Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: "La orice partid se cere nişte bani"

Ziarul de Vrancea
20 dec 2013 660 vizualizări
Gheoghe Coman negocia sprijinul politic pentru accesul în funcţii publice, spunând că "fără politică nu poţi să trăieşti" şi că "la orice partid se cere nişte bani", potrivit interceptărilor DNA n deputatul susţine că este nevinovat şi că în ziua flagrantului el tăia porcul la ţară

Deputatul Gheorghe Coman, cercetat de DNA pentru luare de mită, a vehiculat în discuţiile iniţiate cu denunţătorul numele ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, al ministrului delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism, Maria Grapini, al liderului conservator Dan Voiculescu, al preşedintelui ANSVSA, al secretarului de stat în Ministerul Muncii, al preşedintelui ANFP, al directorului APIA Buzău şi al preşedintelui CJ Buzău. Numele ministrului Maria Grapini apare în interceptările ambientale efectuate de procurorii anticorupţie, dintre Gheorghe Coman şi denunţător.
"Băi Cipriane, şi-ţi mai spun şi altceva şi cu asta am... să-ţi spun... ăăă... ca la orice partid se cere nişte bani că nu mă feresc de tine, mi-a cerut nişte bani ăştia... neinteligibil... şi organizarea uite a venit oameni, acuma vine Grapini, tre să-i fac masă cu aia... eu de unde să plătesc? Aşa tu mai ştii o relaţie, ăla mai ştie o relaţie! Că mi-a cerut...bă da tu n-ai niciun director aici... acuma o să fie conferinţa mea judeţeană, o să zică, bă, unde mergem, ce facem... îţi dai seama combinaţii... ştii tu mai bine că nu te învăţ eu pe tine! Şi zice bă, dar tu ce eşti vreun prost pe aici? Aia e... combinaţii grele pe care le ştii şi tu mai bine ca mine!", spune demnitarul într-o discuţie cu un denunţător, potrivit referatului DNA de arestare preventivă. Deputatul face referire şi la liderul conservator Dan Voiculescu, cât şi la diferite funcţii din diferite instituţii sau companii de stat. "Uite, realitatea că eu nu te mint pe tine... uite, eu acuma ca să fac alegerile astea şi oamenii care-i am acuma, oamenii care vin de la Bucureşti, în primul rând vine şi Voiculescu, atenţie, eu oamenii ăştia tre să-i ţin o noapte la hotel, nu pe toţi, oamenii ăştia cu mâncare cu tot mă costă o grămadă de bani. Pe mine conferinţa asta judeţeană mă costă, să nu exagerez, în jur la 300 de milioane! Nimeni nu mă ajută! Păi atunci, dacă n-am oameni să mă ajute şi pe mine cu ceva... nu mereu... când am nevoie, ce fac mă? ", îi spune Coman denunţătorului. "O să fie între mine şi PSD, nu mai discutăm de PNL că PNL-ul n-o să mai fie, într-o lună de zile n-o să mai... dar nu are nicio... între noi... între USL cum se spune, conform asta... am cedat eu DSV-ul director mare şi am luat la Electrica! Înţelegi? Că asta a fost să fie, sănătoşi să fim, nu-i problemă asta e! Şi conform înţelegerii, protocolului care este, ăsta... cum îi zice... director adjunct e... este la noi, la Partidul Conservator!", se arată în interceptări.

A intrat cu maşina în procurori

Procurorii anticorupţie precizează că deputatul Coman şi-a stabilit un cerc relaţional format din persoane care ocupau funcţii de conducere în cadrul instituţiilor publice atât la nivel central, cât şi la nivel local, demnitari, lideri politici, intermediind prin aceştia rezolvarea ilegală a unor interese private. Acestea vizau, în principal, sprijinul politic pentru accesul în funcţii publice importante (promovarea sau menţinerea în funcţie), în schimbul obţinerii de diverse servicii: asigurarea sprijinului financiar cu ocazia unor evenimente de partid sau intervenţii pe langă diverse instituţii de control în favoarea unor firme. DNA mai arată că, imediat după primirea mitei de la denunţător, Coman a urcat la volanul autoturismului, a pornit motorul, iar la apariţia anchetatorilor a demarat în trombă, intrand cu maşina în aceştia.

