Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Ce urmează pentru Putin?

Ziarul de Vrancea
18 feb 2024 1387 vizualizări

După moartea lui Navalnîi, mulți se tem că liderul de la Kremlin va face următorul pas, arată o analiză The Guardian

În condițiile în care Ucraina pierde teren și sancțiunile occidentale au un impact redus, liderul rus devine din ce în ce mai îndrăzneț și ar putea să se lanseze în mișcări mai temerare, scrie The Guardian într-o analiză semnată de Pjotr Sauer, reporter specializat pe Rusia.

Vineri, Vladimir Putin a zâmbit și a părut neobișnuit de festiv în timp ce îi lăuda pe muncitorii unei fabrici. A glumit cu reporterii presei de stat la o uzină industrială din orașul Celiabinsk din Ural pe care a vizitat-o. Încrederea lui Putin era inconfundabilă - un semn al convingerii sale depline că va scăpa cu bine după moartea din acea zi a celui mai mare critic al său, aflat în închisoare, Aleksei Navalnîi. În aceeași zi, a obținut o victorie importantă în Ucraina, pe câmpul de luptă, unde trupele ruse au cucerit după luni de încercări orașul Avdiivka.

Lumea s-ar putea să nu știe niciodată ce s-a întâmplat în mod concret în ziua morții lui Aleksei Navalnîi într-o închisoare izolată de dincolo de Cercul Arctic. Duminică, familiei sale nici măcar nu i s-a permis să îi vadă corpul.

Navalnîi a petrecut ani de zile suportând unele dintre cele mai grave excese ale sistemului penitenciar rusesc. Coloniile penitenciare ale țării sunt cunoscute pentru condițiile lor sumbre, iar liderul opoziției a avut parte de un tratament deosebit de crud. Oricare ar fi circumstanțele morții sale, anii de rele tratamente susțin opinia larg răspândită a susținătorilor săi că Kremlinul este responsabil.

"Putin l-a ucis pe Aleksei Navalnîi", a declarat Gheorghi Alburov, un aliat al lui Navalnîi și cercetător la Fundația sa anticorupție. "Modul exact în care a făcut-o va fi cu siguranță expus", spune încrezător Alburov.

Putin este în scaunul șoferului

Liderii din Occident s-au alăturat în mod similar opiniei lui Alburov, aruncând vina pentru moartea lui Navalnîi direct asupra lui Putin. "Nu faceți nicio greșeală: Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi. Putin este responsabil", a declarat președintele SUA, Joe Biden. Dar aceste declarații sunt susceptibile să provoace Kremlinului, în cel mai bun caz, o nepăsătoare ridicare din umeri. Fiind deja un om căutat după decizia Curții Penale Internaționale care l-a acuzat că a supervizat răpirea ucrainenilor, Putin a încetat de mult timp să mai caute aprobarea Occidentului. Din punctul de vedere al Kremlinului, Putin este în scaunul șoferului. Odată cu moartea lui Navalnîi, el a aplicat o lovitură devastatoare opoziției deja reprimate a țării.

Controlul său asupra politicii interne pare acum total. După alegerile de luna viitoare, el va fi încoronat pentru un nou mandat de șase ani ca președinte, iar mandatul său ar putea să-l depășească chiar și pe cel al dictatorului sovietic Iosif Stalin. Putin a fost la conducere timp de 24 de ani până acum, în timp ce Stalin a murit în 1953, după ce a condus țara timp de 29 de ani.

Planul Occidentului a eșuat

Pe măsură ce se apropie împlinirea a doi ani de la invazia lui Putin, Ucraina este privată de ajutor vital, iar fisurile de moral se văd. Sâmbătă, armata ucraineană a fost forțată să se retragă din Avdiivka, un oraș-cheie de pe linia frontului ucrainean, o decizie care a dat o lovitură militară Kievului și a predat ferm lui Putin inițiativa războiului. Pe termen lung, Donald Trump, care încă nu a comentat moartea lui Navalnîi, are șanse reale de a deveni următorul președinte al SUA, ceea ce i-ar putea da lui Putin o carte albă în Ucraina și dincolo de ea, scrie The Guardian.

Planul occidental de a-l izola pe Putin și țara sa, de a-l transforma într-un paria și de a-i impune sancțiuni globale care să paralizeze economia rusă nu au avut rezultatul dorit. Putin a cultivat noi aliați și a curtat sudul global, având parte de o primire grandioasă în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, cândva aliați occidentali fermi. Vineri, Biden s-a grăbit să recunoască faptul că, după moartea lui Navalnîi, va fi greu să aplice Rusiei consecințele "devastatoare" pe care le-a promis în 2021. "Avem în vedere ce altceva ar putea fi făcut", a declarat Biden.

