Educație

FOTO | Cum a reușit o fetiță din clasa a VI-a să aducă o librărie Cărturești la Vintileasca

Stana Georgescu
11 sep 2023 2636 vizualizări

Citiți în continuare o poveste frumoasă din care veți afla cum a reușit o fetiță, elevă în clasa a VI-a, să aducă o librărie Cărturești la Vintileasca. Povestea este spusă de profesoara Stana Georgescu-Apostu din Vintileasca, colaborator al Ziarului de Vrancea.

Erou în satul meu...Poate fi un gând de recunoștință și admirație față de cineva de-al tău, din satul tău care a săvârșit o faptă eroică; poate fi un vis-să realizezi ceva frumos și de folos pentru ai tăi, așa cum Amalia Neacșu dintr-a șasea și-a dorit.Și-a exprimat dorința participând cu o creație a sa la concursul de de creație literară ”EROU ÎN SATUL MEU” din cadrul proiectului ”CARTE ÎN SATE”.https://carteinsate.ro/vreau-un-carturesti-in-satul-meu/

 Amalia a visat să realizeze un Cărturești în satul său și visul i s-a împlinit. Impresionați de frumoasa compunere, cei de la Cărturești împreună cu asociația ASCENDIS (înființată în 1997, Ascendis este cea mai mare companie de training și consultanță în domeniul dezvoltării organizaționale din România și Republica Moldova) au construit visul: o bibliotecă de 100 de volume noi-nouțe, titluri interesante din carte istorică, beletristică, științe, geografie... Cărți scumpe în ediții de cea mai bună calitate, foarte necesare în primul rând elevilor de gimnaziu. Îi vor ajuta, fără îndoială, la pregătirea examenului de evaluare națională dar îi vor purta și în lumi fantastice, în lumi îndepărtate, în spațiu sau pe Pământ, le vor face cunoștință cu copii și adolescenți ca ei, îi vor ține cu sufletul la gură în timpul lecturii; îi vor învăța multe lucruri despre Bine și Rău și lupta dentre ele... Îi vor învăța să fie de partea Binelui.

Iar Amalia și colegii ei participanți la concurs se vor bucura că acela care încearcă poate fi erou în satul lui. Primul proiect desfășurat  în cadrul bibliotecii ”CĂRTUREȘTII DIN SAT”-așa se va numi-va fi ”TÂRGUL DE LECTURĂ” și va debuta la începutul lui septembrie.

Mulțumesc împreună cu Amalia și cu viitorii cititori, Primăriei Vintileasca pentru spațiul luminos și curat oferit în cladirea Căminului Cultural, spațiu care va fi la dispoziția lor oricând au dor de carte!Mulțumim, ”CARTE IN SATE”, multumim, ”Cărturești”, mulțumim ”ASCENDIS”!

Iar eu sunt mândră de elevii mei și mulțumită că viața mi-a scos în cale oameni minunați-ca Silvia Vrânceanu de la asociația ”EU, TU și Ei” sau Daniela Lazăr de la ”CĂRTUREȘTI”-care m-au înspirat și care a văzut în profesorii și elevii de la Vintileasca niște persoane care, la rândul lor, inspiră încredere, voință, imaginație.

Prof.Stana Georgescu-Apostu

Citiți scrisoarea elevei Amalia Neacșu din clasa a VI-a, care a adus o librărie Cărturești la Vintileasca, după ce a participat la concursul de de creație literară ”EROU ÎN SATUL MEU” din cadrul proiectului ”CARTE ÎN SATE”

”N-am înțeles multe lucruri și-am avut multe întrebări fără răspuns. Unele despre societate, altele despre conducători, despre istorie, despre natură, chiar despre viață dar foarte mult m-am întrebat: «De ce satele nu sunt dezvoltate ca orașele?». Ani mai târziu -nu mulți, dar destui- am revenit la această întrebare. Surpriză! Au apărut și mai multe de genul. «De ce la oraș sunt mai multe posibilități ca în sate?» sau «Cum ar fi o lume alcătuită numai din orașe?». 

A, nu! O țară fără sate?! Fără dealuri și lunci unde să te joci, fără grădini cu nuci, cireși, meri sau peri în care să te cațeri! Nu! 

Poate că atunci când eram mică mi-aș fi dorit în fața porții un magazin Jumbo imens sau o herghelie de cai, un pic cam ireal dar o dorință justificată pentru vârsta aceea. Acum mi-aș dori în fața casei un Cărturești uriaș. Dar ce-i ăla «Cărturești»? Ei bine, Cărturești este o companie ce deține mai multe librării împrăștiate prin toată țara, poate chiar cea mai cunoscută companie dar cu siguranță și cea mai scumpă.  

La oraș există Cărturești, iar la mine in sat nu. E nedrept… 

Pentru mine, Cărtureștiul este un loc cu adevărat magic și aș putea sta cu orele acolo. Ah, pe cine păcălesc?! Aș putea rămâne cu zilele acolo fără să mă plictisesc. Numai eu știu de câte ori mi s-a întâmplat să intru într-un Cărturești și să nu mai găsesc ieșirea! Pur și simplu are ceva aparte, o atmosferă caldă și primitoare. Atunci când treci pragul magazinului parcă te învelește cineva pe la spate cu o pătură și-ți oferă o cană de ciocolată caldă și-o carte interesantă numai să nu pleci!   

Dorința mea asta ar fi doar puțin pretențioasă dar e o dorință, dorința mea, nu? Cel mai important aspect este că un Cărturești la mine-n sat n-ar însemna doar un magazin plăcut umplut cu jocuri de societate și cărți, ci o oportunitate pentru noua generație să descopere frumusețea lecturii, fie ea din literatura română sau din literatura străină. 

Poate cândva, în viitor, vor exista librării și în sate. Poate în viitor oamenii nu vor uita de cărți… Nu vor uita pentru că exist eu! Eu voi munci și voi aduce Cărtureștiul la mine în sat. Voi face din satul meu, Cerbu, din județul Vrancea, o cochetă așezare urbană cu multe obiective culturale. Ca-n basmele și SF-urile cu super-eroi. 

Mulțumesc c@rte în sate pentru că mi-ai dat voi să visez. Totul începe cu un vis, nu-i așa? 

Neacșu Amalia, clasa a VI-a, Școala Gimnazială REGINA MARIA Vintileasca, județul Vrancea

Profesor coordonator Stana Georgescu-Apostu

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.