Social

Cabinetele stomatologice nu-si permit asistenti medicali

Cristina Palade
16 ian 2008 1124 vizualizări
Medicii spun ca plafonul alocat este insuficient pentru angajarea asistentilor chiar si cu jumatate de norma

Medicii stomatologi nu angajeaza personal medical suplimentar, din cauza plafonului mic alocat de sefii sanatatii. Desi prevederea e obligatorie pentru cabinetele stomatologice, asistentii refuza sa munceasca pe un salariu minim pe economie. De altfel, Colegiul Medicilor Dentisti din Vrancea au solicitat, printr-o petitie, ajutorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), avind in vedere ca ieri a expirat si termenul pina la care stomatologii erau obligati sa angajeze personal mediu sanitar. "Am primit o sesizare de la CNAS facuta de Colegiul Medicilor Dentisti, care sint obligati, prin articolul 45 din contractul cadru pe 2007, sa incadreze personal mediu sanitar", a recunoscut Mihai Copaci, presedintele CAS. Stomatologii se pling ca programul este foarte incarcat, dar si ca plafonul alocat este insuficient pentru angajarea asistentilor chiar si cu jumatate de norma. "Noi avem semnat cu CAS un contract pentru un program de sapte ore pe zi. Pentru 21 de ore pe saptamina plafonul necesar ar fi de 1.449 lei, iar cel acordat de Casa este doar de 1.100 de lei. Acesta este insuficient pentru volumul de lucru al unui cabinet stomatologic cu minimum 35 de ore de lucru pe saptamina, pentru a obliga incadrarea unui cadru mediu sanitar. Practic, nu sint asistenti care sa vina pentru un salariu minim pe economie", ne-a declarat dr. Florin Iacob, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti Vrancea. Potrivit acestuia, cu un salariu minim pe economie, cei 45 de medici stomatologi care au asistenti cu jumatate de norma pot sa dea faliment cu plafonul oferit de CAS. Doar in conditiile in care plafonul pentru cabinetele dentare s-ar ridica la 5.000 lei, medicii ar putea angaja personal. "In momentul de fata, doar cinci medici au personal cu norma intreaga, restul de 45 au personal cu jumatate de norma. Daca ar fi sa ne asigure un plafon lunar, incadram si personal mediu", ne-a mai spus Florin Iacob. Presedintele Colegiului Medicilor este insa optimist ca lucrurile se vor indrepta si afirma ca discutiile cu reprezentantii bancii sanitare vor continua. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.