Putin capătă încredere

Această ezitare nu face decât să întărească încrederea lui Putin. "Cu cât Putin are mai multă impunitate, cu atât mai agresiv devine în mod inevitabil", a declarat Boris Bondarev, un fost diplomat rus de carieră care a dezertat de la Kremlin după începerea războiului din 2022. "După ce a distrus opoziția acasă, el se va concentra apoi asupra celor care îndrăznesc să vorbească în străinătate", a avertizat Bondarev. Această stare de spirit pare să fie contagioasă în rândul aliaților lui Putin. "Rusia nu datorează nimic nimănui - să începem de acolo", a scris Margarita Simonian, șefa postului de televiziune controlat de stat RT, comentând declarația NATO potrivit căreia Putin are "întrebări serioase la care trebuie să răspundă" în legătură cu moartea lui Navalnîi. Simonian, aparent neimpresionată, a continuat spunând că cinci persoane care au căzut "victimă" investigațiilor anticorupție ale lui Navalnîi au sunat-o deja pentru a sărbători moartea acestuia.

După uciderea lui Navalnîi, mulți se tem pentru ceea ce va urma. "Fără niciun control asupra posibilității de a face greșeli fatale, un conducător rus îmbătrânit, înconjurat de lingăi, s-ar putea angaja în anii următori în acțiuni mai necugetate decât tot ce am văzut până acum", a scris Alexander Gabuev, director al Carnegie Russia Eurasia Center. Proeminentul sociolog rus Greg Iudin o spune o mai sumbru: "În Rusia, le place să spună că cel mai mare întuneric este chiar înainte de răsărit. Cred că este adevărat - doar că abia dacă cunoaștem încă adevăratul întuneric. Se pare că abia acum începe să se întunece. Soarele a dispărut".

Violențe tribale în Papua Noua Guinee: Cel puțin 64 de oameni au murit

Cel puțin 64 de persoane au murit în urma unor violențe tribale în Papua Noua Guinee, a anunțat poliția din această țară din Pacific, duminică seară.

Bilanțul victimelor a ceea ce pare să fi fost o ambuscadă ar putea crește, a declarat comisarul adjunct al poliției, Samson Kua. "Credem că mai există cadavre în tufișuri", a adăugat el.

Faptele au avut loc în apropiere de orașul Wabag, în zona muntoasă, la circa 600 km nord-vest de capitala Port Moresby, a precizat șeful poliției David Manning.

Poliția a primit înregistrări video și fotografii de la locul violențelor. Acestea prezintă imagini cu cadavre însângerate, cu răni grave, așezate unul lângă altul pe marginea drumului sau îngrămădite în spatele unui camion.

Confruntările tribale, adesea declanșate de dispute teritoriale și acuzații de furt, afectează de secole această parte a insulei. Afluxul de arme automate a făcut ca luptele să fie mai sângeroase. Se spune că luptele continuă într-o zonă rurală din apropierea locului unde au avut loc violențele soldate cu zeci de morți.

Guvernul insulei a încercat represiunea, medierea, amnistia și o serie de alte strategii pentru a controla violențele, fără prea mult succes. Armata a trimis aproximativ o sută de soldați în regiune, dar acest lucru a avut un impact limitat, iar serviciile de securitate rămân în continuare lipsite de personal și insuficient înarmate.

Violențele au loc adesea în comunități izolate, clanurile lansând raiduri sau ambuscade pentru a se răzbuna pentru atacuri anterioare. Poliția, care este foarte prost plătită, afirmă că nu dispune de resursele necesare pentru a-și îndeplini sarcinile. Unele dintre armele lor ajung în mâinile membrilor triburilor.

Doi tineri polițiști și un salvator, uciși în SUA, într-o intervenție la o dispută familială la Burnsville

Doi polițiști, în vârstă de 27 de ani, și un salvator, în vârstă de 40 de ani, au fost uciși prin împușcare la Burnsville, la sud de Minneapolis, în statul american Minnesota (nord), într-o intervenție în urma unui apel de la o locuință în care a avut loc dispută conjugală, anunță autoritățile, relatează AFP.

Atacatorul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a murit, iar șapte copii, cu vârste cuprinse între șapte și 15 ani, au fost salvați, a anunțat duminică guvernatorul statului, Tim Walz, care a refuzat să precizeze circumstanțele morții suspectului. Polițiștii și salvatorul uciși au fost trimiși la o intervenție în urma unui apel telefonic al unei familii în pericol”, potrivit guvernatoului.