"Ce, eu mă cobor la 3.000 de lei?"
 
Deputatul Gheorghe Coman a declarat, vineri, că denunţătorul său este directorul adjunct al DSVSA Buzău, el susţinând că nu a luat "şpagă" în viaţa sa, că nu a fost prins în flagrant şi că nu a fugit, fiind la ţară, să taie porcul. "Domnul Ciprian Botezatu (directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare Buzău - n.r.) este denunţătorul, dar eu nu am luat în viaţa mea şpagă. Când am făcut masa la partid au fost 25 de inşi, a costat 20 de milioane de lei vechi, n-au fost probleme cu banii, n-am cerut şi n-am luat şi nu o să iau. Nici nu m-au prins în flagrant cum spun ei, eu nu am luat nici un ban. Se cere arestarea, dar trebuie şi probată. Deocamdată o să mă duc la Bucureşti să văd ce plângeri am şi vedem ce e de făcut. Nu am de ce să mi dau demisia din Parlament, nu o să mi dau demisia nici de la partid pentru că nu m-au prins. Până nu sunt probe clare, nu îmi dau demisia. Îmi dau demisia şi după aia mă găsesc nevinovat?", a spus Gheorghe Coman.
Parlamentarul a negat şi că ar fi fugit după organizarea flagrantului, spunând că a fost la ţară să taie porcul şi nu a avut semnal la telefon. "Ce să aude că m-au prins la Ploieşti nu e adevărat. Ieri am fost la ţară, am tăiat porcul, nu aveam semnal acolo, când am plecat de acolo pe drum am aflat că mă caută. Am oprit, m-au urcat în maşină şi am plecat la Ploieşti. Exclud tot", a mai declarat Gheorghe Coman. Parlamentarul a mai susţinut că după ce a ajuns lider al PC Buzău ar fi fost căutat de unele persoane din instituţii care se află în subordinea Ministerului Agriculturii, condus de conservatorul Daniel Constantin, dar că niciodată nu şi-a folosit influenţa. "Ce, eu mă cobor la 3.000 de lei?", a explicat el.

Criminalitatea informatică din UE, combătută de la Bucureşti

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a propus la Consiliul European ca Oficiul pentru combaterea criminalităţii informatice, în legătură cu care Consiliul Europei a luat decizia de a fi înfiinţat la Bucureşti, să devină o agenţie a Uniunii Europene. "Consiliul Europei a luat decizia de înfiinţare la Bucureşti a unui Oficiu pentru combaterea criminalităţii informatice. Propunerea pe care eu am făcut-o în Consiliu a fost ca acest Oficiu de combatere a criminalităţii informatice înfiinţat deja la Bucureşti - sau a cărui înfiinţare s-a semnat la Bucureşti pe 15 noiembrie - să devină o agenţie a UE, cu sediul la Bucureşti", a spus Traian Băsescu. "Aici în treacăt fie spus, poate reuşim să trecem performanţii noştri hackeri de pe partea aceea pe partea bună a baricadei, oferindu-le locuri de muncă aici. Poate fi o soluţie", a adăugat el. Preşedintele a precizat că pagubele cibernetice, pentru anul 2012, la nivelul Uniunii Europene, se ridică la aproximativ 290 de miliarde de euro. "Tot o statistică prezentată astăzi: zilnic sunt atacate şi scoase din funcţiune 148.000 de calculatoare prin atacuri cibernetice, iar pe piaţa cibernetică sunt în momentul de faţă 150.000 de viruşi, intrdoduşi în sistemele cibernetice ale statelor UE", a menţionat Traian Băsescu.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Bettaini-Dragoni, au semnat, la jumătatea lunii octombrie, un memorandum privind înfiinţarea, la Bucureşti, a unui Oficiu pentru combaterea infracţiunilor cibernetice.
Oficiul de luptă împotriva criminalităţii informatice care va funcţiona la Bucureşti este "un proiect extrem de important şi suntem foarte onoraţi pentru această alegere a României" de a găzdui un centru care vizează colaborarea celor 47 de state membre ale Consiliului Europei pentru "combaterea acestui flagel", a declarat atunci Titus Corlăţean, cu ocazia semnării Memorandumului de Înţelegere privind înfiinţarea acestui birou.

