Național

Ziaristii au fost capturati de grupuri de insurgenti

Ziarul de Vrancea
6 apr 2005 666 vizualizări
Pentru irakieni, ziaristii sint mesagerii guvernelor tarilor de origine

Ambasadorul Irakului la Bucuresti, Adel Murad, a declarat, ieri, dupa o intilnire cu presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu, ca, in opinia sa, cei trei jurnalisti romani au fost capturati de "grupuri de insurgenti", de rebeli care se opun procesului democratic din Irak. Intrebat la ce grupuri de insurgenti se refera, ambasadorul a spus ca acestia nu si-au dezvaluit numele si, de aceea, nu pot fi identificati si nu se poate spune care a fost scopul acestui act. "Exista mari presiuni care se exercita la nivelul poporului irakian, la nivel religios, asupra rapitorilor pentru a elibera jurnalistii fara nici o rascumparare, fiindca toti irakienii, din toate paturile poporului irakian, nutresc sentimente de prietenie si respect fata de romani", a declarat el. Noi sintem alaturi, impreuna cu partea romana si depunem eforturi ca ei (n.r. jurnalistii) sa se intoarca acasa", a mai spus el.

Si irakienii simpli stiu informatii capitale

Analistul politic francez Nicolas Henin sustine, ca, dat fiind faptul ca irakienii au trait intotdeauna in dictatura, acestia nu stiu ce este o informatie independenta, iar pentru ei jurnalistii straini sint doar mesagerii guvernelor tarilor de origine. "Pentru ei un jurnalist francez este purtatorul de cuvint al Guvernului francez, iar jurnalistii romani sint reprezentantii Guvernului de la Bucuresti", declara, ieri, Nicolas Henin, specialist in chestiunea irakiana, stabilit in Iordania. De asemenea, expertul francez declara ca informatiile pe tema situatiei ostaticilor apar acolo unde ei sint. "Este iluzoriu sa crezi ca mai intii aceste informatii vor aparea in Occident sau pe canalele diplomatice. Numai lucrind cu serviciile de informatii care se afla la fata locului vor putea fi contactati rapitorii, ceea ce, probabil, in cazul jurnalistilor romani, s-a intimplat deja. In societatea irakiana exista structuri bine determinate de comunicare. Oamenii vorbesc mult intre ei. Exista, evident, foarte multe zvonuri, ceea ce face de multe ori ca situatia sa fie foarte dificila, pentru ca e ca un fel de poluare a mesajului. Dar trebuie sa stiti ca irakienii stiu in general enorm de multe. Oameni simpli, de pe strada, din Bagdad, pot detine informatii despre situatia unui ostatic sau a altuia, pentru ca ei vorbesc intre ei foarte mult si informatia circula astfel", spune Henin.

In general, sustine Henin, in situatiile de luari de ostatici, e suficient sa stai de vorba cu 2-3 fosti responsabili din serviciile de informatii ale vechiului regim, pentru a afla care este identitatea rapitorilor. "Nu stiu care este structura sau cit de prezente sint serviciile romanesti de informatii in Irak. Probabil ca ele au insa unele contacte cu reprezentanti ai vechiului aparat de securitate si sint sigur ca, in prezent, serviciile romane au cel putin «o idee» despre ce se intimpla cu jurnalistii romani", mai spune expertul francez. Henin mai declara ca daca se stie "cine" detine un ostatic, in mod sigur s-a prefigurat o idee despre "unde" se afla acesta si cum se poate negocia.

Solidaritatea jurnalistilor bucuresteni - sublima, dar inexistenta

Doar citiva ziaristi, majoritatea de la Romania Libera, au fost, ieri, solidari cu jurnalistii romani rapiti in Irak, demersul lor - sublim ca intentie, dar prost gestionat - fiind singura actiune de sprijin in strada tocmai din partea celor care ii cunosc si care au lucrat alaturi de ei. La manifestatie au fost pina la urma aproximativ 100 de persoane, abia dupa ce sindicalisti de la Cartel Alfa si trecatori s-au alaturat ziaristilor. Oricum, numarul ziaristilor veniti sa relateze despre eveniment era aproximativ egal cu cel al colegilor protestatari. Participantii la pichet comentau ca scenariile lansate de o parte a mass-media privind eventuala complicitate a ostaticilor cu rapitorii ar fi avut drept consecinta absenteismul de la Casa Presei. "Poate o fi scenariu, dar daca nu e asa ?!", spune un reporter solidar cu cei rapiti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.