Acest incident ”ne rupe sufletul”, a declarat duminică seara, într-o conferință de presă, Tim Walz, înconjurat de reprerzentanți ai autorităților. Alt polițist a fost rănit prin împușcare într-un schimb de focuri, însă viața nu-i este în pericol.

Serviciile de urgență au primit un apel telefonic duminică, spre ora locală 1.50 (9.50, ora României), de la o casă din Burnsville, ”unde un bărbat era înarmat și baricadat împreună cu membri ai familiei sale”, a anunțat supraintendentul Biroului reprimării infracșiunilor din Minnesota Drew Evans. Autoritățile au negociat cu bărbatul, după care acesta a deschis focul din interiorul casei.

Mai multe arme de foc au fost găsite în casă, însă poliția nu a precizat dacă este vorba despre pistoale sau puști semiautomate puternice. ”Ne aflăm abia la începutul anchetei”, a subliniat Drew Evans.

Accesul mamei și avocaților lui Navalnîi la cadavrul acestuia, refuzat a treia zi

Rudelor liderului defunct al opoziției ruse Aleksei Navalnîi li se refuză accesul la cadavrul acestuia - de trei zile -, a denunțat luni echipa acestuia, care precizează că mama acestuia ”nu este autorizată” să intre în morga în care s-ar putea afla cadavrul, relatează AFP.

”Mama lui Aleksei (Navalnîi) și avocații săi au sosit la morgă (luni) dimineața. Nu au fost autorizați să intre. Unul dintre avocați a fost literalmente împins afară. Când am întrebat personalul dacă corpul este acolo, nu au răspuns”, anunță pe rețele de socializare o purtătoare de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, Kira Iarmîș.

Potrivit purtătoarei de cuvânt, Comisia rusă de anchetă le-a tranmsmis mamei și avocaților lui Navalnîi că cauza decesului este în continuare ”nedeterminată” și că ancheta cu privire la moartea opozantului a fost ”prelungită”.

”Ei nu spun cât timp va dura. Mint, câștigă timp și nici măcar nu o ascund”, denunță Kira Iarmîș.

Opozantul rus, adversarul numărul unu al lui Vladimir Putin a murit vineri, la vârsta de 47 de ani, într-o închisoare din Arctica, în regiunea Iamal, unde ispășea 19 ani de închisoare. El era încarcerat după ce s-a întors în Rusia, la începutul lui 2021, iar starea sănătății i s-a deteriorat în ultimele luni.

Mama sa, Liudmila Navalnaia, s-a dus sâmbătă, împreună cu un avocat, în această colonie penitenciară izolată. Potrivit serviciilor penitenciare ruse (FSIN), Aleksei Navalnîi a murit vineri, după ce i s-a făcut brusc rău, ”în urma unei plimbări”.

Vladimir Putin nu a făcut nicio declarație despre moartea lui Aleksei Navalnîi, cu o lună înaintea alegerilor prezidențiale ruse, în urma cărora acesta urmează să rămână la Kremlin încă șase ani.

Nikki Haley îl atacă pe Trump din cauza tăcerii miliardarului privind moartea lui Navalnîi

Fosta ambasadoare a Statelor Unite la ONU Nikki Haley, singura contracandidată a lui Donald Trump în alegerile primare republicane, îi reproșează fostului președinte american tăcerea despre moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi. ”Faptul că nu spune nimic despre Navalnîi arată că fie este de partea lui Putin și crede că este bine că acesta omoară opozanți politici, fie pur și simplu crede că nu este un lucru important”, a declarat duminică Nikki Haley.

Moartea anunțată vineri a lui Aleksei Navalnîi într-o închisoare din Artica, cu privire la care Kremlinul păstrează tăcerea, a provocat un val de indignare a unor țări din Occident. Președintele american Joe Biden l-a acuzat pe omologul său Vladimir Putin că este ”responsabil” de moartea lui Aleksei Navalnîi.

Nikki Haley a atacat declarații ”care-ți dau fieori” ale lui Donald Trump cu privire la mecanisme de solidaritate între aliați împotriva Moscovei. La 10 februarie, la un miting, fostul președinte american a declarat că ar încuraja Rusia să facă ”tot ceea ce vrea” unui stat membru NATO care nu respectă directive cu privire la cheltuieli militare.

