Social

Criză de sânge în Vrancea: Puţini donatori, mare nevoie de sânge!

Dana Lepădatu
13 iul 2017 2049 vizualizări

A venit vacanţa de vară, perioadă de concedii pentru cei mai mulţi dintre noi. Înainte să plecăm însă, ar trebui să ne amintim că boala nu cunoaşte vacanţă, că accidente se întâmplă şi în aceste perioade şi că spitalele au mereu nevoie de sânge pentru activitatea chirurgicală şi nu numai. Din păcate, mulţi donatorii şi posibili donatori de sânge au uitat că sunt oameni a căror viaţă depinde de un simplu gest. Doar aşa se poate explica afluenţa foarte mică de donatori de la Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea din aceste zile, deoarece zilnic, mai puţin de 10 donatori au călcat pragul Centrului. Din acest motiv, CTS Vrancea se confruntă cu o acută criză de sânge în această perioadă, pentru toate grupele de sânge şi face un apel, către toţi cei care ar putea să doneze, să treacă pe la Centrul de Transfuzie. “Ne confruntăm în ultima vreme cu o acută criză pe toate grupele de sânge. În ultimele zile, mai puţin de 10 donatori au trecut pe la Centru pentru a dona sânge. Acest lucru se întâmplă probabil pentru că foarte mulţi donatori sunt în concediu, dar din păcate, spitalele nu iau niciodată pauză”, ne-a declarat Georgiana Crăciun, purtător de cuvânt al CTS Vrancea.   

Un simplu gest poate salva viaţa unei persoane dragi dumneavoastră

În România, spre deosebire de ţările Europei Occidentale, foarte puţini oameni donează sânge. Unul dintre motivele pentru care puţini români donează este lipsa de informare corectă şi suficientă despre donarea de sângeÎnsă, având în vedere că încă nu s-a inventat un substitut artificial al sângelui, care să funcţioneze la fel de bine, sângele trebuie luat neapărat de la altă persoană. Şi dacă nu există oameni care să doneze, acel pacient va muri sau va rămâne bolnav. Problema devine acută atunci când e vorba de o urgenţă, atunci când sângele poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Spitalele apelează la rezervele de sânge pe care le au deja, însă doar în cazul urgenţelor. Nu de puţine ori, în contextul unei crize de sânge în spitale, operaţiile au fost amânate până la completarea stocului de sânge sau până când pacientul nu “face rost” de sânge pe cont propriu, de cele mai multe ori ca urmare a unor campanii de donare de sânge.

Sângele are durată de viaţă limitată

Sângele este necesar pentru diverse intervenţii chirurgicale, dar şi pentru transfuzii necesare în diferite boli, traumatisme soldate cu pierderi de sânge, naşteri, leucemii, limfoame, talasemii, hemofilii, etc. Pentru toate acestea, spitalul are nevoied e stocurid e sânge. Însă sângele are o durata de viaţă limitată. Diferitele componente ale sângelui pot fi folosite în perioade cuprinse între 5 zile şi câteva luni. Astfel, trombocitele sunt folosite în maxim 5 zile de la donare, celulele roşii (eritrocite) pot fi păstrate la rece pentru maxim 42 de zile iar plasma se foloseşte pe parcursul unui an, dacă este îngheţată. O parte din cei care vin să doneze sânge pentru prima oară descoperă la donare că Hepatita B sau C, sau alte boli incompatibile cu donarea, astfel că nu pot dona.

Cine nu poate dona

Nu pot dona persoanele care sunt pensionate pe caz de boală indiferent de boala pentru care s-au pensionat şi persoanele care au în prezent sau au avut (indiferent când, chiar şi în copilărie), una dintre următoarele boli/afecţiuni:– orice tip de hepatită, antigen ATG , HBS, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet, boli de inimă, boli de piele, boli ale sângelui, cancer, sida, leucemie, boli cronice, cardiace, psihice, afecțiuni cardiovasculare, tendinţă patologică la sângerare, precum şi afecțiuni ale tractului gastrointenstinal, genitourinar, afecțiuni hematologice, afecțiuni renale, afecțiuni metabolice și endocrine, afecțiuni ale sistemului respirator, alergii s.a.m.d. Persoanele cu boli profesionale, pensionate medical sau cu un comportament sexual riscant nu pot, de asemenea, să doneze sânge.

Odihniţi-vă bine în noaptea de dinaintea donării

Înainte de donare este recomandat un mic dejun uşor, format din multe glucide şi lichide. Trebuiesc evitate alimentele cu multe grăsimi (lapte, unt, carne) şi mai ales nu trebuie consumat alcool cu cel puţin 24 de ore înainte de donare. Este de asemenea ffoarte importanmt să vă odihniţi bine în noaptea dinaintea donării. Donatorul primeşte o adeverinţă de “scutire” de la serviciu pentru ziua în care a donat, dar ziua de muncă trebuie recunoscută şi plătită. Donatorul beneficiază de asemenea şi de un set de analize gratuite pe care le va primi la câteva zile după donare.  

Mergeţi să donaţi!

Donarea reface şi împrospătează cantitatea de sânge din corp. Donarea previne hipertensiunea arterială şi scade riscul de accident vascular, cerebral sau de paralizie. Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association, cei care donează sânge o dată la şase luni şi au între 43 şi 61 de ani prezintă un risc mai scăzut de infarct şi accident vascular cerebral. Un alt studiu desfăşurat pe parcursul a patru ani şi jumătate, pe 1.200 de oameni, a arătat că persoanele care donează sânge de două ori pe an prezintă un risc mai mic de cancer, deoarece nivelul de fier din sângele lor este mai scăzut. Donarea de sânge ar trebui să fie practicată pe scară largă, de către toţi cei care sunt suficient de sănătoşi încât să poată dona, pentru că donarea chiar salvează vieţi. La propriu! (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.