Senator PSD, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Senatorul PSD Victor Mocanu a fost trimis în judecată de DNA, vineri, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce ar fi încheiat ilegal 8 contracte de furnizare echipamente medicale la Maternitatea Buzău. Faptele pentru care este trimis în judecată Mocanu ar fi fost comise în perioada în care acesta era preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău. Potrivit DNA, între 6 aprilie şi 14 mai 2012, în urma unei înţelegeri pe care Mocanu a avut-o cu Mihail Bădic, administrator al unei firme, în scopul inaugurării aparente a noului sediu al Maternităţii, CJ Buzău a încheiat, în mod ilegal, un număr de opt contracte de furnizare de echipamente medicale.  Mai mult, spun procurorii anticorupţie, Mocanu a aprobat efectuarea plăţilor în condiţiile în care echipamentele medicale, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate.
Aceste achiziţii au fost făcute, susţine DNA, cu ajutorul fostului director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii, Constantin Lungu. Acesta a fost cel care a întocmit, în fals, mai multe documente, respectiv al Eugeniei Husea, inculpată şi ea în dosar.
Prejudiciul adus CJ Buzău se ridică la peste 565.000 de lei.
Maternitatea Buzău, investiţie de 16 milioane de euro, a fost inaugurată în 1 iunie 2012, în plină campanie electorală pentru alegerile locale. Panglica inaugurală a fost tăiată de Victor Mocanu, care candida pentru un nou mandat la şefia CJ. Maternitatea Buzău nu este nici la acest moment funcţională.

Avocat din "oficiu" pentru popor

Parlamentul a constatat, vineri, demisia lui Anastasiu Crişu din funcţia de Avocat al Poporului şi a decis, cu 361 de voturi "pentru" şi 25 de voturi "împotrivă", ca Ecaterina Teodorescu, unul dintre adjuncţi, să preia interimar conducerea acestei instituţii.  Avocatul Poporului, Anastasiu Crişu, şi-a înaintat joi demisia, invocand motive personale.

Constantin Ninel Potârcă, arestat preventiv

Fostul candidat la Preşedinţie Constantin Ninel Potârcă, acuzat de dare de mită, a fost arestat preventiv, vineri seară, magistraţii Tribunalului Dolj emiţând pe numele acestuia un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Constantin Ninel Potârcă a fost reţinut de procurori joi seară, în urma unui flagrant organizat la Craiova, după ce ar fi încercat să ofere bani unui lichidator judiciar.
La începutul lunii iulie, Ninel Potârcă a fost arestat preventiv de Tribunalului Gorj într-un caz de evaziune fiscală prin tranzacţii cu fier vechi, după ce ar fi creat un prejudiciu de aproximativ 4,4 milioane lei, însă Curtea de Apel Craiova a decis, ulterior, ca acesta să fie cercetat în libertate. Potârcă este suspectat că a înregistrat în contabilitatea uneia dintre firmele sale facturi fiscale care evidenţiau operaţiuni comerciale nereale în tranzacţii cu fier vechi, prejudiciul fiind de aproximativ 4,4 milioane lei. Acuzaţiile sunt similare celor din alte dosare în care Constantin Ninel Potârcă a fost cercetat în ultimii ani, el având pe rolul instanţelor două procese în care a fost condamnat deja la închisoare cu executare, sentinţele nefiind însă definitive.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
tibi, acum 3798 zile, 16 ore, 53 minute, 58 secunde
la data de 14 decembrie 2013, la Buzau avea loc Conferinta Judeteana PC, unde la loc de cinste era asezat marele conservator vrancean, mai marele nelutu, Se vede ca impostor la impostor se citeste integral
ion, acum 3798 zile, 18 ore, 4 minute, 34 secunde
Asta a vrut sa-l faca pe celmare presedinte conservator de vrancea sa se simta bine la buzau asa cum s-a simtit si el cand a participat la o actiune de-a vrincenilor ce a avut loc la galaciuc cateva citeste integral
ady, acum 3798 zile, 17 ore, 54 minute, 11 secunde
Adevarat spui. De cate ori am batut clopotul ca acesti conservatori artificiali, care de fapt sunt niste ipostori, cine nu-l stie pe cel Mare ionel sa-l cunoasca, si apoi o sa-mi dea dreptate, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.