”Tot ceea ce a făcut el la acel moment a fost să îl susțină pe Putin”, denunță candidata republicană la președinție. ”Amintim poporului american că Putin a spus că după ce cucerește Ucraina, următoarele sunt Polonia și țările baltice. Ele sunt state membre NATO, iar acest lucru plasează imediat America în stare de război”, a avertizat Nikki Haley.

Două octogenare moarte și 18 răniți la Madrid, într-un incendiu la un azil de bătrâni

Două femei au murit, iar ale 18 persoane au fost rănite într-un incendiu, în weekend, într-un azil de bătrâni, la Madrid, potrivit serviciilor de salvare.

Pompieri au stins incendiul, care a izbucnit duminică dimineața la ora 7.00 (8.00, ora României), în acest azil în care se aflau 39 de persoane, și au salvat restul rezidenților cu ajutorul poliției, a anunțat într-o înregistrare video postată pe X o reprezentantă a serviului de salvare al capitalei spaniole, Isabel Casado. Una dintre persoanele rănite, o femeie, se afla într-o stare gravă în urma unor arsuri, iar celelalte persoane au fost tratate după ce au inhalat fum, a precizat ea.

Potrivit unui pompier, Jose Luis Castillo, incendiul a izbucnit într-o cameră situată la primul etaj. ”Am găsit etajul doi plin de fum și i-am evacuat pe rezidenții care se aflau acolo într-un loc sigur”, a precizat el.

”Problema era evacuarea și prezența fumului. Încă o dată fumul este cel care provoacă probleme. Una dintre (femeile) moarte a murit din cauza inhalării fumului”, a declarat presei un pompier, Roberto Moreira. Presa spaniolă scrie că femeile moarte și cea în stare gravă sunt octogenare. O anchetă a fost deschisă cu privire la cauzele sinistrului. Primarul Madridului Jose Luis Martinez-Almeida a transmis condoleanțe după moartea celor două femei

NASA caută patru marțieni aspiranți pentru o simulare de un an a vieții pe Marte

Agenția spațială americană (NASA) a anunțat că este în căutarea a 4 voluntari motivați pentru o simulare de un an a vieții pe Marte.

Începând din primăvara anului 2025, 4 voluntari vor petrece 12 luni în cadrul simulării "Mars Dune Alpha", ce se va desfășura la Houston, Texas. Situl măsoară 160 de metri pătrați și este modelat după conceptul unei stații de cercetare de pe planeta Marte. Stația de cercetare va fi o construcție modulară, realizată prin imprimare 3D, amplasată la Centrul Spațial Johnson din Houston.

Programul este conceput să stimuleze condițiile și provocările unei misiuni cu echipaj uman pe Planeta Roșie, printre care administrarea unor resurse limitate, defecțiuni ale unor echipamente și sisteme, întârzierea comunicațiilor și alți factori de mediu ostili. Printre sarcinile care le vor reveni celor 4 voluntari se numără ieșiri autonome la suprafața planetei, operațiuni cu roboți, menținerea habitatului și creșterea unor culturi.

Aceasta va fi cea de-a doua astfel de simulare, ce face parte din programul CHAPEA (Crew Health And Performance Exploration Analog) al NASA, menit să pregătească viitoarele misiuni cu echipaj uman pe această planetă.

Persoanele interesate pot aplica până la data de 2 aprilie, conform NASA. Voluntarii trebuie să aibă licență în domeniul științelor naturale, să aibă vârsta între 30 și 55 de ani, să fie "sănătoși și motivați", nefumători și să fie cetățeni americani sau să dispună de viză de ședere permanentă în SUA. De asemenea, trebuie să fie vorbitori fluenți de limba engleză.

SUA: Peste 109.000 de decese provocate de supradoze de droguri, produse în 2022

Numărul deceselor provocate de supradoze de droguri a depășit 109.000 în 2022 în SUA, iar aproape 70% dintre acestea implică consumul de opioide sintetice altele decât metadona, în principal fentanil produs ilegal și droguri analoage fentanilului, conform informațiilor publicate de Centrul american pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC).

Din perioada ianuarie - iunie 2020 și până în iulie - decembrie 2022, procentajul deceselor de supradoză în urma consumului de droguri prin fumat în SUA a crescut cu 73,7%, conform CDC. Creșteri importante au fost remarcate în toate regiunile americane. Consolidarea și extinderea serviciilor de sănătate publică și de reducere a riscurilor pentru a aborda riscul de supradoză prin fumat, dar și prin alte metode neinjectabile de administrare a drogurilor, ar putea reduce numărul deceselor, conform CDC.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.