Asta este parerea mea, din punct de vedere profesional. Trebuie sa fii corect indiferent de situatie. Si numai asa noi putem constientiza situatia reala a tarii. Asa, daca ne pacalim mereu, ne inselam, nu vom sti niciodata pe unde trebuie sa o luam. Trebuie sa cunoastem realitatea pentru a sti de ce ne pazim si ce avem de facut. Realitatea poate fi dura dar trebuie sa o cunosti pentru a putea face ceva."



Aurel Nicode, 45 de ani, muzeograf, Cotesti

"Presa este ciinele de paza al democratiei. Nu stiu daca reuseste acest lucru si la noi in tara. Cred ca avem o presa libera intr-o anumita masura. In masura in care omul este liber. Omul depinde de aspecte financiare. Daca omul nu este liber, nici presa nu poate fi libera. Verticalitatea, libertatea individului tine de calitatea omului si nu de puterea financiara a lui sau a tarii din care provine. Dar intr-o tara prost educata... oamenii sint ca atare. Atita vreme cit oamenii nu vor avea educatia necesara in directia respectarii principiilor omenesti, nu putem avea o presa libera. Libertatea umana este, ca si libertatea presei, mai mult o problema de filosofie. Se spune ca de regula avem conducatorii pe care ii meritam. Probabil ca si presa este cea pe care o meritam. Ne place birfa, ne plac cancanurile, problemele intime ale altora..."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.